Виплата пенсій вчасно та в повному обсязі — питання, яке хвилює нині, напевно, всіх без винятку людей літнього віку. Та найбільше воно болить вимушеним переселенцям з Криму та східних областей і тим, хто ще залишається на Луганщині та Донеччині. Чи отримають вони виплати взагалі?

— Виплату пенсій в Луганській та Донецькій областях забезпечують нині з урахуванням напруженої ситуації, яка склалася у цих регіонах. Зокрема на Донеччині уже виплатили 0,9 мільярда гривень (місячна потреба — 2,6 мільярда), що становить 32,7%, а на Луганщині 0,5 мільярда гривень (місячна потреба — 1,3 мільярда, відповідно — 34,8%), — повідомила заступник голови правління Пенсійного фонду України Валентина Никитенко. — Виплату здійснювали за рахунок законодавчо визначених джерел доходів.

Що ж до переселенців, то, за словами посадовця, нині до материкової частини України з Криму та Севастополя переїхали 2200 громадян похилого віку, які подали документи на отримання пенсії за новими тимчасовими місцями проживання. Їм пенсії виплачують швидко та за спрощеним режимом. Звертаючись до органів Пенсійного фонду їм слід подати паспорт та пенсійне посвідчення. І тоді у місяць звернення людина отримує пенсію саме за цей місяць.

Аби ж отримати пенсію за попередній час, коли виплати не було, органи ПФ спочатку повинні відправити запити на отримання пенсійної справи людини за колишнім місцем проживання. Проте там, на жаль, Укрпошта не приймає кореспонденцію. Але в єдиній базі даних ці справи зберігаються в електронному вигляді. Тому за місяць звернення гроші виплачують. Однак слід зачекати, поки ці справи все ж таки надійдуть до органів ПФ за новим місцем перебування пенсіонера. Запити також направляють через електронну пошту. Але зі зв’язком, особливо у східних регіонах, нині проблеми: з Криму надійшло всього 404 таких пенсійних справи та довідки-атестати про припинення виплати пенсії людям за попереднім місцем проживання. І все ж людей не залишають без уваги, головне — звернутися до місцевих органів ПФ і вони обов’язково вирішать ці питання.

Доставляти пенсійні виплати в «гарячі точки» дуже складно. Адже там позакривалися банківські установи, а місцеві будівлі ПФ захоплюють терористи. Працівники відділень бояться за свої життя, тож не ходять на роботу. Та й довезти туди готівку надто складно. Броньовані машині розстрілюють і грабують.

З Луганщини і Донеччини за виплатою пенсій на материковій Україні поки що звернулися лише 20 осіб. Валентина Никитенко наголосила, що для жителів східних областей цю процедуру також спрощено та прискорено віднині — так само, як і для пенсіонерів, які прибули з Криму. Лист про це ПФ направив у всі регіони України на початку цього місяця.

— Спеціалісти ПФ не володіють інформацією, чи залишилися громадяни України у Криму. Та офіційно з 20 березня тамтешнім пенсіонерам виплату пенсій проводить Російська Федерація. Якщо людина проживає у Криму та не бажає приймати російське громадянство, вона може звернутися за виплатою пенсії Україною, наприклад у Херсоні. Слід відкрити там картковий пенсійний рахунок і можна отримувати належні виплати щомісяця. Але щораз доведеться туди їздити, — поінформувала заступник голови правління ПФ.

Але й на материковій Україні людина не може отримувати пенсію будь-де, переїжджаючи з місця на місце. Адже фінансування та облік коштів кожен регіон веде відповідно до того, скільки там є пенсіонерів. Тобто, якщо вже подали заяву на одному місці, бажано там перебувати й надалі. Тоді місцеві органи ПФ спочатку цю заяву по кожній конкретній людині розглянуть, потім приймуть остаточне рішення. І якщо воно буде позитивним, на такого пенсіонера у цьому регіоні виділятимуть кошти щомісяця. Якщо ці люди в подальшому повернуться назад, за ними мають повернутися і їхні пенсійні справи. Тоді вони зможуть отримувати пенсію вже вдома.