ФЕСТИВАЛЬ

Майстер-класи від школярів

Переступивши поріг Київського палацу дітей та юнацтва, хотілося вигукнути: «Мить, зупинись!». Адже дихало все там натхненням, дитячою безпосередністю, відчувалася чистота думок і прагнення прекрасного.

Скажімо, всі ці слова стосуються 11-річної Лізи Клічко з Черкас, яка старанно на величезному полотні малювала щасливу дівчинку. Вона нікого й нічого не помічала, вона творила! А таких зібралося на виставку-фестиваль «Обдаровані діти України» більше тисячі. На суд відвідувачів вони виставили три тисячі робіт.

Чого там тільки не було! Від картин і малюнків до винаходів, які можна втілювати в життя. Учасники не лише демонстрували зроблене. Вони проводили майстер-класи, заохочували відвідувачів до творчості. Очі розбігалися, руки не знали, за що братися — спробуй встигнути визначитись, коли одразу працює аж 18 майстер-класів.

В умілих руках казка стає реальністю. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Зате не розгубилася шестирічна Саша Ксензова, яка одразу під керівництвом майстрів з Опішного взялася виготовляти півника-свистунця з глини. Ви б бачили захоплені оченята, увагу, з якою вона повторювала рухи майстрів! А ось одинадцятикласник із Чернігова Вадим Мойсеєнко виглядав дорослим і чекав не просто цікавих відвідувачів, а людей, які можуть втілити його проект у життя. Він розробив і виготовив макет пристрою подачі води для поливу рослин завдяки енергії течії річки. Перспективно? Безперечно.

Подібних робіт діти пропонують чимало. Важливо, що таланти знаходять, підтримують не лише у великих містах, а й у райцентрах та селах. Скажімо, увагу відвідувачів привернули художні роботи вихованців Таращанського центру творчості дітей і юнацтва «Веселка» Київської області. Всі вони світлі, яскраві — ніби сонцем наповнили залу.

Дитячий винахід заслуговує «дорослого впровадження». Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

— Все від любові, — пояснює керівник художньої студії Людмила Бурлій. — Діти тягнуться до творчості, а ми тягнемось до них. Разом і ростемо.

Тим часом її вихованці тихенько додають, що навіть на канікулах відвідуватимуть студію, бо подобається. Не забули повідомити, що керівник навіть пиріжками власної випічки їх пригощає. А вони ж — смачнючі такі!

Проте життя в педагогів не таке солодке — не вистачає фінансування. Аби не їхній ентузіазм і відповідальність та ще допомога батьків дітей, то чи виріс би такий сад квітучих талантів?

На думку президента академії педагогічних наук Василя Кременя, виставка-фестиваль продемонструвала майбутнє держави. Кожен її експонат — вияв самобутнього таланту, який треба підтримувати.