Кабінет Міністрів продовжує традицію щоквартального звітування про свою роботу, і черговий звіт за дев’ять місяців — це не перелік самих успіхів, а реальний огляд ситуації в країні, оцінка того, що зроблено, і визначення завдань на найближчі періоди. Такими словами Прем’єр-міністр Володимир Гройсман розпочав презентацію.

Статистичні показники доводять: економіка України стабільна, динаміка її розвитку позитивна. «У нас у другому кварталі зростання ВВП становило 3,8% за плану 3%. Це означає, що в номіналі ми за 2017-й і 2018 роки виробимо товарів і послуг кінцевого споживання на трильйон гривень більше, ніж за аналогічні минулі періоди. Надходження до бюджету зросли на 231 мільярд, або на 22,8%. Також зросли інвестиції у будівництво на 5,7%», — назвав Прем’єр втішні цифри.

Дорожнє будівництво — саме та галузь, зростанням якої чи не найбільше пишається уряд. Фото з сайту facebook.com/Ukravtodor.Gov.Ua

Митниця дає значний прибуток

Істотні зміни відбуваються в більшості галузей, зокрема у фіскальній. «Після впровадження заходів боротьби з контрабандою надходження з митниці зросли з 1,33 до 1,75 мільярда гривень на добу. Тобто плюс близько 400 мільйонів гривень надходить тепер щодня до державного бюджету», — зауважив Володимир Гройсман.

Так само динамічно розвивається й змінюється управління державною власністю. Формуються професійні наглядові ради у десяти найбільших державних компаніях, запроваджуються нові принципи менеджменту. «Ми запровадили систему електронних торгів для малої приватизації. Уже провели 203 успішні аукціони з підвищенням ціни в середньому вдвічі. Це означає, що на 203 об’єктах будуть нові ефективні господарі й створюватимуть додаткові робочі місця, — наголосив Прем’єр. — Ми виконали план з надходжень від оренди. І тепер бачимо у цій сфері серйозний потенціал».

Окремо йшлося про розвиток сегменту зайнятості населення та ситуацію щодо детінізації зарплат у контексті передусім урядової ініціативи перевірки дотримання закону під час оформлення на роботу найманих працівників. Завдяки перевіркам додатково укладено понад 47 тисяч угод між роботодавцями й працівниками, а номінальна заробітна плата з початку року зросла на 26%.

Програми підтримки агропідприємств, за оцінкою Прем’єр-міністра, також спрацювали. Тож нині понад 100 тисяч українців та 1,2 тисячі агропідприємств отримують допомогу від держави на розвиток поголів’я великої рогатої худоби, яка становить у середньому 2,5 тисячі гривень. «Ми і надалі фінансуватимемо цей напрям, — запевнив Володимир Гройсман. — Єдине: бачимо окремі бюрократичні бар’єри передусім у сегменті підтримки фермерів. Тож маємо спільно — фермери та уряд — здолати цей виклик».

У помешканнях буде тепло

Енергозабезпечення та енергоефективність також перебувають у центрі постійної уваги уряду. Україна забезпечена паливом на поточний опалювальний сезон. Протягом року люди отримали близько 400 мільйонів гривень на так звані теплі кредити. Наступного ж року, за прогнозами урядовця, спеціалізований Фонд енергоефективності акумулює коштів державної допомоги, місцевих бюджетів та іноземних інвесторів майже 14 мільярдів гривень.

Вагомі й підсумки реформи системи охорони здоров’я. Уже понад 20 мільйонів українців підписали декларації із сімейними лікарями, а 623 медзаклади мають прямі договори з Національною службою здоров’я. Лікарі, які працюють там, отримують зарплати за новим принципом «гроші ходять за пацієнтом», які зросли у рази.

«Ми також працюємо над розширенням програми «Доступні ліки» з огляду зокрема на доставку ліків. У програмі нині задіяно майже 8 тисяч аптек, де від початку року на якісні та доступні для українців ліки було виписано близько 14 мільйонів рецептів. Маємо забезпечити всіх, кому потрібні медикаменти за цією програмою», — зазначив Прем’єр.

Верховенство права стверджується через надання безоплатної правової допомоги, яку цього року в центрах при Мін’юсті отримали понад 400 тисяч людей. А за програмою «Чужих дітей не буває» з безвідповідальних батьків стягнено 3,6 мільйона гривень затриманих аліментів.

Квартири та земля — військовим

Оборонну промисловість також фінансують ритмічно. «Ми вже профінансували 118 мільярдів гривень. Вироблено понад 2 тисячі одиниць озброєння. Усі програми формуються і фінансуються відповідно до розписів, — сказав Володимир Гройсман. — Окремо — про соціальний захист військовослужбовців. Розподілено 667 квартир та надано 19,8 тисячі земельних ділянок учасникам АТО та їхнім родинам».

Глава уряду зазначив, що завершується жовтень, і завдання на найближче майбутнє — якісно завершити 2018 рік та стабільно розпочати 2019-й. І тут важливо схвалити реалістичний державний бюджет, який уже пройшов перше читання. «Маю надію, до 1 грудня Україна отримає такий збалансований документ. Це означатиме, що ми прогнозовано, спокійно і якісно дивитимемося у 2019-й», — резюмував Володимир Гройсман.

ЗВІТ УРЯДУ УКРАЇНИ