ЗИМОВИЙ ЧАС

Стрілки - назад

Щороку ми переводимо стрілки годинника на "зимовий" час і... вкотре дискутуємо - чи доцільно таке робити? Ставлення до цього психологів, лікарів та й пересічних громадян неоднозначне. Деякі економісти доводять, що таким чином держава економить чи не мільйони гривень на електроенергії. Але хто саме проводив такі розрахунки - не уточнюють. Більшість же лікарів переконані, що "гра" з годинниковою стрілкою завдає організму людини великого стресу. А це може спровокувати підвищення артеріального тиску та ріст рівня гормонів. Порушення сну призводить до запальних процесів, зростає ймовірність захворіти на застуду чи грип.

Цю тему в листах до редакції неодноразово порушували наші читачі. Вони зокрема зауважували, що клопіт мають не лише люди. Навіть корови у селі, й ті "протестують", аби взимку їх доїли на годину пізніше. Те саме зі свинями - у справі своєчасної годівлі вони непоступливі. Такі ж проблеми і з тваринами у зоопарку. Аби вони були задоволені і спокійні, годувати їх слід чітко за графіком.

Проте психолог Вадим Колесніков вважає, що насправді люди досить швидко звикають до таких переходів і вже за два тижні відбувається повна адаптація організму. Хоча, стверджує фахівець, можуть з'явитися стрес і паніка. Але це тимчасові явища, бо кожна людина на них реагуватиме по-різному. Як результат - у когось послаблюється імунітет, підвищується схильність до депресій. Дехто має звичку відкладати важливі справи на потім, виправдовуючись тим, що, мовляв, на них просто не вистачає часу. А якщо вже казати про закоханих, то стосунки їх можуть зіпсуватися через запізнення на побачення. Та особливого навантаження на організм більшості людей не передбачається.