На витрати, понесені підприємством у зв’язку з оплатою найманого житла працівникам, нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВ).

Такі виплати (оплата квартири та найманого житла, гуртожитку, товарів, продуктових замовлень, абонементів до групи здоров’я, передплати на газети та журнали, протезування, суми компенсації вартості виданого працівникам палива у випадках, не передбачених чинним законодавством) мають індивідуальний характер та належать до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних і компенсаційних виплат.

Базою нарахування ЄВ для роботодавців та найманих працівників є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, зокрема в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Відповідна норма передбачена п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України від 08. 07. 2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями.

Визначення видів виплат, що належать до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних і компенсаційних виплат, під час нарахування ЄВ передбачене Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 13. 01. 2004 р. №5 (пп. 2.3.4 п. 2.3 Інструкції №5).

Страхове відшкодування за рухоме майно, яке потрапило в ДТП, оподатковується

Сума страхового відшкодування, перерахована страховою компанією банку в рахунок погашення кредиту ФО за придбане рухоме майно, яке потрапило в ДТП, включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу цієї фізичної особи та оподатковується на загальних підставах.

У такій ситуації умовами договору страхування рухомого майна, яке придбано фізичною особою у кредит, передбачено, що вигодонабувачем у разі настання страхового випадку є банк. Суму страхового відшкодування перераховує страхова компанія банку, який за рахунок своїх коштів погашає частину кредиту платника податку. У цьому разі банк надає фізособі додаткове благо у вигляді погашення частини кредиту. Банк повинен виконати всі функції податкового агента, встановлені Податковим кодексом.

Детально це питання роз’яснено в  Узагальнюючій  податковій консультації щодо оподаткування сум страхового відшкодування, які після настання страхового випадку із предметом застави (автомобілем) виплачує страхова компанія за договором банку — вигодонабувачеві, а не фізособі, що одержала в банку кредит під такий автомобіль, затвердженій наказом Міндоходів від 22. 11. 2013 р. №701.

Перший звіт про контрольовані операції подається за підсумками  2013 року

Першим звітним періодом для подачі звіту про контрольовані операції буде 2013 рік, оскільки Закон України від 04. 07. 2013 р. №408 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення» набрав чинності 1 вересня 2013 року.

Для визначення обсягу контрольованих операцій враховується вартісний показник усіх операцій окремо з кожним контрагентом загалом за календарний рік, тобто з 1 січня по 31 грудня 2013-го. У звіті за 2013 рік платник податку повинен зазначити контрольовані операції, здійснені у період з 01. 09. 2013 р. по 31. 12. 2013 р.

Детальніше про ці та інші питання щодо трансфертного ціноутворення повідомлено в Узагальнюючій податковій консультації з окремих питань застосування норм податкового законодавства щодо трансфертного ціноутворення, затвердженої наказом Міністерства доходів і зборів України від 22. 11. 2013 р. №699. 

 Інформаційно-комунікаційний департамент Міністерства доходів і зборів України