ГАЗ

На думку експертів, Києву не варто розраховувати на допомогу Заходу у перемовинах з Москвою 

Російський монополіст ВАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз України» не підпишуть нову  газову угоду до кінця грудня. «Новорічних подарунків не буде», — заявив голова правління «Газпрому» Олексій Міллер після зустрічі з міністром енергетики й вугільної промисловості України Юрієм Бойком.

Якщо раніше російські колеги позитивно оцінювали переговорний  процес і заявляли про підписання нових контрактів до кінця року, то цього разу  прес-служба «Газпрому» лаконічно підкреслила у своєму повідомленні: «На зустрічі обговорювалися питання поточного й перспективного співробітництва». Подібний месидж дала й прес-служба вітчизняного енергетичного відомства. Ця новина  викликала резонансну хвилю у політичному й економічному житті України. Насамперед, від узгодженої  ціни на блакитне паливо залежатиме  остаточний варіант проекту держбюджету на наступний рік і, отже,  виконання бюджетом соціальних статей.

 

Уряд уже розглядає варіант жорсткого сценарію, коли вартість газу становитиме понад $400. Від України вимагають поступок  у питанні створення СП з управління вітчизняної  ГТС,  від чого залежатимуть і  цінові преференції нашого північного сусіда. Одною з умов, як повідомляють ЗМІ, є створення окремого СП з постачання газу до українських споживачів, яке матиме  вирішальне слово у кінцевій ціні на внутрішньому ринку. Такі умови не влаштовують уряд. Переговорний процес триватиме. У  коментарях  енергетичних експертів і політиків для ЗМІ  прогнози різняться, але до певного знаменника вони дійшли: наріжним каменем має бути захист національних інтересів.
 

Перший заступник Глави Адміністрації
Президента Ірина АКІМОВА:

— Навколо переговорів між Україною і Росією щодо ціни на газ багато спекуляцій.  Я думаю, що є сенс уже обговорювати більш серйозні практичні варіанти, коли вони будуть напрацьовані. Ось тоді можна буде розмірковувати, які переваги і недоліки існують. Ніколи не буває стовідсоткового плюса. Є завжди якісь мінуси. Збалансувати їх у національних інтересах — це завдання уряду. Україна взяла на себе зобов’язання, які треба виконувати. І це загальний дефіцит бюджету — 2,8%, який Україна обов’язково виконає, незважаючи на те, якою буде ціна на газ. Але, звичайно, при більш низькій ціні ці питання буде вирішувати легше.
 

Експерт з енергетичних питань
Валентин ЗЕМЛЯНСЬКИЙ:

— Заява голови правління «Газпрому» Олексія Міллера, що «Газпром» і НАК «Нафтогаз України» до кінця грудня поточного року не підпишуть угоди щодо газу, ще не означає провал переговорів між Києвом і Москвою. Це не більше, ніж політичні ігри. Російська сторона у передвиборній ситуації не може сказати, що ми пішли на поступки Україні. Повинна бути маленька перемога. Переговори тривають. Уряд України сформував офіційну делегацію, яка має повноваження обговорювати з РФ новий контракт. У попередні місяці йшлося  не про офіційні переговори, а про робочі зустрічі. Адже перемовники мають отримувати директиви. Ніхто не хоче повторення  ситуації з Тимошенко. Для легітимізації договору потрібні директиви. Росія — достатньо важкий перемовник.

Щодо передачі ГТС  під контроль підприємства, яке фактично матиме  дипломатичну недоторканність, то найімовірніше це лише спроба подивитися на реакцію України, зробити вимір. У цих повідомленнях ми побачили лише вимоги Росії, але залишається незрозумілим, що Москва надасть натомість. У переговорах з Москвою Києву навряд чи слід розраховувати на допомогу Заходу. Україна залишилася сам на сам з «Газпромом». Росія вже заявила, що будуть знижки для країн, які підтримують «Південний потік». Вони домовилися. Не треба озиратися на Європу, розраховувати на США, які далеко від нас. У нас свої домовленості.

Спільне управління ГТС з Росією є певним виходом для України, однак Київ при цьому повинен отримати гарантії збереження транзиту російських енергоносіїв через українську територію. Якщо консорціум дасть можливість зберегти обсяги транзиту, які не підуть на «Південний потік», то треба йти і домовлятися. Інакше ми залишимося біля розбитого корита через 5 років.
 

Народний депутат (Партія регіонів)
Владислав ЛУК’ЯНОВ:

— Ми розуміємо сторону Москви: переукладати надвигідний для РФ контракт «Газпром» не бажає. Нема сенсу їм розривати контракт, за яким вони можуть продавати Україні газ дорожче, ніж, приміром, Німеччині.  Треба сідати за стіл переговорів і шукати оптимальний варіант, і бажано без політики.
 

Екс-заступник міністра
закордонних справ  Олександр ЧАЛИЙ:

— Затягування з укладенням нової українсько-російської газової угоди є позитивом, адже умови, які висуває «Газпром» для зниження ціни газу, для України невигідні. Ті пропозиції, які озвучувалися у пресі, фактично приводили до того, що Україна повинна була вийти з Європейської енергетичної хартії. Політичного ресурсу, щоб ухвалити таке рішення, українська влада не має. Тому і не було знайдено компромісного рішення щодо майбутнього угоди.