ВІЙСЬКО

Україна має намір використати досвід Росії у реформуванні свого війська

Наприкінці минулого тижня, поки у Києві відбувалися переговори генерального секретаря НАТО Андерса Фога Расмуссена з вищим керівництвом країни, міністр оборони Михайло Єжель відлетів з чотириденним робочим візитом до Росії. Там він побував у Петропавловську-Камчатському, Владивостоку, Оренбурзі та Москві, повідомляє УНІАН. За словами очільника українського Міноборони, під час поїздки йому вдалося побачити, як у російській армії вирішуються гострі соціальні питання. "Те, що ми побачили на Камчатці, дуже вразило, - поділився міністр. - Там зведено не тільки будинки, а й чудовий спортивний комплекс, басейн, аквапарк, будинок офіцерів, базовий матроський клуб. Раніше тут нічого не було". (Михайло Єжель прослужив на Далекому Сході 19 років). "Я обов`язково про все побачене доповім Президентові Віктору Януковичу, - сказав міністр оборони. - Гадаю, нам треба йти таким шляхом, адже у нас також є величезна армія безквартирних офіцерів, і цю проблему треба розв'язувати комплексно, а не точково".

У поїздці Михайла Єжеля супроводжував його російський колега Анатолій Сердюков. Він запропонував Україні використовувати російські бойові кораблі в Аденській затоці для базування на них українського загону спецпризначення, щоб брати участь в антипіратській операції "Аталанта". Михайло Єжель вважає, що кожна країна повинна зробити свій внесок у цю операцію. На його думку, участь у ній може бути різною, зокрема, і за допомогою розміщення оперативних груп на кораблях. "У нас є план використання літака-амфібії Б-12 у взаємодії з російськими моряками у цьому регіоні", - сказав український міністр. Цей протичовновий літак має достатній радіус дії і добрі можливості зі спостереження за обстановкою на морі.

"Російська сторона готова проводити навчання з Україною не тільки на морі, а й у повітрі, і на землі, - сказав Анатолій Сердюков. - Ми готові до будь-якого формату". У відповідь керівник нашого Міноборони зазначив, що добре сплановані навчання "Фарватер миру" за масштабом можуть перевершити будь-які інші навчання між РФ й Україною. "Це можуть бути і спільні пошукові операції, і спільні дії із застосування зброї, і закриття водних районів, і організація протичовнової і протиповітряної оборони", - наголосив Михайло Єжель.