«Урядовий курєр» продовжує знайомити читачів із країнами Європи, у яких варто побувати українцям. Ми вже розповіли про Швецію, сьогодні знайомимо вас із Словенію.

Словенія – справжнє відкриття для тих, хто бажає поєднати відпочинок на морі з відпочинком у горах. Більше того, свій відпочинок можна доповнити оздоровчою програмою в термальних джерелах.

Мініатюрна Словенія з усіх боків оточена знаменитими туристичними маршрутами, що мимоволі не може залишитися без уваги мандрівників. Затиснутий між Австрією та Хорватією, Італією та Угорщиною цей зелений оазис на вельми обмеженій території вміщає в себе частинку Східних Альп із найвищою вершиною Триглав (2863 м) на півночі країни та хребти Дінарського нагір'я з півдня. Чудові альпійські озера Блед і Бохінь відомі у всій Європі. Гірська країна пронизана мережею кастових печер, довжина однієї з яких перевищує 20 кілометрів. Словенія має вихід до Адріатичного моря, і хоча берегової лінії тут всього лише 46 кілометрів, це місце приваблює туристів відмінними курортами, зокрема відомим в усьому світі містом троянд Порторож.

Гірські краєвиди Словенії зачаровують. Фото надане автором

Гірська Словенія

Найбільше туристів приваблює район Альп, де всі природні пам'ятки розташовуються поруч. Прямо над озером Бохинь, яке знаходиться на висоті 523 метрів над рівнем моря, виростає чудова гора Вогель. Її вершину дозволяє підкорити досить швидкий підйомник - якихось 4-5 хвилин, і ви вже оглядає нескінченні гірські масиви з висоти 1353 метрів. Тут також знаходиться зимовий готель для шанувальників гірських лиж і бездоганні лижні траси.

Приблизно за півтора години ходьби від Бохіньского озера чудовими гірськими доріжками ви прийдете до Савінського водоспаду, який скидає свої води з висоти 78 метрів. Здалеку чути гуркіт води, і, нарешті діставшись до водоспаду, ви побачите чудове видовище - потоки води і мільярди дрібних бризок, в яких купається веселка у сонячну погоду. Навіть якщо у день відвідин цього чудового місця буде похмура погода, все одно враження від споглядання цього природного дива залишиться у вашій пам’яті назавжди.

Перлиною Словенії безперечно вважається озеро Блед, яке знаходиться на відстані 30 кілометрів від Бохіньского озера. Обидві водойми мають льодовикове походження. Блед значно менший за свого побратима, але його приголомшлива краса принесла йому популярність і славу. На його берегах заснували знаменитий курорт, назвавши його іменем озера. Посеред озера виринає мальовничий острівець з дзвіницею, а над озером, високо на скелі височить середньовічний замок, поряд з яким обладнано оглядовий майданчик.

Посеред озера Блед виринає мальовничий острівець з дзвіницею. Фото надане автором

Карстові печери Словенії

Словенія пронизана підземними ходами більше, ніж будь-яка інша європейська країна. Найвражаюча за розмірами печера знаходиться поряд із містечком Постойна, яке поділилося з печерою своєю назвою. Справляє враження не тільки протяжність карстових порожнин, але і глибина. Найнижчі ділянки печери опускаються до 3000 метрів. Подолати всю довжину Постойнської печери, а це 20 кілометрів, туристам не під силуому відвідувачів спочатку везуть під землею у відкритих вагончиках, а потім супроводжують їх по найкрасивіших залах, із висячими сталактитами і сталагмітами. Відвідують туристи і просторий Концертний зал із ексклюзивною акустикою. З печери відвідувачів вивозить все той же автокар із причепними вагончиками.

До списків світової спадщини ЮНЕСКО внесена зовсім інша карстова печера Словенії - Шкоцьян. Цей підземний лабіринт пролягає вздовж річки, яка то протікає в проходах печери, то ллється водоспадом у бездонні шахти, то взагалі зникає в у ще глибші шари землі. Довжина печери понад5 кілометрів, вона відрізняється такими ділянками, які виробляють адреналін найстійкіших дослідників-аматорів. Лише один місток над прірвою чого вартує.

Всього в Словенії для відвідувачів відкрито понад два десятки печер, хоча спелеологи вивчаються кілька тисяч карстових утворень у цьому незвичайному куточку Європи.

Адріатичні пляжі кличуть вас. Фото надане автором

Морська Словенія

Коротку ділянку Адріатичного узбережжя, яка належить Словенії, при бажанні можна пройти пішки. Найбільший морський курорт має романтичну назву Порт Троянд, словенською це звучить як Порторож. Курорт відрізняється активним життям і великим вибором комплексів для відпочинку.

Попрямувавши вздовж берега на північ, через 30 хвилин ви досягнете наступного населеного пункту, яке називається Піран. Це старовинне містечко, досі зберігає італійську ауру. Містечко настільки мініатюрне, що кожна вулиця виведе вас на центральну площу.

Пройшовши північніше ще 5 км ви опинитеся в милому містечку Ізола, надзвичайно чистенькому і доглянутому. Воно також розцвіло за часів Венеціанської республіки.

А завершить цей парад приморських міст - Копер. На одній із його міських площ можна помилуватися архітектурним творінням 1666 - колодязем, який є копією венеціанського мосту. Обов'язково слід прогулятися середньовічними вуличками, які виведуть на площу Тіто з прекрасним Преторським палацом.

І, відвідуючи всі ці затишні курортні поселення, знаходите час для купання в прозорих блакитних водах Адріатики, які вже самі собою є дивом природи.

Степан КАРАЧКО
для «Урядового кур’єру»