ОБОРОНОЗДАТНІСТЬ

Армія переходитиме на нову структуру максимально безболісно

Нинішній рік для вітчизняного оборонного відомства у плані реформування війська обіцяє стати знаковим з багатьох причин. Взяти хоча б зміни в підходах до розбудови армії: днями перший заступник міністра оборони України Олександр Олійник у ході прес-конференції в Будинку уряду ще раз авторитетно підтвердив, що цьогорічний осінній призов на строкову військову службу до лав Збройних сил стане останнім. У зв’язку з цим уся мобілізаційна робота зосереджується на комплектуванні ЗСУ військовослужбовцями за контрактом.

Певна річ, одним, що називається, розчерком пера тут не обійтися. Тому особливої уваги у стратегічних державних документах у сфері оборони надано підвищенню престижу військової служби, іміджу Збройних сил загалом, що нерозривно пов’язано і з таким, ніби й прозаїчним, але важливим для багатьох рівнем соціального статусу професійних військових. Сьогодні Міністерство оборони прагне розв’язати це завдання шляхом збільшення грошового утримання військовослужбовців і забезпечення їх житлом, зазначив Олександр Олійник. Останнє не менш важливе за зарплати, тож у Міноборони розробляють механізм вирішення житлових питань завдяки оптимальнішому використанню земель, що належать відомству. Зокрема, опрацьовують перелік земельних ділянок військових містечок, забудова яких дасть можливість отримати житло без залучення коштів держбюджету.

Військо сильне професіоналами. Фото з архiву редакцiї

Питання серйозне. Окрім усього іншого, воно потребує і внесення змін до чинного законодавства. Наприклад, врегулювання механізму реалізації нерухомого військового майна разом із землею, на якій це майно розташоване. Тож Міноборони підготувало проект змін до деяких законів щодо вдосконалення практики використання своїх земель, якими унормовуються процедури відчуження об’єктів нерухомого армійського майна разом із земельними ділянками державної форми власності. Перший заступник глави оборонного відомства зазначив, що все майно реалізовуватиметься чесно і прозоро через публічні аукціони, а отримані кошти підуть на фінансування програм реформування та розвитку Збройних сил, будівництво та придбання житла, розв’язання інших соціальних  проблем військовослужбовців.

Відповідно до проекту Державної комплексної програми реформування і розвитку Збройних сил України на період до 2017 року, сьогодні напрацьовують і заходи щодо реформування військової освіти, повідомив Олександр Олійник. Насамперед ідеться про приведення у відповідність до потреб оборонного відомства кількості військових професіоналів, яку необхідно готувати у вищих навчальних закладах.

«Ми повернемося до практики, коли протягом чотирьох років слухачі проходили навчання в статусі студента, а далі ті, хто виявить бажання пов’язати життя зі службою в Збройних силах, перейдуть на форму навчання у статусі курсанта. За таких умов число викладачів та інших працівників, задіяних сьогодні в цій сфері, не скорочуватиметься, оскільки частина з них зможе перейти працювати у вищі навчальні заклади, у складі яких нині існують наші військові кафедри, факультети чи військові інститути», — констатував він.

Перехід ЗСУ на нову структуру відбуватиметься максимально безболісно, зі збереженням кращих кадрів для війська, наголосив Олександр Олійник. Аби це не мало вигляду голих декларацій, у Міноборони напрацювали ще один проект змін до чинного законодавства щодо соціального захисту тих військовослужбовців, які звільнятимуться зі служби у зв’язку з реформуванням армії.

«Передбачається посилити соціальний захист цієї категорії військових у плані забезпечення житлом, виплати допомоги під час звільнення та пенсійного забезпечення, — підкреслив перший заступник міністра оборони. — Зокрема особам, яким на момент звільнення виповниться 45 років, передбачено зменшення вислуги років з 20 до 15 з виплатою пенсії у розмірі 40% грошового утримання. Крім того, звільненим у зв’язку з організаційними заходами військовикам передбачено виплату одноразової грошової допомоги в розмірі 50% місячного грошового забезпечення за кожен повний календарний рік служби».