РИНОК КАПІТАЛУ

Однією з причин активізації  сектору корпоративних облігацій
є  попит банків на боргові цінні папери

Корпоративні облігації - один з найбільш надійних інструментів для інвестицій. Загальносвітовий ринок корпоративних бондів становить близько 40% всього ринку облігацій. Але якщо в світі під час кризи  інвестори йшли з акцій в інструменти з  фіксованою дохідністю і випуски облігацій зростали (в тій же Росії), то в Україні шок від дефолтів зі вже розміщеними облігаціями став настільки сильним, що ринок фактично зупинився на якийсь період. Лише  минулого року фахівці почали говорити про перспективи оновлення облігаційного ринку в Україні.

Відродження?

В 2010 р. Держкомісія з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) зареєструвала 149 випусків облігацій підприємств на суму 9,49 млрд грн, що на 6,5% менше, ніж за аналогічний показник 2009 р. Перші ознаки покращення ситуації з’явилися ще восени 2010 р., коли на ринок вийшли Укртелеком і банк «Платінум». Найбільший обсяг зареєстрованих випусків облігацій підприємств зафіксовано в четвертому кварталі минулого року (5,66 млрд грн).

Втім, перший квартал нинішнього року побив цей рекорд: в січні-березні зареєстровано 47 випусків корпоративних облігацій на загальну суму близько 6,9 млрд грн. Згідно з підрахунками Національного рейтингового агентства «Рюрик», середня вартість облігаційного випуску за цей період становить 146,26 млн грн. Це є найбільшим значенням з 2001 року і пов’язано з виходом на ринок великих банків-емітентів.

Тільки фондова біржа ПФТС з початку цього  року розмістила первинних корпоративних облігацій втричі більше (понад 3 млрд грн), ніж у 2010 р. Найбільш активно розміщуються через біржу емітенти аграрного та фінансового секторів, девелопменту. До речі, з початку поточного року спостерігається чистий приплив інвестицій у боргові папери країн Emerging Markets.

«Серед тенденцій ринку корпоративних облігацій цього року — повернення інтересу потенційних емітентів до нових випусків, продаж облігацій емітентами, які впродовж кризи викупили облігації з офертою, формування  ринку лише навколо поодиноких випусків емітентів з високою кредитною якістю», — зазначає начальник відділу аналізу фінансових ринків ПАТ «ІНГ Банк Україна» Олександр Печерицин.

«Певна надлишкова ліквідність банківської системи дасть змогу компаніям-емітентам корпоративних облігацій, які демонструють позитивні фінансові результати господарської діяльності, розраховувати на залучення ресурсів у свої компанії за рахунок їхнього випуску і реалізації. За деякими прогнозами, ринок корпоративних облігацій продемонструє обсяги не менше 7-7,5 млрд грн цього року. 

Однак більш повне відродження цього сегмента ринку відбудеться не раніше 2012 року — занадто багато накопичилося проблем у виробничників та в аграрному секторі», — вважає голова правління банку «Хрещатик» Дмитро Гриджук .

За оцінкою . інвестиційної компанії Dragon Capital, обсяг випуску облігацій становитиме приблизно 8 млрд грн, при цьому значна їх кількість припадатиме на банківський сектор.

Одна з причин сплеску активності на ринку корпоративних облігацій —  зменшення уваги інвесторів до низькодохідних облігацій внутрішньої державної позики (за річними ОВДП Мінфін платить ставку 7,95% і за трирічними паперами — 10,1% ).

«На цей момент спостерігається тренд на зниження дохідності корпоративних бондів після досить активного зростання в першому кварталі, на ринку затишшя, пов’язане зі стабілізацією державного боргу», — зазначає спеціаліст відділу продажу  боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

За словами Д. Гриджука, середня дохідність корпоративних облігацій перебуває  в досить широкому діапазоні - від 7,5% до 15% річних. Вона залежить передусім від показників самого емітента, його розкручення на ринку, термінах обігу облігацій, термінах виплати відсотків і т.д. Прибутковість облігацій першокласних емітентів поступово буде знижуватися, тому що банки, володіючи переліквідністю,  конкуруватимуть  між собою при покупці таких цінних паперів, і тому, як і за кредитами, відсоткова ставка щодо них зменшуватиметься. У корпоративних облігаціях емітентів, які демонструють невисокі фінансові результати щодо середніх у цій галузі, значного зниження ставок не відбудеться, максимум 2-3% річних, оскільки ризики за таких вкладень досить великі.

