Цьогоріч 21 листопада архістратиг Михайло не "приїхав на білому коні", як це мало бути за народною прикметою. Aле прийшла зима за розкладом. Хоча й спостерігали небувалу за останні дев'яносто років теплу осінь. На столичній вулиці Полярній вдруге квітували каштани, на проспекті Рокоссовського вбралися у молоді зелені листочки кілька лип, в газетах читали новини про те, що вдруге зацвіли вишні, з'явилися плоди на яблуні...

То яким же буде перший місяць зими - грудень? За моєї пам'яті, вже на Третю Пречисту (4), наставали сильні морози, земля була вкрита снігом, а річки льодом. На парубоцьке свято Андрія Первозванного (13) дорослі хлопці катали дівчат на великих санях, орендованих у дядька Дениса, а дітвора ліпила сніговиків, мурувала фортеці. Настав нині грудень, і зима не забарилася.

Однак пригадаймо грудневі обрядові свята і пов'язані з ними народні прикмети. 1 грудня - Платона і Романа. Старі люди примічали: якщо зранку в цей день буде тепло - початок зими м'який; опівдні приморозить - зима буде нестійкою. Запам'ятаймо, якою буде погода на Третю Пречисту. Якщо в цей день буде морозно, то й увесь місяць буде холодним.

7 грудня - Катерини. Це день "Дівочої долі". Ввечері дівчата сходяться до однієї хати і готують спільну вечерю з борщем та кашею, на яку запрошують парубків. Можна жартувати, співати. Танцювати не можна - піст. Дівчата ворожать на майбутню долю. Для цього слід поставити у воду гілочку вишні або сливи. Якщо до Меланки (13 січня) вона розквітне, на дівчину чекає щаслива доля. Якщо гілка засохне - погана прикмета. Якщо на Катерини відлига і туман, до кінця місяця морозів не буде.

На Андрія Первозванного - продовження молодіжних гулянь. На це свято складчину роблять парубки. Дівчатам не можна в цей день займатися ніякою домашньою роботою. На вечорницях вони дарують своїм обранцям колодки (вишиту хустинку, рукавиці, щось зроблене власними руками). На Великодні свята парубки "віддають колодки". У багатьох випадках цей обряд символізує заручини. На Андрія господарі ходили до річки "за прогнозами": вода пливе тихо - зима буде спокійною; вирує - докучатимуть хурделиці. Якщо цього дня не йде сніг, то й зима буде малосніжною й теплою.

За давніми народними прикметами сніг обов'язково має випадати 17, 18, 19 грудня. Побутує навіть таке прислів'я: "Варвара снігом постелить, Сава - хуртовиною загладить, Микола морозом притисне". Перевірте, чи так воно буде, власними спостереженнями.

Миколи зимового, або Миколи холодного (19) - велике релігійне свято. Донині збереглася добра традиція обдаровувати в цей день гостинцями дітей. Обмінюються подарунками й дорослі. Дідусі онукам, а батьки дітям мають нагадати про їхні хороші вчинки чи добрі справи, що запам'яталися до цього дня. Якщо на Миколи зимового випаде багато снігу, на Миколи літнього (22.05) слід очікувати на щедрі сіножаті.

Грудень рік завершує. В останні дні причепуріть своє господарство, домівку, а всілякий непотріб та сміття -спаліть. Нехай з димом підуть усі ваші негаразди, а Новий рік принесе в дім щастя, добробут, злагоду.

НАШ КАЛЕНДАР

1 грудня - 1991 р. Народ України вільним волевиявленням на референдумі підтвердив Акт проголошення незалежності України; День працівників прокуратури; Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

2 грудня - Міжнародний день боротьби за скасування рабства.

3 грудня - Міжнародний день інвалідів.

5 грудня - День працівників статистики; Міжнародний день добровольців в ім'я економічного і соціального розвитку.

6 грудня - День Збройних сил України.

7 грудня - День місцевого самоврядування; Міжнародний день цивільної авіації.

9 грудня - Міжнародний день боротьби з корупцією.

10 грудня - Міжнародний день прав людини.

11 грудня - Міжнародний день гір.

12 грудня - День Сухопутних військ України; День благодійництва.

14 грудня - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

15 грудня - День працівників суду.

18 грудня - Міжнародний день мігранта.

19 грудня - День адвокатури; День співпраці південь-південь Організації Об'єднаних Націй.

20 грудня - День міліції; Міжнародний день солідарності людей.

22 грудня - День енергетика; День працівників дипломатичної служби.

24 грудня - День працівників архівних установ.

25 грудня - Різдво за Григоріанським календарем.

28 грудня - Міжнародний день кіно.