АКТУАЛЬНО

Міністерства, відомства та комунальні служби докладають максимум зусиль для відновлення нормальної життєдіяльності країни

Прем’єр-міністр Микола Азаров доручив створити на зимовий період постійно діючий оперативний штаб у Кабінеті Міністрів, до складу якого увійшли керівники (не нижче заступника міністра) практично всіх міністерств, зокрема МНС, Міноборони, Мінінфраструктури, МВС, Мінсоцполітики, МОЗ та інших. 

«Лікарні, дитячі заклади, інтернати для літніх людей повинні бути під пильною увагою, потрібно забезпечити їх безперебійну роботу. До роботи у штабі слід залучити практично всі міністерства, адже в кожного є своя сфера відповідальності на період негоди», — наголосив глава уряду.

Микола Азаров підкреслив, що штаб повинен працювати цілодобово, аби оперативно приймати узгоджені рішення щодо комплексного розв’язання проблем, пов’язаних з ліквідацією наслідків зимової негоди. Також доручено вирішити питання фінансування закупівлі резервних запасів дизельного пального, що може знадобитися для ліквідації наслідків негоди в майбутньому. 

Крім цього, Прем’єр-міністр доручив вивчити причини значних поривів дротів ліній електропередач, що призвело до знеструмлення населених пунктів. Зокрема чому не було проведено вирубки дерев біля ліній електропередач на відстані, що була б безпечною для їх функціонування в разі падіння дерев, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Водночас Микола Азаров зазначив, що за останні дні всі служби спрацювали оперативно: «Хочу подякувати всім, хто долучився до ліквідації наслідків негоди. Нам потрібно зробити висновки. І бути готовими до таких природних випробувань. Зима тільки починається».

Затором зайнялася прокуратура

Найскладніша ситуація на автодорогах останніми днями спостерігалася у Львівській області на деяких ділянках автотраси Київ — Чоп. Згідно з повідомленням прес-служби МНС, скасовано обмеження руху транзитного вантажного автотранспорту на ділянці між селом Йосипівка Буського району і селом Суходоли Бродівського.

Південніше від міста Броди рух транспортних засобів здійснюється у реверсному режимі. До робіт залучено 216 чоловік та 51 одиницю техніки. Очищення доріг триває. Організовано розгортання пунктів обігріву та гаряче харчування.

Слід зазначити, що крім рятувальних служб та військових людей, які потрапили у сніговий полон на автотрасі, допомогли рятувати залізничники Львівської магістралі. Вони задіяли для боротьби зі сніговими заметами сім одиниць важкої техніки. Не забувають залізничники і про своє господарство. Так, за повідомленням прес-служби Мінінфраструктури, для ліквідації наслідків складних погодних умов, очищення стрілочних переводів і колії від сніжних заметів, а також вокзалів і станцій залучено понад 11 тис. залізничників та майже 90 одиниць спеціальної снігоприбиральної техніки.

Тим часом надзвичайною ситуацією, що склалася на автодорозі державного значення М-06 Київ — Чоп, зацікавилася прокуратура Львівської області. Зокрема органи прокуратури направили листи керівникам Державтоінспекції ГУ МВСУ та служби автомобільних доріг у Львівській області з вимогою проведення службових перевірок щодо повноти та своєчасності вжитих заходів запобігання ситуації, що склалася, повідомляє прес-служба обласного правоохоронного відомства.

Значні зусилля спрямовані на забезпечення проїзду транспорту на решті основних автошляхів державного значення, зокрема на автодорогах Київ—Львів, Київ—Одеса, Київ—Харків, Київ—Чернігів, Харків—Сімферополь. Вже котру добу поспіль активну допомогу в ліквідації наслідків негоди надають Збройні сили. Так, прес-служба Міноборони повідомляє, що силами та засобами ЗСУ (17-18 грудня)  розчищено понад 900 кілометрів автошляхів, евакуйовано близько 420 цивільних автомобілів, обігріто та забезпечено харчуванням 714 чоловік у 10 пунктах обігріву. Станом на 10.00 18 грудня 542 військовослужбовці Збройних сил та 101 одиниця військової техніки продовжують надавати посилену допомогу органам місцевої влади майже по всій території України.

Військовослужбовці лише за добу розчистили понад 900 кілометрів автошляхів. Фото Володимира ЗAЇКИ

Зігрітися є де

Триває робота з відновлення електропостачання. Протягом 17 грудня світло отримали 92 населених пункти. Водночас станом на 7:00 18 грудня  знеструмлено 135 населених пунктів, зокрема у Київській області — 100, Житомирській — 26, Вінницькій — 5, Львівській — 4.

До відновлення електропостачання залучено додаткові бригади обленерго. Для доставки аварійних бригад у важкодоступні місця від МНС виділено техніку підвищеної прохідності. Крім того, для забезпечення електропостачанням лікувальних закладів та об’єктів життєзабезпечення населення від МНС залучено пересувні електростанції.

Як повідомляє прес-служба МОЗ, у період з 1 по 18 грудня в Україні через переохолодження й обмороження загинуло 37 людей. Водночас до лікувальних закладів по допомогу через переохолодження й обмороження звернулися 190 людей, госпіталізовано 162 людини.

Тож для захисту громадян від обмороження на території України встановлено 1498 пунктів обігріву, в яких протягом минулої доби (17-18 грудня) надано допомогу 2218 особам. Крім Міноборони та МНС, свої зусилля та ресурси на цю роботу спрямували й місцеві органи влади.

Загалом до заходів подолання наслідків складних погодних умов впродовж попередньої доби по всій Україні залучено понад 21,5 тис. чоловік та майже 4,5 тис. одиниць техніки. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»