ТЕРОРИЗ

Такого в Норвегії не було ніколи з часу Другої світової війни

Минулої п’ятниці Норвегія, яка досі вважалася зразком безпечної і мирної країни, пережила шок. Близько  шістнадцятої години за місцевим часом у центрі Осло, в одному з будинків урядового кварталу, де перебуває й офіс прем’єр-міністра, спрацював вибуховий пристрій. За даними поліції, семеро осіб загинули й понад десять дістали поранення. Двоє з них у важкому стані. Кількість жертв може бути більшою, оскільки через небезпеку обрушень конструкцій зруйнованого будинку ще не досліджені, як слід, завали. Крім того, є побоювання, що поблизу місця  вибуху можуть перебувати  пристрої, які не розірвалися. Правоохоронці закликали жителів столиці покинути центр міста і не виходити з помешкань.

За кілька годин жах перекинувся на острів Утойя, що  недалеко від Осло. На території табору молодіжної організації правлячої в Норвегії Трудової партії протягом повтори години озброєний терорист застрелив  85 людей. Ще один поранений під час стрілянини помер у неділю.

Мотиви поки що невідомі

Відповідальність за скоєння обох злочинів взяв на себе 32-річний норвежець Андерс Берінг Брейвік. Він здався без опору поліції, яка прибула на острів через 40 хвилин після виклику. За свідченням правоохоронців, затриманий  дотримується крайніх правих поглядів. Проте раніше його ніколи не заарешто?вували. Як заявив адвокат терориста, Брейвік вважає свої дії «звірячими, але необхідними» і має намір привселюдно пояснити   мотиви своїх дій на засіданні суду, який повинен обрати щодо нього запобіжний захід. Певною мірою відповідь на це питання витікає з маніфесту, який Брейвік розмістив в Інтернеті за кілька годин до своїх нелюдських акцій. Документ обсягом 1500 сторінок має назву «Європейська декларація незалежності». У тексті міститься критика мультикультуралізму та імміграції в Європу з ісламських країн, а також похвальба на адресу середньовічних лицарів-тамплієрів.

Прем’єр-міністр Норвегії Йєнс Столтенберг оголосив те, що сталося, національною трагедією. «Ніколи з часів Другої світової війни в країні не було злочинів таких масштабів», — сказав він на прес-конференції в суботу. Керівник уряду згадав, що в юному віці він також брав участь у роботі табору на Утойї. «Райське місце мого дитинства перетворилося на пекло», — із сумом констатував він.

Як повідомляє Бі-Бі-Сі, минулої неділі по всій Норвегії пройшли богослужіння в пам’ять загиблих в Осло й на Утойї. На поминальній службі в головному лютеранському соборі столиці були присутні король Норвегії Гаральд V, королева Соня, а також прем’єр-міністр країни. Собор був переповнений, багатьом не вистачило місця, і вони стояли на площі, заповненій свічками і квітами. «Кожний, хто нас покинув, став для нас трагедією, — заявив у своєму слові Йєнс Столтенберг. — Ми маленька країна, але ми горді люди», — зазначив прем’єр-міністр, наголосивши, що Норвегія ніколи не відмовиться від своїх цінностей демократії і толерантності. Серед присутніх були й мусульмани.

Розслідуючи злочин, поліція перевірила версію, згідно з якою до нападів могла бути причетна ще одна людина, хоча Брейвік на допиті заявив, що діяв самостійно. Проте деякі зі свідків стрілянини на острові припускали, що нападників було більше одного. Тому правоохоронці провели рейд на околиці Осло й затримали шість осіб. Однак всі вони незабаром були відпущені, оскільки виявилися непричетними  до трагічних подій. Не виявили також і вибухових речовин.

Світ висловлює співчуття і солідарність

Керівники  багатьох країн і міжнародних організацій рішуче засудили терористичні напади, які сталися в Норвегії. Усі скандинавські країни приєдналися до хвилини мовчання, якою вчора вшанували жертв трагедії.

Співчуття королю Норвегії Гаральду V, у зв’язку з трагічними подіями, висловив Президент України Віктор Янукович. «Від імені народу України та від себе особисто прошу Вас, Ваша Величносте, передати мої співчуття рідним і близьким загиблих, а також побажання скорішого одужання всім постраждалим. Дозвольте висловити щиру підтримку в години скорботи та побажати норвезькому народові мужності і витримки», — йдеться у телеграмі глави Української держави.

Прем’єр-міністр  України Микола Азаров у телеграмі  своєму колезі  Йєнсу Столтенбергу написав: «У ці тяжкі для норвезького народу години жалю і скорботи щиро поділяю гіркоту понесених втрат. Від імені народу України та від мене особисто прошу передати слова співчуття і підтримки родинам загиблих та постраждалих». Немає виправдання таким нелюдським і антигуманним вчинкам, які спричинили людські жертви, вважає Микола Азаров.

Голова Комітету міністрів Ради Європи, міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко виступив із заявою щодо терористичних актів в Норвегії.  «Такі огидні атаки не мають виправдання, — говориться в документі. — Ці варварські акти не можуть розглядатися інакше, як прямий виклик сім’ї народів Ради Європи через їх очевидну загрозу для загальноєвропейських демократичних цінностей».