Ініціатива першого Президента України Леоніда Кравчука, який  кілька днів  тому запропонував майданчик для обговорення всіх можливих варіантів  цивілізованого пошуку виходу з політичної кризи, в якій опинилася Україна, учора  нарешті спрацювала. На четверте засідання загальнонаціонального круглого столу  «Об’єднаємо Україну» зібралося  представницьке коло, а головне — у ньому взяли участь глава держави Віктор Янукович  і лідери  трьох опозиційних сил — Віталій Кличко, Арсеній Яценюк та Олег Тягнибок.  Інші учасники — делегати від студентства та громадських організацій, вищі чини духовенства, моральні авторитети нації, народні депутати України, урядовці і представники ділових кіл — мали змогу донести свою думку до тих, від кого сьогодні залежить не тільки геополітичний вибір країни, а й її цілісність та суверенітет. Щоправда,  початок засідання  більше схожий був на парад монологів. Однак уже під завісу з’явилася крихка надія: за цим столом уміють не лише говорити, а й вчаться слухати. І, маємо надію, дослухатися.

Чи почули учасники одне одного дізнаємося найближчим часом. Фото Андрія МОСІЄНКА

Провокації «поза законом»

Зокрема, Президент Віктор Янукович, вислухавши вимоги, озвучені не тільки представниками опозиції, а й громадськими активістами,  запропонував  оголосити мораторій на будь-які силові дії й наступного вівторка  проголосувати в парламенті за амністію всім заарештованим під час мітингів. За його словами, амністія потрібна для того, аби дати гарантії, що процес протистояння буде, по-перше, зупинено, а, по-друге, країна увійде у стабільне, нормальне життя.

Він також заперечив, що влада готує провокації. «Я  також начитався Інтернету різного, —  сказав Президент. — Все це емоції, провокації і розхитування ситуації. Хто в цьому зацікавлений, ми потім зрозуміємо».

Загалом Віктор Янукович висловив сподівання, що загальнонаціональний круглий стіл «Об’єднаємо Україну» допоможе знайти шлях до порозуміння, якого чекає суспільство. Він  заявив  про існування багатьох проблем, які вивели на вулиці людей, і наголосив:  треба дослухатися до їхніх поглядів, хоча вони є різними. Президент також укотре наголосив: Україна не відмовлялася і не має наміру відмовлятися від європейської інтеграції.

Крім того, Президент зазначив, що вже розпочато переговори як з Російською Федерацією, так і з Європейським Союзом для того, щоб мінімізувати негативні наслідки від підписання Угоди про асоціацію.

Він звернувся до всіх, і в першу чергу — до опозиції, із закликом бути об`єктивними, справедливими і далекоглядними.

Утримати економіку ще можна

Підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом на колишніх умовах могло б обернутися повним крахом української економіки, повідомив у ході загальнонаціонального круглого столу «Об`єднаємо Україну» Прем’єр-міністр Микола Азаров. «До моменту проведення Вільнюського саміту Україна повинна була зробити вибір — підписати угоду й зіткнутися, я відповідально заявляю, з неминучим крахом економіки або відкласти підписання й добитися врахування інтересів України», — сказав глава уряду.

За його словами, однією з головних причин для призупинення роботи над Угодою про асоціацію з Європейським Союзом стало різке погіршення економічної ситуації в країні цього року.  Україна справді готувалася до підписання угоди кілька років, але в 2010, 2011 і 2012 роках були позитивні темпи зростання економіки. Уряд сконцентрував зусилля на розвитку внутрішнього ринку вітчизняного виробництва. У 2013 році все змінилося.

По-перше, позначилося погіршення кон`юнктури зовнішнього ринку, зокрема фінансового. По-друге, відбулося скорочення товарообороту з головними стратегічними партнерами України. 

Він нагадав, що Україні довелося виплачувати борги за зовнішніми позиками. Крім того, додав Микола Азаров, заходи з обмеження експорту українських товарів до Росії призвели до негативного сальдо по взаємній торгівлі до 7 мільярдів доларів. Причому постраждали ті галузі,  які практично не знаходять збуту на інших ринках. Про свої страхи і ризики, як відомо, одними з перших заявили машинобудівники, а згодом знайшлося чимало аргументів у деяких представників аграрного сектору.

Тож, на думку Прем’єра, Україна повинна добитися прийнятних умов створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом. Водночас він підкреслив, що Україна також має відновити нормальні торговельно-економічні відносини з країнами Митного союзу.

«Люди не хочуть і не погоджуються жертвувати жодним ринком. Вони готові разом з урядом відстоювати національні інтереси. Ті, кому дорогі національні інтереси, будуть разом з нами їх відстоювати», — зазначив Прем’єр-міністр.

Опозиція озвучила вимоги Майдану

Своєю чергою, лідери опозиційних  фракцій українського парламенту озвучили в ході круглого столу ключові вимоги Євромайдану до чинної влади. Зокрема, лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк  наголосив, що для  подальших перемовин потрібно передовсім  звільнити  активістів Майдану, покарати  винних за побиття людей і відправити у відставку уряд.

