ДІЗНАВАЙТЕСЯ ПЕРШИМИ

Автолюбителі й професіонали зустрічали літо на Міжнародному автосалоні SIA’2013

Оксана ГОЛОВКО,
Світлана СКРЯБІНА

(фото),
«Урядовий кур’єр»

Чотиримісячний Богданчик приїхав у виставковий центр на своїх колесах: зручний і стильний дитячий візочок містить «під капотом» дві батьківські сили — тата й маму, які можуть без дозаправки возити хоч до вечора. Однак таке пересування обмежується містом. А ось щоб виїхати трохи далі, потрібен уже автомобіль, бажано з містким багажником, аби знайшлося місце для візочка, згодом велосипеда тощо.

Батьки зізнаються: вже давно симпатизують одному з азійських брендів, що інтенсивно розвивається, обрали й модель. Не найновішу, а ту, яка впевнено закріпилася на ринку завдяки своїй надійності. Однак ознайомитися з передовими тенденціями ніколи не зайве. Тож коли тато, який працює в одному з автосалонів, вибрався на виставку, сім’я вирішила не відставати. А на запитання «Чому з Богданком?» замість «Нема з ким залишити», почули: «У нас же хлопчик!»

Є дівчина Бонда, а є дівчина бренду

Цьогорічний Київський міжнародний автосалон, вже 21-й за ліком, внесений до міжнародного календаря світової організації автовиробників OICA. Він зібрав під одним дахом стенди 376 компаній із 21 країни. Чотирнадцять автомобільних брендів підготували для українського ринку низку прем’єр.

Відкривав показ південнокорейський KIA, який упевнено стає однією з найпопулярніших і найбільш продаваних марок в Україні. Один з відомих вітчизняних автожурналістів Ігор Моляр охоче знайомив із зірками стенда — новим бізнес-седаном і спортивним хетчбеком — продовженням торішньої моделі Сee’d, володаря «Кришталевого колеса-2012».

Кохана, сфокусуйся на мені

Очікувану «вишеньку на торті» німецького бренда Opel — яскравий чотиримісний кабріолет Cascada — представив телеведучий Геннадій Попенко. Презентація компактного кросовера Tracker і оновленої Captiva FL від  Chevrolet  завоювала симпатії аудиторії видовищністю шоу.

Бренд MG вибрав для презентації своєї модельної лінійки пісні Beatles: кажуть, творчість ліверпульської четвірки підкреслює британський характер марки.

Головне, щоб «костюмчик» блищав

Уся нинішня модельна лінійка гранда німецького автопрому Mercedes представлена в експозиції бренда, зокрема оновлене авто GL-класу. По сусідству красуються «маленькі великі» автомобілі Smart. До слова, одна з міні-машинок, за модою цього літа одягнена в морському стилі, вже стала телезіркою.

Родзинкою цьогорічного автосалону став і експериментальний заїзд першого українського еко-автомобіля «ХАДІ 34», розробленого лабораторією Харківського національного автомобільно-дорожнього університету. «Дитя» харківських студентів цього року брало участь в одному з найпрестижніших міжнародних освітніх проектів, спрямованому на пошук інноваційних енергетично ефективних рішень, де проїхало на одному літрі пального 457,53 км!

Обирати авто треба змолоду

Як зазначив лідер команди «ЛСА ХАДІ АІС» Олександр Чернишов, концептуальний триколісний прототип важить усього 46 кг і виконаний в оригінальному дизайні, що нагадує літак: кабіна закривається ковпаком в авіаційному стилі, замість керма — штурвал. Водій-пілот в автомобілі їде лежачи. (Докладно про розробку харків’ян і їхню участь у престижних змаганнях ми розповімо в одному з наступних номерів «Урядового кур’єра»).

А на Київському міжнародному автосалоні наші нові знайомі — Богданкові батьки, найімовірніше, також придивилися автокрісло для малюка, адже вибрати було з чого. Цього року частина експозиції новинок автосервісу, автомобільного афтемаркету та аксесуарів була чи не наймасштабнішою.

Харківські студенти здивували навіть скептиків

І вже традиційно після дня презентацій та широко відчинених дверей для всіх охочих бути в тренді Київський автосалон порадував відвідувачів видовищним «Шоу майстрів» від команди Ready to Race: змагання та показові виступи стaнт-райдерів, автомобільний дрифтинг, шоу Time Attack, картинг драйвінг, паралельний слалом, трюки на автомобілях, а також змагання з автозвуку. Хто встиг побувати — не пожалкує. А чи збільшиться від цього продаж на українському ринку, дізнаємося згодом.