Депутати Херсонської міськради заборонили собакам, які живуть у багатоповерхівках міста, гавкати вночі. За недотримання цих правил передбачається адміністративна відповідальність. Саме така норма міститься в нових Правилах впорядкування Херсона, ухвалених на сесії міської ради в останній день травня. Загалом більшість пунктів, прийнятих цим документом, цілком логічні. Забороняється залишати без нагляду тварин у під’їздах, на вулицях, утримувати їх у місцях загального користування — коридорах, сходах, горищах тощо, вигулювати біля об’єктів громадського харчування, установ охорони здоров’я, освіти та культури, на дитячих майданчиках.

Але один пункт інакше як абсурдним не назвеш. У ньому йдеться про те, що власники собак повинні «забезпечувати тишу — попереджати гавкіт собак у період з 22.00 до 8.00». Ця вимога також стосується власників інших домашніх тварин — кішок, кіз, свиней, нутрій, великої рогатої худоби та інших. Якраз останнім простіше — кози і свині не гавкають. Не знаю, що думають про це самі «друзі людини». А от херсонці — власники собак — тим часом не знають, сміятися їм чи плакати. Бо сушать голову над тим, як же виконати цей пункт нових правил. Адже механізму, як  змусити тварин мовчати, коли люди сплять, депутати не придумали. А може, й придумали, бо ж логічно, що ухвалюючи відповідне рішення, вони мали б подумати і про те, як його виконувати. От тільки людям не повідомили, вочевидь, тримають у секреті. 

…Пам’ятаю, якось на одному з пляжів курортного міста бачила маленького крокодильчика, з ним його власник пропонував сфотографуватися. Мордочка в рептилії була міцно обмотана скотчем — щоб, бува, не вкусив когось із відпочивальників. Але так шкода стало тваринку… Втім, власникам херсонських собак, мабуть, теж доведеться запасатися скотчем у неміряних кількостях або ж чимось іншим обмотувати собачі морди на ніч.

Я подзвонила у Херсон своїй знайомій, яка тримає спанієля Капітошку, і запитала, як їй нові правила. Вона довго сміялася в трубку. А потім  розповіла, що дехто фразу «попереджати гавкання собак» зрозумів як «попереджати про гавкання». І питає: це як — треба терміново записатися на курси екстрасенсів, щоб уміти передбачати це. І коли собаці о третій ночі щось присниться й закортить подати голос, що робити її хазяїну? Тоді ж, о третій ночі, оббігати квартири сусідів, розбудити їх і попередити, що собака зараз гавкне?

Втім, попри всю дивину ситуації, депутати, мабуть, хотіли як краще. Правда, вийшло як завжди. Але проблема є. І не тільки в Херсоні. Киянка Марія Василівна, яка живе на Оболоні, розповіла, що її сусідка збирає звідусіль бездомних собак і дає їм прихисток у своїй квартирі. Лікує їх, годує, залишає на ніч. «Братам меншим» добре, а ось мешканцям — не дуже. Бо хворі собаки ночами не лише гавкають, а й виють. «Мені казали старші люди, що коли собака виє — то це недобрий знак. Я ж щоночі прокидаюся від таких протяжних моторошних звуків», — поскаржилась вона.

…Тож, мабуть, депутатам Херсонської міськради треба таки терміново розробляти відповідні інструкції для власників собак і навчати їх, як змусити собак уночі не гавкати. І якщо досвід виявиться успішним, то його візьме «на озброєння» вся Україна?