Тема енергозбереження  нині — це реальні дії уряду, оскільки ті виклики, які стоять перед державою з  огляду на закупівлю імпортного газу, обсяги його видобутку, платіжки, які ми отримуємо, — стосуються кожного з нас. Про це сказав голова Держенергоефективності Сергій Савчук під час брифінгу «Як провести енергомодернізацію бюджетних установ, не витрачаючи бюджетних коштів?», що відбувся у середу в Будинку уряду.

Сергій Савчук нагадав, що для населення в Україні діє кілька державних програм з енергоефективності, до яких долучилися й органи місцевго самоврядування. Ці програми мають велику популярність в усіх регіонах. Також підвищенню енергоефективності сприяє те, що інвестори встановлюють котельні на альтернативних видах палива. Тож загалом щодо трьох категорій споживачів — населення, бюджетної сфери, теплокомуненерго — за два попередні опалювальні сезони Україна зменшила використання газу на 7,2 мільярда кубометрів.

Старі школи, зведені ще за радянськими стандартами будівництва, особливо потребують термомодернізації. Інакше учні, мерзнучи взимку, тільки згадуватимуть вересневе тепло, яким почався новий навчальний рік. Фото Володимира ЗAЇКИ

Також дуже важливим є енергозбереження в бюджетній сфері. В Україні майже 100 тисяч будівель бюджетних установ — школи, лікарні, дитсадки тощо, і велика частина їх побудована ще за старими радянськими стандартами, тож потребує комплексної термомодернізації. Щоб утеплити таку кількість установ, потрібно від 4,2 до 8,5 мільярда доларів. В нинішніх умовах знайти такі кошти для утеплення  надзвичайно складно.  Тим часом потенціал скорочення енергоспоживання у бюджетних установах становить 50%, зауважив Сергій Савчук. За його словами, досягти потрібного ефекту можна завдяки мультиплікації ЕСКО-проектів у всіх об’єктах бюджетної сфери.

27-ма європейська директива зобов’язує Україну запустити ринок енергосервісних контрактів у бюджетну сферу. Їх механізм полягає в тому, що не чиновники на різних рівнях вирішують,  якій школі, приміром, надати кошти на утеплення. «Ми хочемо, щоб запрацювало законодавство, яке ми розробили, і в школу, дитсадок тощо прийшов інвестор. Тим більше, що в Україні вже є зарубіжний інституційний інвестор. Він поставить лічильник у школі, замінить вікна, утеплить стіни і зменшить рівень витрат до 50%. Тобто школа платитиме вполовину менше»,— сказав Сергій Савчук.

Він зауважив: ЕСКО-механізм полягає в тому, що енергоефективні заходи в школах, дитсадках, лікарнях та інших закладах впроваджують інвестори — енергосервісні компанії, як українські, так і іноземні, за власні чи запозичені кошти. «Зверніть увагу: додаткових бюджетних коштів не залучають! Вкладені інвестиції енергосервісна компанія повертає  тільки за рахунок зекономлених бюджетною установою витрат на комунальні послуги та енергоносії», — наголосив голова Держ енергоефективності.

ЕСКО-компанія має фінансові ризики від реалізації такого енергоефективного проекту, бере на себе повну відповідальність за якість робіт та зацікавлена в максимальній економії витрат на житлово-комунальні послуги.

«ЕСКО-механізм — це доступний інструмент залучення інвестицій в енергомодернізацію бюджетних установ, який широко використовують у країнах Європи, а вже сьогодні почав діяти в Україні. Необхідно донести переваги його використання до очільників муніципалітетів, бюджетних установ, населення», — зауважив Сергій Савчук.

Механізм енергосервісу для об’єктів бюджетної сфери вже запущено. Днями підписано перший в Україні енергосервісний договір на впровадження ЕСКО-компанією заходів з енергоефективності в Осичківській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів Савранського району на Одещині. За словами заступника голови Савранської РДА Олександра Хапатнюковського, вже цієї осені у школі проведуть очищення систем опалення. Пізніше утеплять горищне перекриття. Згідно з договором за 10 років років компанія  має забезпечити скорочення енергоспоживання у будівлі на 28%.

На Одещині, окрім осичківської школи, вже запланували використати ЕСКО-механізм для енергомодернізації ще одного бюджетного закладу. Втім, Одещина — не єдиний регіон, який залучає ЕСКО-механізми до  модернізації бюджетних закладів. Зокрема, за повідомленням прес-служби Держенергоефективності, тендери на закупівлю послуг енергосервісу  вже оголошено також у Києві (19 об’єктів), Вінниці (один об’єкт), Полтавській області (два об’єкти). Нині в Україні формується національна база потенційних об’єктів енергосервісу, а також перелік підприємств-виконавців послуг.