Він нагадав, що спочатку люди вийшли за підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, однак після того, як влада не підписала угоду, озброєні правоохоронці намагались розігнати той  неполітичний Майдан. У відповідь на це  вийшло ще більше людей.

«Кожен, хто сидить за цим столом, має дітей, онуків, знайомих і друзів. Яку країну ми будуємо? Якщо кілька сотень озброєних до зубів міліціонерів дозволяють собі бити мирних протестантів і за це ніхто не несе відповідальності, чим це завершиться?» —  емоційно  запитав опозиціонер.

Він наголосив, що ключовою вимогою опозиції є покарання тих, хто давав незаконний наказ розганяти Майдан, а також тих, хто виконав цей наказ. І застеріг від використання сили проти учасників мирних протестів у подальшому.

Лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок також звернувся до Президента України Віктора Януковича із закликом не застосовувати силу проти мирних громадян. «Від вас залежать головні базові речі: чи все завершиться спокоєм і миром, чи розпочнеться війна між владою і власним народом», — сказав він.

Виходом із безпрецедентної для України політичної кризи може стати повне перезавантаження влади, заявив, виступаючи на засіданні загальнонаціонального круглого столу «Об’єднаємо Україну»,  лідер  Партії «УДАР» Віталій Кличко.

Він, зокрема, сказав: «Я хочу звернутися до глави держави. Силовий варіант, який, як ми знаємо, розглядає сьогодні влада, матиме жахливі наслідки для країни і для вас особисто. Ми розуміємо, що виходом з цієї політичної кризи може стати повне перезавантаження влади. Про це добре знає, наприклад, Леонід Кравчук, який колись для розв’язання кризи оголосив дострокові вибори».

Він зазначив, що для переговорів та обговорення механізмів виходу із політичної кризи влада повинна виконати основні вимоги людей.

А попередник Віктора Януковича на посаді Президента України Віктор Ющенко вважає, що для виходу з політичної кризи Україні необхідно підписати Угоду про асоціацію з ЄС до Нового року, а також влада і опозиція мають почути одне одного.

За його словами, рішення про вихід із кризи необхідно приймати швидко. По-перше, як відзначив екс-Президент, потрібна «демілітаризація» політичного процесу і Майдану. Це знижує рівень довіри сторін. Потрібно починати з того, що власне привело нас до політичної кризи. Ухвалити політичне рішення про підписання Угоди про асоціацію. По-друге, потрібно звільнити заарештованих. Це настільки очевидно, що не треба коментувати. По-третє, необхідно виключити насильство і покарати винних у насильницьких діях, які вже здійснені.

У свою чергу, екс-Президент Леонід Кучма по закінченні засідання сказав  журналістам, що закликав до якнайшвидшого знаходження порозуміння між владою і опозицією: «Чим далі, тим гірше для країни. Висновки повинні зробити влада і опозиція».

Він вважає, що Україна перебуває на межі банкрутства. За його словами, уряд планував зростання ВВП на 3,5%, а отримав падіння на 1,5%: «Мінус 5%! Де взяти цю цифру? Ходимо по всьому світу та просимо гроші». Водночас Леонід Данилович переконаний: ситуація в країні така, що влада не піде на вступ до Митного союзу.

А щоб Євромайдан розійшовся, мітингувальникам потрібна гарантія того, що Україна підпише Угоду про асоціацію з Євросоюзом, вважає предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет.

«Силою Майдан не розженеш. Один раз розігнати — наступної неділі зберуться знов, у ще більшій кількості», — сказав він, звертаючись до учасників  круглого столу, і додав: «Якщо Україна вступить у Митний союз, то людей збереться ще більше».  Він також  наголосив на необхідності не застосовувати силу щодо мирних протестувальників, попередивши, що застосування сили може призвести до громадянської війни.

Тільки діалог врятує Україну, переконаний  і глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав. А представник митрополита Київського і всієї України Володимира Антоній  повідомив, що митрополит готовий надати для подальших перемовин свої апартаменти у Києво-Печерській лаврі.

До резолюції ще далеко

Підбиваючи підсумки  вчорашнього засідання, Леонід Кравчук зробив прогноз, що наступний раунд круглого столу за участі влади, опозиції та громадськості відбудеться у вівторок. До цього часу  він закликав подавати пропозиції, аби спробувати напрацювати відповідну резолюцію.

На думку Леоніда Кравчука, засіданню у вівторок не зашкодить відсутність у країні Президента, який планує здійснити візит до Москви, де візьме участь у черговому засіданні Міждержавної українсько-російської комісії.

Тож є сподівання, що наступного тижня майданчик  для діалогу запрацює в стінах парламенту. Щоправда,  попереду у нашої країни  вихідні, і від того, наскільки спокійно вони минуть, залежатиме, з чого країні доведеться починати новий робочий тиждень. Звісно, одним рішенням або круглим столом зняти напругу, яка накопичилась, неможливо, але варто бодай спробувати. 

Виступ Прем'єр-міністра України Миколи Азарова на Загальнонаціональному круглому столі «Об'єднаємо Україну» читайте тут