ПОЛІТИЧНА КРИЗА

Ізраїлю й палестинцям слід співпрацювати з Єгиптом, аби  припинити  насильство в секторі Гази

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй  Пан Гі Мун заявив учора: «Настійно закликаю сторони сприяти всім зусиллям Єгипту для негайного припинення вогню». Найближчим часом він планує відвідати  регіон, щоб зустрітися з ізраїльськими і палестинськими лідерами  й особисто закликати їх припинити насильство та  докласти для цього необхідних зусиль. Адже  розростання конфлікту неминуче призведе до ще більшого страждання цивільного населення.

Водночас учора Ізраїль пред’явив руху ХАМАС 36-годинний ультиматум, по закінченні якого буде розширено  військову операцію.

За словами  міністра фінансів Ізраїлю Юваля Штайниця, якщо із сектору Гази не припинять запускати по Ізраїлю ракети, справа може дійти до цілковитого військового розв’язання. І як уже повідомлялося, ізраїльська армія утримує в режимі готовності 75 000 резервістів.

Доки політики домовляються, кількість жертв, серед яких діти і жінки, зростає. Фото з сайту news.yahoo.com

Після кількох днів обміну ударами, які забрали життя щонайменше 80 палестинців і кількох ізраїльтян, залишається відкритим питання, чи вдасться сторонам конфлікту домовитися про припинення вогню, або ж ізраїльська операція «Стовп із хмар» переросте в наземне вторгнення в анклав, зазначає РІА «Новости». А поки що Ізраїль використав Єгипет як посередника для передачі ультиматуму. Між Тель-Авівом і ХАМАСом тривають непрямі переговори, проте розбіжності між сторонами поки що занадто великі. Принаймні  президент Ізраїлю Шимон Перес, виступаючи у прямому ефірі британського телеканалу Sky News, заявив, що Ізраїль вітає нинішні зусилля Єгипту із досягнення припинення вогню в секторі Гази, проте розвиток подій показує, що радикальний рух ХАМАС не готовий прийняти відповідні пропозиції.

Переговори про укладення перемир’я між Ізраїлем і палестинськими угрупованнями вступили у серйозну фазу, однак  сторони поки що не досягли домовленостей, які б дали змогу зупинити бойові дії в секторі Гази, повідомило вчора палестинське агентство «Маан» із посиланням на члена ЦК правлячого руху ФАТХ Набіля Шаата.

У повідомленні йдеться, що палестинці вимагають не тільки припинення ізраїльських вторгнень у сектор Гази, відмови від точкових ліквідацій лідерів угруповань і нападів на рибалок, а й повного зняття блокади прибережного анклаву.

Ізраїль, за відомостями агентства, спочатку домагався перемир’я на термін понад 15 років, припинення постачання  зброї в сектор Гази, ракетних обстрілів і нападів на військовослужбовців на кордоні, права на переслідування бойовиків по  гарячих слідах або в превентивному режимі — за наявності інформації про підготовку нападу.

Розблокувати анклав Ізраїль пропонує через кордон сектору Гази з Єгиптом і спільний прикордонний перехід Рафах без зміни режиму роботи ізраїльських КПП.

У ході переговорів ізраїльтяни, чий представник, за повідомленнями ЗМІ, таємно перебуває в Каїрі, зняли вимоги про роззброєння ХАМАСу, повне припинення обстрілів, а також про міжнародні гарантії виконання потенційних домовленостей.

Президент США Барак Обама у неділю підтримав право Ізраїлю на самооборону, однак сказав, що було б краще не доводити до наземної операції в секторі Гази.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель у телефонній розмові із прем’єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньяху  наголосила на праві Ізраїлю на самооборону, однак наполягає на тому, що потрібно якомога швидше досягти припинення вогню, аби уникнути подальшого кровопролиття.

У Каїрі також відбувся  екстрений з’їзд Ліги арабських держав, яка оголосила, що днями відправить до Гази свою делегацію.