Півтори тисячі квадратних метрів комфортного приміщення в центрі Рівного, привітний персонал, зручні в користуванні електронні сервіси — це регіональний центр надання адміністративних послуг, який відчинив гостинні двері 29 січня. Як на мене, вийшло нічим не гірше, ніж в Одесі. Зате значно дешевше. Загальна вартість реконструкції приміщення (яке, до речі, розташоване поряд з ОДА та облрадою) 6,4 мільйона гривень, з них близько 5 мільйонів — кошти Державного фонду регіонального розвитку, майже 700 тисяч — міського бюджету Рівного плюс міжнародна технічна допомога за проектом транскордонного співробітництва «Розвиток малого та середнього підприємництва міст Рівного та Любліна» на придбання електронних сервісів.

— Наш центр поділено на сектори: у синьому можна отримати всі адміністративні послуги, за винятком соціальних, у жовтому — реєстрація бізнесу та речових прав, у червоному — місця проживання, у сірому — видача паспортів, зокрема й закордонних, — розповідає начальник управління забезпечення надання адміністративних послуг Рівнеради, до складу якого входить центр, Віталій Герман. — Паспорти, щоправда, видаватимемо з 1 квітня — саме тоді до органів місцевого самоврядування перейдуть відповідні повноваження від виконавчої влади, інші передані нам уже делеговані.

Тут можна буде отримати близько 200 послуг, до того ж більшість їх надаватимуть за принципом екстериторіальності. Поки що центр працює в тестовому режимі, та вже зовсім скоро, кажуть, тут прийматимуть близько тисячі громадян упродовж робочого дня.

Глава держави залишив свій відгук на електронному сервісі центру. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

До спільного змаменника

Щоправда, Президент України Петро Порошенко, який приїхав на відкриття центру 29 січня, порадив уніфікувати послуги всіх ЦНАПів:

— Це третій центр, який я відвідую за останні півроку, і всі вони різні. Гадаю, правильно було б звести до єдиного знаменника всі послуги, щоб люди зрозуміли: неважливо, де ти — в Києві чи в українській глибинці, — ти отримаєш якісні послуги від влади. Світ до цього вже прийшов — сьогодні приходимо ми. Тут мають бути й представники тих служб, які зазвичай не хочуть прозорості — МРЕВ, митниці, юстиції, податківці. Сам же безбар’єрний простір цього офіса свідчить: перешкод на нашому європейському шляху буде дедалі менше, бо ми йдемо ним незворотно. Усе це стало можливим завдяки децентралізації, адже фінансовий ресурс, сконцентрований у територіальних громадах, зріс на 40%. І зростатиме далі: ми передаємо на місця кошти, повноваження та відповідальність за їх виконання.

Президент залишив свій відгук на електронному сервісі центру. А ще відкрив оновлену Володимирецьку районну лікарню, на модернізацію якої торік спрямували понад 25 мільйонів гривень із Державного фонду регіонального розвитку та держ?бюджету. Таке обладнання, як тут, за його словами, і не в кожній столичній лікарні побачиш.

Саме у Володимирці він повідомив, що прогнозує безвізовий режим з ЄС уже із середини цього року:

— З 2 лютого я йду в парламент, щоб завершити прийняття решти п’яти безвізових законів, щоб у середині року без віз, без принижень ми могли вільно їздити в Європу. Адже ми європейці, а без віз — це ще один ступінь свободи. Зона вільної торгівлі — це свобода руху товарів, безвізовий режим — свобода руху людей, банківська сфера — свобода руху капіталів.

Енергобезпеку Києва забезпечують рівненські атомники

Під час робочої поїздки до Рівненської області глава держави ознайомився також  з роботою Рівненської атомної електростанції. Спілкуючись із працівниками РАЕС, він зазначив, що енергетика — серед галузей-лідерів за темпами реформування. «Перше, чим ми можемо пишатися, — енергетичною незалежністю», — наголосив Петро Порошенко.

За словами Президента, всього за два роки Україна вийшла на «фантастичний результат», попри агресивні дії Росії. «Я вас вітаю. Ця зима була першою зимою, коли, незважаючи на те що росіяни нам повністю перекрили газ, поставили ціну на газ на 30 відсотків нижче, ніж європейська спотова ціна, і Україна знайшла в собі сили сказати: «Ні, дякуємо». Така поведінка стосовно нас — і через агресію, і через економічну блокаду, і через ембарго, яке вони запровадили, — вимагає специфічного ставлення. Але на коліна вони нас не поставлять вже, і ми це твердо знаємо», — заявив глава держави.

Крім того, Президент відзначив рішучі кроки зі збільшення частки атомної енергетики в енергетичному балансі країни. «Тільки рік тому частка атомної енергетики становила 48% і невпинно падала. Менш ніж за рік ми наростили її із 49% до 56%», — сказав Петро Порошенко.

Президент особливо акцентував на тому, що запуск лінії електропередач Рівненська АЕС — підстанція Київська дав змогу  не тільки здешевити електроенергію та зробити українську енергетику більш конкурентоспроможною, а й  гарантувати енергетичну безпеку Києва та Київської області, зменшити споживання дорогоцінного енергетичного вугілля. «На сьогодні Київ отримує дешеву електро?енергію Рівненської та Хмельницької атомних електростанцій і не палить дороге енергетичне антрацитове вугілля», — цитує  Президента департамент прес-служби АП.