Черговий раз фрегат ВМС України «Гетьман Сагайдачний» братиме участь у міжнародній операції. Цього разу екіпаж судна з вертольотом Ка-27 та групою спеціального призначення на борту вирушив у далекий похід для участі в антипіратських операціях у районі Аденської затоки, яка розташована в західній частині Індійського океану. Під час морського переходу і з прибуттям до місця призначення український військовий корабель здійснить підготовку до виконання завдань із протидії піратству в рамках операцій НАТО «Океанський щит» і ЄС «Аталанта». Заплановано, що бойовий корабель прибуде до пункту базування у Джибуті 8 жовтня, де український фрегат приєднається до кораблів ВМС Норвегії «Фрітьоф Нансен» та ВМС США «Де Верт», які вже розпочали участь в операціях. 

«Сагайдачного» в тривале плавання проводжали командувач ВМС ЗС України адмірал Юрій Ільїн, члени військової ради флоту, ветерани вітчизняних ВМС, рідні і близькі військових моряків. Звертаючись до особового складу, командувач підкреслив, що до цього часу кораблі національного флоту в такий тривалий похід ще не ходили. «Ви — перші. Першими бути важко, але дуже почесно, — зазначив командувач національних ВМС. — У цьому строю — кращі з кращих, які заслужили право на виконання важливої для нашої держави місії. Пам’ятайте кожну хвилину: ви — захисники Вітчизни, по вас будуть судити про нашу державу, про наші Військово-Морські сили». Адмірал Юрій Ільїн зазначив, що за останні два роки 52 наших співвітчизників перебували у полоні у піратів, тому ухвалене на політичному рівні рішення про приєднання України до міжнародних антипіратських операцій свідчить про турботу керівництва держави про захист кожного громадянина нашої країни, де б він не перебував.

«Гетьман Сагайдачний» нестиме патрульну службу в Аденській затоці. Фото з сайту odessa-life.od.ua

Особливу увагу на етапі підготовки до походу було надано логістичному та медичному забезпеченню. Про це розповів командир національного контингенту контр-адмірал Андрій Тарасов. «На кораблі сформована потужна медична група, зокрема хірург, стоматолог, лікар-епідеміолог, встановлене стоматологічне обладнання, — сказав він. — За своїми характеристиками, запасами пального, води, продуктів харчування корабель спроможний місяць автономно перебувати в морі. Але ми кожного тижня будемо поповнювати всі запаси».

На борт «Гетьмана Сагайдачного» із Свято-Володимирського собору в Херсонесі доставлено ікону Святителя Миколая. Благочинний Севастопольського округу протоієрей Сергій (Халюта) повідомив, що в похід на кораблі вперше в історії українського флоту відбуде священик — ієрей Миколай. На кораблі відслужили молебен, священики благословили воїнів.

Голова Севастопольської міської державної адміністрації Володимир Яцуба, який також відвідав корабель напередодні походу, запевнив, що виконавча влада намагатиметься зробити все для того, щоб побутові проблеми, пов’язані з життєзабезпеченням сімей учасників походу, розв’язували оперативно. Керівник міста повідомив, що міськадміністрація і міськрада беруть шефство над сім’ями військовослужбовців, які йдуть у похід. Також для них відкрита «гаряча лінія».