Цього року, наче в дзеркалі, відобразилися всі проблеми і виклики, накопичені в економіці за останні роки, які загострилися в умовах глобальної економічної кризи. Віктор Янукович звернувся до учасників передноворічного засідання Ради регіонів із невтішними, різкими та для декого навіть погрозливими словами. Гальмами року назвав він проблеми і недоліки у структурі роботи влади як центральної, так і місцевої. «Це був непростий рік, один із найважчих за всі роки незалежності. Тому хочу, щоб ми поговорили без зайвих компліментів», — сказав глава держави.

Кредити — це лише вимога

Проблемами року Президент вважає порушення прав і свобод громадян, корупційну хвилю, в яку поринула країна. «Нам потрібні швидкі й радикальні зміни чи послідовний еволюційний шлях? — запитав він і сам відповів на це запитання: — Завдання влади — не допускати потрясінь і водночас вести загальнонаціональний діалог. Енергія змін — це енергія реформ. Ми не дозволимо спекулювати настроями і провокувати громадян радикально діяти. Ми житимемо за Конституцією і законами держави. Ще раз підкреслю: європейський курс на модернізацію країни незмінний! Нам потрібна реальна й ефективна співпраця з ЄС. Пауза — це не зупинка, а переосмислення і подальший рух. Переконаний: після періоду непорозумінь європейські партнери підтримають Україну і підуть їй назустріч».

А ось відповідальність за подальші «європейські дії» лягає на плечі уряду. Його члени мають тісно взаємодіяти з парламентаріями, проводячи переговорний процес щодо підготовки Угоди про асоціацію, яка була б вигідна Україні та відповідала її національним інтересам.

Глава держави пояснив, що у Вільнюсі та Росії йому довелося приймати непрості політичні рішення, бо головною умовою розвитку країни є економічна стабільність. До речі, домовленості, досягнуті 17 грудня із Володимиром Путіним, він сприймає як початок нового етапу економічного зростання країни, вбачає в такій допомозі «нове дихання, надане процесу нашої модернізації». І попереджає, що перераховані кредитні кошти від північного сусіда слід використовувати ефективно: «Моя принципова позиція: досягнуті нові відносини з Росією — це лише умова і вимога до наших внутрішніх перетворень. Не треба чекати, що станеться якесь диво. Слід використати ці можливості й знайти ефективні шляхи використання ресурсів». З огляду на це він попросив представників регіональної влади не відтерміновувати заплановані в рамках домовленостей проекти.

У прорахунках у бюджетних соціальних нестачах за рік він звинуватив уряд. Тому дав його керівництву час до кінця 2013-го виконати всі відповідні програми. «Усе, що залежить від бюджету і бюджетних програм 2013 року, ми мусимо з вами виконати в цьому році. Не пізніше 30 числа гроші мають надійти на рахунки підприємств, — сказав він, звернувши увагу й на проблему соціальних виплат у Києві. — Люди, які заблокували прийняття цього рішення, хай несуть відповідальність перед своєю совістю і перед людьми, які очікують грошей. Звертаюся до керівництва міста. Голубченко і Герега несуть персональну відповідальність».

Реакція глави держави на події в економічному житті країни була доволі жорсткою. Фото Михайла МAРКIВA

Бюджет відклали на січень

До кінця року Кабінет Міністрів повинен розв’язати проблему заборгованості із заробітних плат та єдиного соціального внеску. А ще вирішити питання затримок Державним казначейством платежів за страховими виплатами з фондів соціального страхування.

«Соціальна відповідальність бізнесу може й повинна стати рушійною силою соціальних інновацій, створення робочих місць, підвищення довіри громадян до влади», — наголосив Президент.

А потім озвучив наступну вимогу, знову ж таки на адресу уряду: найближчі дні прийняти із Національною комісією регулювання електроенергетики рішення, які б дали змогу послідовно скоротити ціну на газ для споживачів. Результат роботи у «меншому ціновому еквіваленті» українці мають відчути вже з 1 січня.

Що ж нам чекати від влади у 2014-му? Рішучої боротьби з корупцією! 2014-й стане роком подальших якісних змін у рівні доходів і матеріальному забезпеченні громадян, особливо найвразливіших верств населення. А ще — роком розвитку місцевого самоврядування.

Тож завдання влади в регіонах — не проводити бюджетних експериментів і не забувати про міжрегіональні угоди. «Ефективна децентралізація влади — запорука успішної реалізації політики реформ в Україні. Ви зобов’язані послідовно розкривати соціально-економічний потенціал відповідних територій, успішно використовувати інструменти державно-приватного партнерства та ефективно реалізовувати державну регіональну політику на місцях», — резюмував Віктор Янукович.

Критиці ж глава держави піддав роботу із захисту прав сімей з дітьми. Насамкінець висловив сподівання, що 16 січня 2014 року країна отримає-таки Державний бюджет.

«Уряд особисто відповідає за те, що непроста ситуація в реальному секторі ускладнила виконання бюджету і змусила нас брати додаткові кредитні кошти», — дав поштовх до роздумів Президент.