КАПІТАЛОВКЛАДЕННЯ

У Єнакієвому модернізують металургійний завод

Віолетта ГРОМОВА
для «Урядового кур’єра»

100 млн євро готова вкласти група компаній «Air Liquide» разом із Європейським Банком Реконструкції та Розвитку в будівництво повітрянорозподільчої установки на металургійному заводі в Єнакієвому.

Цю подію для країни, що розвивається, можна було б назвати пересічною. Але не для України, в якої, незважаючи на зміну урядів і продекларовані цінності, у відносинах з іноземними інвесторами сім п’ятниць на тижні. Згідно із проведеними аудиторською компанією «Ернст енд Янг» дослідженнями, для більшості компаній-потенційних інвесторів найважливіші такі чинники, як транспортна та логістична інфраструктура (63%), телекомунікаційна інфраструктура (62%), а також стабільність та прозорість правового та регуляторного середовища (62%). Якщо перші два теоретично досяжні і є, скоріше, справою часу і знов-таки наявності капіталовкладень, то останній чинник з кожним роком викликає дедалі більше песимізму.

Боротьбу з корупцією з приходом нового Президента проголошено чи не найпершою умовою «покращення життя вже сьогодні». Та, даруйте за каламбур, боротися з корупцією, напевно, заважає сама ж корупція. Інакше не обходив би інвестор Україну десятою дорогою. Судіть самі. За п’ять років (з 2006 — 2010 включно) в нашій країні було реалізовано лише 178 інвестиційних проектів, завдяки яким створено 7,5 тис. робочих місць. Для порівняння: у невеликій Чехії лише за минулий рік шляхом залучення капіталовкладень ззовні створено 4,81 тис. нових робочих місць, у Румунії — 4,8 тис., а у Болгарії — 2,9 тис.

У 2010 році в Україні був реалізований 31 інвестиційний проект. Порівняно з посткризовим 2009 роком їхня кількість скоротилася на третину. Такого істотного зниження показників більшість експертів не очікували.

«У період після виборів у таких країнах, як Україна, стабільно відзначалося зростання зовнішніх інвестицій. На жаль, у 2010 році ми спостерігали зниження зацікавленості в інвестуванні з боку іноземних компаній», — констатує факт управляючий партнер «Ернст енд Янг» в Україні Олексій Кредисов.

В умовах слабкої інвестиційної привабливості країни в цілому і відсутності чітких державних гарантій вітчизняним компаніям, зацікавленим у притоці інвестицій, доводиться цілком покладатися на власні сили. Самим доводити свою надійність як партнерів, прозорість діяльності і щирість намірів. Ці зусилля не проходять дарма. Іноземці схильні довіряти бездоганній репутації.

Нещодавно Міжнародна вертикально-інтегрована гірничо-металургійна група компаній «Метінвест» підписала новий довготривалий контракт зі світовим лідером у виробництві технічних газів для промисловості, охорони здоров’я і захисту навколишнього середовища, групою компаній «Air Liquide». «Air Liquide» поставлятиме кисень, азот і аргон для металургійного заводу «Метінвест» в м. Єнакієвому. Загальний обсяг інвестицій «Air Liquide» в будівництво повітрянорозподільчої установки становить 100 млн євро і буде профінансований спільно з Європейським Банком Реконструкції та Розвитку.

Гай Зальцгебер, віце президент по північній та центральній Європі і член виконавчого комітету «Air Liquide», так прокоментував підписання контракту: «Ми дуже пишаємося тим, що «Метінвест» обрав «Air Liquide» як довгострокового партнера для їхнього першого проекту аутсорсингу в області виробничих газів. Окрім інвестицій у нову повітрянорозподільчу установку для «Метінвеста», «Air Liquide» планує побудувати в Україні технічну і функціональну експертизу високого рівня для підтримки свого тривалого розвитку на цьому важливому ринку індустріальних газів».

Установка буде спроектована, побудована і керуватиметься «Air Liquide» з урахуванням найвищих міжнародних вимог з безпеки з використанням сучасних матеріалів. Її проектна потужність складає 1,700 тонн промислових газів (кисню, азоту та аргону) на день. Введення в експлуатацію заплановане на II півріччя 2014 року. В рамках цього контракту промислові гази поставлятимуться також на інші підприємства України.

ЄБРР уточнює, що порівняно із широко застосовуваною в Україні та СНД технологією повітрярозподілу під низьким тиском, нова технологія дасть можливість досягти значних результатів у сфері енергозбереження та скорочення викидів парникових газів.

«Цей проект — один з важливих кроків на шляху реалізації стратегічних програм розвитку і модернізації «Метінвеста». Сьогодні ми випускаємо 15 млн тонн сталі на рік. А вже за кілька років  збираємося подвоїти виробництво. Ми проведемо широкомасштабну модернізацію наших виробничих потужностей. Доб’ємося провідних позицій в ефективності виробництва, в якості нашої продукції. Запровадимо найпередовіші технології. Станемо першими в області з екологічної безпеки та охорони праці на наших підприємствах», — зазначив генеральний директор компанії «Метінвест» Ігор Сирий.

Металургійний завод в Єнакієвому за свою сторічну історію не раз був першопроходцем у застосуванні найсучасніших досягнень у своїй галузі. Новий інвестиційний проект — це і наслідування славним традиціям минулого, і демонстрація готовності йти в ногу з часом. А для самих єнакієвців це — нові робочі місця, покращення якості життя.

Президент компанії СКМ Рінат Ахметов заявив: «У нас — амбіційна мета: ми хочемо, щоб на підприємствах «Метінвеста» були найвищі заробітні плати у світі! Але для цього маємо виграти чемпіонат світу по собівартості, чемпіонат світу по якості, чемпіонат світу з продажу. Ми до цього прагнемо і в це віримо. Знаємо, що від успіху «Метінвеста» виграє насамперед Україна і кожний українець».

Хотілося б, щоб у нашій країні це були не поодинокі щасливі випадки, а система. Щоб нарешті відкрилася вся наша «терра інкогніта» Україна для цивілізованих бізнесових відносин.