СПІВПРАЦЯ

Рада Європи прихильно поставилася до нашого плану реформувати систему публічного управління

Схоже, навесні скресає не лише крига. Так, зі Страсбурга, де цими березневими днями проходить 24-та сесія Конгресу місцевих та регіональних влад, надходять добрі новини, пов’язані з оприлюдненням Національного плану дій щодо найважливіших структурних реформ, передбачених на 2013 рік.

Як відомо, ХІІІ підрозділ цього масштабного документа присвячується  реформі системи публічного управління, а отже, передбачає конкретні кроки щодо реформування місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади і територіальної організації влади загалом. Цього давно прагне вітчизняне суспільство, муніципальний загал. Активніших дій з децентралізації управління очікує від нас і європейська спільнота.

Знаменно, що йдеться не про далеку перспективу, а про чітко визначені заходи, дати їхньої реалізації й відповідальних виконавців. Зокрема, в березні уряд має подати  Президентові проект указу щодо Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Після її затвердження у тримісячний строк Кабмін визначиться з реалізацією цього документа.

До осені Мінрегіон має розробити і подати на розгляд Верховної Ради проекти законів: «Про органи самоорганізації населення» (нова редакція), «Про співробітництво територіальних громад», «Про право територіальних громад на об’єднання» (у вересні, жовтні та листопаді відповідно).

Прем’єр-міністр та Міністерство юстиції зобов’язані супроводжувати в парламенті законопроект «Про місцевий референдум». А Мінекономрозвитку в грудні цього року доручено затвердити з урахуванням стандартів Європейського Союзу Державну стратегію регіонального розвитку на період до 2020 року.

Нацдержслужбі й ще двом центральним відомствам заплановано доопрацювати і в червні цього року подати до вищого законодавчого органу держави нову редакцію закону «Про службу в органах місцевого самоврядування»: необхідність  ухвалення цього законодавчого акта напряму пов’язують із довгоочікуваним набуттям чинності нової редакції  Закону «Про державну службу».

Як бачимо,  конкретика цьогорічного Національного плану дій  додає впевненості в реалізації президентської Програми економічних реформ на 2010—2014 роки. Це вже помітили і схвалили наші колеги-європейці, зокрема з Конгресу місцевих і регіональних влад РЄ, висловивши партнерську підтримку запланованим діям,  спрямованим на децентралізацію управління в нашій країні. Залишилося дочекатися реалізації запланованого.

ПРЯМА МОВА

Марина СТАВНІЙЧУК, 
радник Президента —  керівник
головного управління з питань
конституційно-правової модернізації 
Адміністрації  Президента України:

— Конгрес місцевих та регіональних влад Ради Європи найближчим часом розгляне можливість надати фінансові ресурси для українських проектів, ініційованих органами місцевої влади. Уже 26—27 березня в Брюсселі відбудеться семінар з імплементації плану дій Ради Європи для України на 2011—2014 роки за участі представників українських міністерств і відомств, на якому докладніше обговорюватимуть згадану  перспективу. Тобто наша держава зможе розраховувати на отримання додаткових коштів для повномасштабного розгортання реформи місцевого самоврядування.

Сергій ЧЕРНОВ,
президент Української асоціації
районних та обласних рад,
голова Харківської облради,
член національної делегації України
в Конгресі місцевих  і регіональних влад:

— Включення до  Національного плану дій на 2013 рік конкретних пропозицій щодо реформування місцевого самоврядування, територіальної організації влади, регіонального розвитку, тобто тих сфер, де накопичився величезний стос задавнених проблем, які вже не перший рік порушують члени нашої асоціації та  колеги з інших  корпоративних об’єднань, що представляють місцеві громади, — це наша спільна велика перемога. Упевнений,  що, коли держава створить  ефективне законодавче під∂рунтя очікуваних змін, місцева ініціатива кожної великої і малої територіальної громади отримає  необхідні крила: можливість ефективно господарювати на своїй території, стати фінансово самодостатньою, повністю розкрити свій потенціал.