Наша держава йде шляхом євроінтеграції вже багато років. «Ця осінь є проміжним етапом, який підіб’є підсумки того, що було зроблено не просто за останні роки, а за великий період часу, відтоді як було прийнято стратегічне рішення про те, що Україна йде шляхом європейської інтеграції», — розповів Президент Віктор Янукович в інтерв’ю телевізійному каналу «Україна». 

Документи, заплановані до підписання на саміті «Східного партнерства», фактично відображають глибину тієї інтеграції, якої досягла Україна і яка дає змогу їй іти далі. Тож глава держави переконаний: наша країна не повинна протиставляти питання європейської інтеграції питанням будівництва стратегічних відносин з країнами євразійського співтовариства або союзу.

Віктор Янукович нагадав, що вже підписано документи, які визначають статус України у відносинах з Митним союзом і з Євразійським союзом, де наша держава є спостерігачем.

«Що стосується референдуму, про який весь час іде мова і яким лякають усіх, то він буде необхідний у перспективі, коли йтиметься про вступ до того чи іншого співтовариства, за якого нам потрібно буде делегувати частину суверенних прав, передбачених Конституцією. І ось тут, звичайно, тільки український народ зможе прийняти певне рішення», — передає слова Президента його прес-служба.

Спілкування глави держави з пресою вже стає традиційним. Фото Михайла МAРКIВA

Окремо він наголосив, що всі дії влади спрямовано на зменшення впливу світової кризи на економіку країни. «Зараз я всі свої сили, весь час спрямовую на те, щоб економічна криза менше проникала в нашу країну і негативно впливала на економіку, — акцентував  глава держави, відповідаючи на запитання щодо участі у майбутній президентській кампанії. — Я виконую програму, з якою йшов на вибори в 2010 році. Коли відзвітую за цією програмою перед українським народом, а я думаю, що звіт буде вже у 2014 році, тоді й прийму рішення щодо цього питання.

Віктор Янукович заявив, що для нього немає прихильників і опонентів. Він наголосив, що не може розділити український народ за партійним чи регіональним принципом, бо зобов’язаний працювати на всю країну. Саме тому для нього немає різниці, в якому з регіонів живуть люди. Водночас він зазначив, що несе відповідальність за події, які відбуваються в нашій країні.

Під час інтерв’ю йшлося й про необхідність реформувати Міністерство внутрішніх справ. У цьому розрізі глава держави сказав: «Структуру МВС очікує розподіл функцій. Наприклад, одна з них — це слідство. А новий Кримінальний процесуальний кодекс передбачає створення національного слідчого органу».

Відповідаючи на запитання про те, чи буде перейменовано українську міліцію на поліцію, Віктор Янукович підкреслив, що суть не в назві. «Найголовніше — зміст і якість, закладені в роботі цього відомства», — пояснив позицію Президент.

Говорив він і про те, що Україна завжди шануватиме пам’ять людей, які здобули перемогу над німецько-фашистськими загарбниками. «Ми жили, живемо і житимемо святою пам’яттю про тих людей, які принесли перемогу на нашу землю, пам’яттю про ті трагічні події», — сказав Президент.

І нагадав, що вже підписав документи, які визначають порядок проведення 70-річчя святкування Великої Перемоги і 70-річчя визволення Києва від німецько-фашистських загарбників. Потім резюмував: дата 9 травня для нашої країни була і залишиться незмінною.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»