У разі отримання заставного майна у власність від суб’єктів підприємницької діяльності (юридичних чи фізичних осіб), які є зареєстрованими платниками податку на додану вартість, банк має можливість сформувати податковий кредит за такою операцією на підставі отриманої від платника податку податкової накладної.

У разі отримання заставного майна у власність від фізосіб або суб’єктів підприємницької діяльності (юр- чи фізосіб), які не є зареєстрованими платниками ПДВ, банк не має підстав для формування податкового кредиту за такими операціями.

Детально про ці та інші питання щодо особливостей оподаткування ПДВ з постачання банками заставного майна дізнайтеся в Узагальнюючій податковій консультації щодо особливостей оподаткування податком на додану вартість з постачання банками заставного майна, затвердженої наказом Міністерства доходів і зборів України від 22. 11. 2013 р. №700.

Особливості сплати авансових внесків платниками податку на прибуток

Якщо підприємство одночасно провадить діяльність, що звільнена від оподаткування податком на прибуток, та діяльність, яка оподатковується у загальному порядку, то отриманий від пільгових операцій дохід враховується при визначенні критерію — 10 мільйонів гривень.

Про це зазначається в Узагальнюючій податковій консультації з окремих питань щодо сплати щомісячних авансових внесків з податку на прибуток, затвердженій наказом Міндоходів України від 22 листопада 2013 року №698.

Крім того, в цій податковій консультації висвітлюються особливості сплати підприємствами щомісячних авансових внесків з податку на прибуток при зміні системи оподаткування, здійсненні патентованої, страхової діяльності та ліквідації підприємства, а також вплив результатів перевірок на сплату авансових внесків. 

Інформаційно-комунікаційний департамент Міністерства доходів і зборів України