НОВАЦІЯ

На Житомирщині ділом доводять, що журналісти і правоохоронці — партнери

Упродовж тижня майже два десятки студентів інституту філології та журналістики Житомирського державного університету ім. І. Франка разом з нарядами ДАІ, спецпідрозділу «Беркута», батальйону патрульної служби, групами оперативного реагування Державної служби охорони забезпечували виконання покладених на правоохоронців завдань. Метою майбутніх журналістів було ознайомитися з повсякденною роботою міліціонерів і, обравши тему для душі, викласти свої враження у творчих роботах, що взяли участь у започаткованому навчальним закладом і УМВС в Житомирській області конкурсі «Міліція та ЗМІ — партнери об’єктивності».

Новація стала цікавою і корисною не тільки студентам, а й самим міліціонерам. Молоді початківці змогли побачити звичне життя міста з абсолютно нової для них точки зору й пересвідчитися, що спокій і безпеку городян гарантує не стільки чисельність чергових нарядів, скільки високий професіоналізм солдатів правопорядку та їхня здатністю миттєво й адекватно реагувати навіть на інколи абсолютно непередбачувані ситуації. Для багатьох студентів стало відкриттям, що реальність не має нічого спільного зі створеним естрадними веселунами образом «сержанта Петренка», тимчасом як далеко не кожен із наших співвітчизників здатний усвідомлювати, що законні вимоги правоохоронця — насамперед в інтересах самих громадян, кожен з яких не хоче зіткнутись із п’яною компанією чи стати жертвою водія-«лихача».

Музей історії міліції Житомирщини переконує: у журналістів було, є і буде що писати про правоохоронців. Фото ЦЗГ УМВС України в Житомирській області

Натомість міліціонерам, задіяним у започаткованому на Житомирщині проекті, стало далеко не зайвим усвідомлення потрібності, важливості і, не побоїмося цього слова, обраності їхньої професії, мета якої — захист справедливості.

 — Саме це об’єднує роботу правоохоронців і журналістів, — переконаний начальник УМВС України в Житомирській області Анатолій Лазарев. — В обох професіях не повинно бути місця користолюбству і необ’єктивності, бо наш спільний обов’язок перед суспільством — захищати Закон і Правду. Саме тому ми зацікавлені в об’єктивному висвітленні журналістами діяльності міліції, бо від цього безпосередньо залежить ефективність роботи наших служб, яким однаковою мірою потрібні довіра суспільства і його вчасне та справедливе реагування на негативні вияви.

Залишається додати, що підсумки конкурсу підбили напередодні Дня журналіста. Кращим визнано матеріал студентки Марини Каплун «Беркут: жіночий погляд». Він підкупив членів журі справді неординарним висвітленням на перший погляд буденної роботи правоохоронців, яка насправді вимагає постійної готовності до подвигу. Як і професія журналіста…