Вікно в Європу

Ринок єврооблігацій привабливий для українських емітентів через більш низьку ціну залучення і більш високу ліквідність. Однак нестабільність долара та незрозуміла ситуація в єврозоні призвели до того, що в фаворі нині російський рубль і гривня. Одним з нових трендів є випуск єврооблігацій у гривні. Дебютний випуск єврооблігацій Укрексімбанку в лютому цього року, деномінований у гривні, свідчить про те, що іноземні інвестори готові брати на себе валютний ризик. Єврооблігації були випущені у вигляді трирічних Deposit-Linked Notes під 11% на суму $300 млн. Можливо, такий гривневий ресурс зацікавить інших українських позичальників.

«У  секторі єврооблігацій серед корпоративних випусків найбільш успішним стали розміщення гірничорудної компанії «Феррекспо» (після двох невдалих спроб компанія, зрештою, змогла вийти на ринок за прийнятними для себе умовами — розмістила 5-річні  єврооблігації на $500 млн під ставку 7,875% річних) та агрохолдингу «Мрія» (розмістив 5-річні євробонди на $250 млн зі ставкою 10,95%). На внутрішньому ринку  — розміщення «Агромату» (обсяг розміщення 100 млн грн, дохідність розміщення -14,22%). Прибутковість залучення ресурсів виявилася істотно нижчою очікувань»,  каже  фахівець відділу, продажів боргових цінних паперів С. Фурса.

На думку експертів, у сегменті євробондів і корпоративних облігацій найближчим часом збережеться інтерес до компаній промисловості — лідерів у своїх галузях (наприклад, у металургії, виробництві  електроенергії, машинобудуванні), банків, компаній агросектору. Ринок корпоративних бондів поступово збільшуватиметься, оскільки кредитування як форма вливання ресурсів у виробничий сектор не зможе повністю заповнити всю нішу потреби в ресурсах з боку промислових підприємств і підприємств АПК. Темпи його зростання залежатимуть як від суто економічних умов роботи підприємств, так і від співпраці уряду з підприємцями, виконання бюджетних показників країною, рівня інфляції, своєчасності прийняття законодавчої бази тощо.

«Тема підвищення відповідальності емітентів облігацій неодноразово порушувалась учасниками ринку. Тому запровадження таких заходів, як арешт майна емітентів облігацій з подальшим переходом його у власність інвесторів та запровадження санкцій до посадових осіб емітентів облігацій у разі дефолту безперечно стануть дієвим механізмом підвищення відповідальності емітентів облігацій підприємств. Також було б доцільно, щоб  у тримісячний період перед офертою/погашенням емітент розкривав інформацію про будь-які операції зі своїми активами», — вважає директор з регулювання ринків Асоціації «Фондове партнерство» Сергій Москвін. Спеціалісти вказують на дефіцит якісних облігаційних випусків, тому що не всі компанії ще повністю відродились після кризи і їх кредитні ризики залишаються високими. Проблеми, що виявила криза, можуть спричинити чергове падіння облігаційного ринку. Тому Асоціація «Українські фондові торговці» (АУФТ) ініціює прийняття закону щодо регулювання ринку боргових інструментів. На думку начальника відділу нормативно-правового забезпечення АУФТ Наталії Завгородньої, серед проблемних питань на першому місці — брак у власників облігацій будь-яких прав щодо емітента та брак механізму захисту прав інвесторів, крім судового, що далеко не завжди є ефективним. З іншого боку, емітент облігацій, беручи на себе певні зобов’язання, фактично не несе відповідальності за їх невиконання. Підготовлений законопроект передбачає, наприклад, введення інституту загальних зборів власників облігацій та їхнього представника. Учасників цього інституту треба наділити переліком прав та повноважень, які давали б змогу впливати на рішення, прийняті емітентом, контролювати його фінансовий стан, брати участь у процедурі фінансового оздоровлення емітента або його банкрутства як повноправної сторони, а не безпорадного спостерігача.

Власникам облігацій із забезпеченням документ надає право на контроль такого майна. Обмежити ризики операцій з цінними паперами допоможуть норми законопроекту, які вводять поділ інвесторів на кваліфікованих і некваліфікованих. Підкореговано обмеження обсягу емісії облігацій, оскільки Держкомісія з цінних паперів та фондового ринку схвалила законопроект, в якому верхня планка обсягу емісії істотно зменшується —  з триразового до розміру власного капіталу. Документ буде запропонований на обговорення ринку і після доопрацювання переданий у Верховну Раду України.