ПОТРІБНА СПРАВА

Київ і Мінськ переходять до практичної реалізації взаємовигідних міждержавних угод

Катерина ЦАРЬОВА
для «Урядового кур’єра»

Ще на початку переговорів у форматі «віч-на-віч» Президент Віктор Янукович сказав Президенту Білорусі, який перебував у нашій країні з офіційним візитом, про прийнятий Україною формат відносин із Митним союзом. На це Олександр Лукашенко відповідав готовністю зняти всі спірні питання, які негативно впливали на відносини України й Білорусі, та наголосив на важливості співпраці нашої держави, окрім Митного союзу, з Єдиним економічним простором.

Президенти України і Білорусі вважають доленосною домовленість про демаркацію кордону. Фото Михайла МAРКIВA

Про спільні підприємства…

Уже під час українсько-білоруських переговорів у розширеному складі глава Української держави акцентував увагу на неповному використанні потенціалу, який мають країни. А це — розвиток транспортних можливостей, транспортування нафти, військово-технічна та міжрегіональна прикордонна співпраця, агропромисловий комплекс, сільгоспмашинобудування.

На це Президент Білорусі реагував оптимістично, адже його країна збільшує з нашою товарообіг, створює спільні підприємства. «І у вас, і у нас працюють спільні підприємства. Це добре, але цього недостатньо. Ми сповнені рішучості пройти свій шлях, створюючи більшу кількість із більшими обсягами виробництва спільних підприємств із серйозною локалізацією на українській землі», — наголосив він.

Олександр Лукашенко також дав зрозуміти, що Білорусь буде корисною для України в питаннях реалізації програми з розвитку агропромислового комплексу та сільського господарства. Зокрема ця країна готова створювати спільні сільгосппідприємства для модернізації українського сільського господарства на основі сучасної техніки.

А Україна привітала бажання свого сусіда набути членства у Світовій організації торгівлі. Віктор Янукович заявив, звертаючись до Олександра Лукашенка, що обидві країни мають можливість співпрацювати і в рамках інших міжнародних організацій, зокрема в ОБСЄ.

Білоруський гість високо оцінив досвід України з підвищення безпеки експлуатації атомних електростанцій, попросивши, щоб українські спеціалісти обмінялися досвідом з білоруськими колегами, сприяли їхній фаховій підготовці. 

…і доленосний вибір

На переговорах у розширеному складі Віктор Янукович висловив переконання, що основою співпраці між діловими колами країн має стати існуюча договірна база та нові угоди. За кілька хвилин сторони підписали Протокол про обмін грамотами щодо ратифікації Договору між Україною та Республікою Білорусь про державний кордон від 12 травня 1997 року (цей документ Олександр Лукашенко пізніше назвав доленосним для обох держав, — Авт.); угоду між Міністерством екології та природних ресурсів України та Міністерством природних ресурсів і охорони навколишнього середовища Білорусі про співробітництво в сфері охорони та сталого використання транскордонних природоохоронних територій. Окрім цього, підписи поставлено під угодою між Державним агентством лісових ресурсів України та Міністерством лісового господарства Республіки Білорусь про співробітництво у сфері лісового господарства; угодою між Державною інспекцією України з питань захисту прав споживачів та Міністерством торгівлі Республіки Білорусь про основні напрямки співробітництва у сфері захисту прав споживачів. Підписано й Протокол між Адміністрацією Державної прикордонної служби України та Державним прикордонним комітетом Республіки Білорусь про порядок обміну інформацією щодо обстановки на спільному державному кордоні.

Того самого дня Президенти звернулися із заявами до представників ЗМІ. Віктор Янукович наголосив: «Нарешті поставлено крапку в питанні договірно-правового оформлення українсько-білоруського кордону. Підписаним документом ми даємо старт демаркації нашого спільного кордону».

А Олександр Лукашенко, аби не повторюватися, доніс до відома Президента України позицію Білорусі, Росії та Казахстану: «Ми дуже хочемо бачити Україну в Єдиному економічному просторі і Євразійському союзі. Україна повинна пройти конкретний шлях, потрібен час для вивчення того, що ми напрацювали. Віктор Федорович запропонував, щоб Україна була спостерігачем у майбутньому союзі. Ми і сьогодні нічого не приховуємо від України».

На це Віктор Янукович відповів лаконічно: «Україна йде шляхом євроінтеграції. А це — європейські стандарти в усьому! Альтернативи немає. Країна не може бути відірвана від усього світу. Вона має влитися в загальні стандарти високоякісних держав, до яких ідуть капітал та інвестиції».