Робоча поїздка Президента Віктора Януковича на Волинь розпочалася з державного підприємства «Луцький ремонтний завод «Мотор». Його директор Герой України Микола Матрунчик розповів Вікторові Януковичу про особливості роботи заводу, продемонструвавши зразки продукції. «Це підприємство — яскравий приклад господарництва. Є господар, є колектив, які знаходять можливість піднімати виробництво», — поділився враженнями від побаченого Президент.

Волиняни вселили главі держави оптимізм щодо подальшої модернізації країни. Фото з сайту president.gov.ua

З ЄС питань немає

До речі, цей завод здійснює повний капітальний ремонт авіаційних двигунів, агрегатів паливної та електроавтоматики майже для всіх видів фронтової авіації Збройних сил. Тут створюватимуть додаткові робочі місця — за рахунок розширення дільниці виготовлення запасних частин.

Під час розмови із працівниками заводу Віктор Янукович говорив про важливість розвивати власне виробництво, реалізувати програми імпортозаміщення — в цьому напрямку пообіцяв підтримку держави. За його словами, перспективна й модернізація військово-промислового комплексу. «Я зацікавлений в тому, щоб у нас Збройні сили були сильними. Щоб цей військово-промисловий комплекс розвивався в тому напрямку, в якому ми визначилися, в інтересах держави», — сказав Віктор Янукович.

Окремо ж наголосив, що Україна підписала Меморандум про співпрацю з Митним союзом. Тож триває робота над вивченням відповідних документів. «Ми повинні розглянути ці положення на рівні наших експертів, уряду. Якщо це відповідає нашим національним інтересам, не суперечить міжнародним зобов’язанням, ми до них приєднаємось, оформимо відповідні документи, направимо їх на розгляд. Якщо їх буде погоджено, то ми пройдемо ці процедури вже в усіх чотирьох країнах, — пояснив глава держави, а щодо питання, пов’язаного з підготовкою до підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, підкреслив: — У нас немає питань, яких би ми не вирішили. Сьогодні все йде на завершення».

Президент також повідомив, що угоду парафовано обома сторонами на рівні спеціалістів. Нині йдеться про підписання, надалі, до набрання чинності, йтиметься про ратифікацію документа 28-ма країнами ЄС і Україною в парламентах.

Тут рятують життя

Того самого дня Віктор Янукович ознайомився з роботою лікувально-діагностичного центру Волинської обласної клінічної лікарні. Головний лікар закладу Іван Сидор ознайомив його з роботою центру, оснащеного всім необхідним сучасним обладнанням. Медичну установу створено у травні 2012 року на виконання доручення Президента. З моменту відкриття центру високоспеціалізовану медичну допомогу отримали понад 2 тисячі пацієнтів. Оснащення лікарні високотехнологічним обладнанням дало змогу запровадити цілу низку передових методів і методик лікування та обстеження хворих.

Після відвідання медичного закладу Віктор Янукович коротко поспілкувався з його працівниками. А представникам ЗМІ заявив: «Україна щороку має приріст інвестицій, але їх треба збільшувати, адже державні інвестиції — це можливість отримати доступні кредити. Тому рік у рік ми скорочуватимемо процентні ставки кредитів для бізнесу. До кінця цього року — до 14%, а наступного — до 11%».

За його словами, на рівні держави створено комісію з визначення пріоритетних напрямків кредитування. Наступного року перевагу віддаватимуть будівництву доріг.

Відтак Президент перейшов до теми реформування медичної галузі. «Ми зробили перші кроки у цьому напрямку, пішли шляхом створення перинатальних центрів. Завдяки цьому вдалося знизити дитячу смертність на 26%. Створення перинатальних центрів у всіх регіонах повинно завершитися у 2014 році. Наступним етапом стане вдосконалення системи надання швидкої медичної допомоги. Нині активно зростає кількість автомобілів швидкої допомоги. Відбувається забезпечення необхідним обладнанням. Надалі повинен бути стандарт: 10 хвилин приїзду в межах міста на виклик, і 20 хвилин — у сільській місцевості», — передає слова глави держави УНІАН.

Водночас глава держави нагадав: зарплата лікаря становить 4200 гривень, повідомляє прес-служба Президента.

У рамках цієї робочої поїздки глава держави ознайомився й з експозицією Музею волинської ікони в Луцьку, до якої входять самобутні твори школи волинського іконопису. Відділ Волинського краєзнавчого музею став визнаним культурним, науково-просвітницьким і туристичним центром області та України, бо представляє самобутню регіональну школу волинського іконопису.

Завершальним етапом робочої поїздки стала нарада, присвячена актуальним проблемам регіону, яку Віктор Янукович провів з адміністративно-господарським активом Волинської області.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»