Завдяки проведенню чесних виборів Україна йтиме шляхом демократії та євроінтеграції.  Про це Президент України Петро Порошенко сказав під час зустрічі з Віце-президентом Сполучених Штатів Америки Джозефом Байденом, повідомляє прес-служба глави Української держави. 

«Ми отримаємо нову країну, яка буде вільною, демократичною та європейською», — зазначив Петро Порошенко.

Глава держави подякував Джозефу Байдену за підтримку з боку США усіх прагнень України та запевнив Віце-президента в тому, що Україна буде надійним партнером на міжнародній арені.

Джозеф Байден у свою чергу зазначив:  підтримує ініціативи, викладені в інавгураційній промові Президента України.

У день інавгурації з Віце-президентом США Джозефом Байденом зустрівся  і Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Глава уряду висловив глибоку вдячність за незмінну підтримку суверенітету, територіальної цілісності та демократичного розвитку України, яку на практиці демонструють США, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Арсеній Яценюк підкреслив відданість українського уряду здійсненню системних реформ у ключових сферах, зокрема щодо демонополізації економіки, забезпечення прозорості судової системи та реформи правоохоронних органів, боротьби з корупцією.

Прем’єр-міністр України обговорив з Віце-президентом США конкретні шляхи посилення українсько-американської співпраці для успішного досягнення  цих важливих завдань.

Канада солідарна

Україна та Канада можуть відкрити нову сторінку дво?сторонніх відносин та працювати над подальшою їх розбудовою. Таке переконання висловив Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з Прем’єр-міністром Канади Стівеном Гарпером. «Канада — перша держава, що визнала незалежність України. Тож вважаю символічним, що ви — перша офіційна делегація, з якою я зустрівся як Президент», — сказав глава держави.

Петро Порошенко подякував Стівену Гарперу за підтримку, яку надає Канада Україні, і за підтримку української діаспори в Канаді. Прем’єр-міністр Канади у свою чергу зазначив, що Канада солідарна з українським народом та «вірить у його європейське майбутнє».

Європа готова до інтеграції

Європейський Союз підтримує Україну та залишається відданим своїм зобов’язанням перед нею. Про це заявив Президент Європейської ради Герман Ван Ромпей, вітаючи Петра Порошенка з інавгурацією на пост Президента.

«ЄС   на боці України та готовий працювати з тими, хто поділяє цілі демократії, процвітання і стабільності», — говориться в офіційній заяві очільника Європейської ради. «Більшість голосів, яку Порошенко отримав на президентських виборах, є свідченням рішучості українського народу повернути стабільність своїй країні та подолати проблеми, з якими вона зіштовхнулася», — зазначається у заяві.

За словами єврочиновника, всі сусіди отримають користь від повернення стабільності та активізації зростання і розвитку в Україні. «Також усі сусіди мають шанувати суверенний вибір України, включаючи її міцні зв’язки з Європейським Союзом та її територіальну цілісність», — наголосив він.

Литва обіцяє допомогу

Під час зустрічі з Президентом Литовської Республіки Далею Грібаускайте Петро Порошенко нагадав,  що услід за першою, політичною, частиною асоціації з ЄС Україна готова до підписання другої — економічної. «На сьогодні це залежить лише від Європейського Союзу», — сказав він, висловивши сподівання, що це відбудеться найближчим часом.   

Президент переконаний, що після проведення комп?лексних реформ, реалізації всіх необхідних кроків, підтримки європейськими партнерами Україна стане членом Європейського Союзу. «Впевнений, що та підтримка, яку нам демонструють Литва, Балтійські країни, Скандинавські країни, Польща, дасть змогу нам претендувати на перспективу членства в Європейському Союзі і подальше майбутнє», — наголосив Петро Порошенко, висловлюючи подяку Литві за підтримку України.

У свою чергу Президент Литовської  Республіки  також висловила сподівання, що Угоду між Україною та ЄС буде підписано. «Цього разу люди не випустять з рук таку перспективу, свою мрію. І буде досягнуто тієї мети», — сказала вона.

Даля Грібаускайте вкотре висловила підтримку Литвою європейського курсу України. «Якою Україну ви зараз будете створювати зі своїми людьми, такою вона й буде. І якщо Україна нова, відновлена прийде у сім’ю європейську, завжди будемо таку Україну чекати і завжди будемо Україні допомагати», — сказала Президент Литви.

Вона також високо оцінила послідовність П.Порошенка у реалізації євроінтеграційного курсу держави. «Якщо ви й далі триматиметеся свого слова, своїх обіцянок, — те, що я чула раніше і що я бачу у ваших перших діях, — звичайно, ми завжди поважатимемо країну, керівники якої завжди роблять те, що обіцяють. Це означає, що ми можемо довіряти такому партнеру і що ми можемо довіряти такій країні», — наголосила Президент Литовської Республіки,  повідомляє прес-служба глави Української держави.

Про перспективу двосторонніх відносин йшлося також під час зустрічі Петра Порошенка з  Федеральним Президентом Німеччини Йоахімом Гауком, Прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном та іншими високими гостями. 

 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»