Лише за першу добу з початку конкурсного відбору на роботу в нову патрульну поліцію понад чотири тисячі українців зареєстрували свої анкети. Про це повідомила перший заступник міністра внутрішніх справ України Екатеріне Згуладзе. І доки в МВС напрацьовують перший етап реформи, в парламенті з’явився законопроект, яким пропонують радикально перебудувати систему правоохоронного відомства.

Конкурс для патрульних

Перших кандидатів на службу вже почали приймати працівники Координаційного центру набору кандидатів у столичну патрульну службу. Він розташований у Будинку вчителя. Відвідувачі центру зможуть ознайомитися з анкетою кандидата, вимогами до них, а також з наявними вакансіями. Подати анкету можна в робочі дні з 9-ї до 18 години.

Проект створення патрульної служби в Києві проходить за підтримки уряду США. Це спроба побудувати нову поліцейську структуру. В Україну прибудуть кращі американські консультанти, які ділитимуться досвідом з українськими колегами.

Відвідавши Координаційний центр, посол США в Україні Джеффрі Пайєтт зазначив, що він, як і інші жителі Києва, бачить, як міліція впливає на стан правопорядку. «Головна мета Майдану — верховенство права, і того, що роблять Ека Згуладзе та міністр внутрішніх справ, хотіли люди. Чекаємо початку літа, коли нова поліція замінить ДАІ», — підкреслив Джеффрі Пайєтт.

Реформа, яка стартувала у Києві, — лише перший етап, за яким в МВС обіцяють послідовно реформувати й інші служби. Нагадаємо, що ще восени у відомстві презентували стратегію, за якою міліцію пообіцяли перейменувати у поліцію, побудувавши її роботу на основі міжнародних стандартів.

Співробітники нової патрульної служби пройдуть підготовку за міжнародними стандартами. Фото з сайту vv.gov.ua

Підконтрольні місцевим громадам

Власний варіант реформи правоохоронного відомства запропонував і колишній міністр внутрішніх справ народний депутат Юрій Луценко, який зареєстрував у парламенті законопроект, що передбачає ліквідацію управлінь внутрішніх справ в областях і районах і створення Національної поліції. Законопроект передбачає створення при національній поліції поліцейської комісії, три п’ятих членів якої — правозахисники і цивільні особи.

При цьому вводиться й абсолютно нова посада. Якщо депутати підтримають проект, то керівник МВС перетвориться просто на політичну фігуру, а при цьому справжнім керівником усіх правоохоронних органів буде начальник новоствореної Національної поліції. Також пропонується, щоб його кандидатуру особисто подавав глава МВС, а Кабінет Міністрів затверджував на посаді, укладаючи спеціальний контракт терміном на 5 років.

На думку автора документа, у разі ухвалення цього закону МВС перестане бути радянським міністерством міліції й нарешті перетвориться на європейське цивільне міністерство внутрішніх справ.

«У ході спецперевірок та конкурсів за 6 місяців буде створено Національну поліцію України. Автоматичне перепризначення міліціонерів на поліцейські посади заборонено», — підкреслив нардеп, коментуючи цю законодавчу ініціативу.

Законопроект передбачає, що призначатимуть на посади в поліції за результатами конкурсу, який проводять поліцейські комісії з використанням поліграфа.

У законопроекті виписано, що обов'язкове погодження з місцевими радами призначення керівників поліції громадської безпеки (патруль, дільничний) і дорожньої поліції, а також передбачено право сесій місцевих рад більшістю голосів зняти будь-якого працівника поліції громадської безпеки та дорожньої поліції. У компетенції поліцейської комісії й дисциплінарне розслідування з використанням поліграфа — як дія на заяви про порушення з боку співробітників поліції.

На думку автора законопроекту, рада та її керівник не мають права впливати на карний розшук, економічну поліцію й боротьбу з наркотиками — на ті служби, які можуть прийти і до міського голови й депутатів.

Місцеві ради, згідно з проектом, отримають право подавати кандидатуру заступника начальника поліції з громадської безпеки. Саме цей чиновник забезпечує громадський прядок на території міста (району). Він безпосередньо керує патрулями, дільничними інспекторами, дорожньою, дитячою поліцією та іншими службами, з якими громадяни стикаються в повсякденному житті. Депутати місцевої ради двома третинами голосів зможуть відправити у відставку такого заступника начальника місцевої міліції й половиною голосів — будь-якого недбайливого інспектора з перелічених служб.

Міліція повинна бути підконтрольною місцевій владі, переконаний голова Інституту української політики Кость Бондаренко. «Ще покійний Юрій Кравченко в 2000 році заявив, що нам необхідно міліцію перейменувати в поліцію, — каже політолог. — Потім ще кілька разів з цією ініціативою виходили наші міністри, але думаю, що якщо йти за російським сценарієм і просто звести все до перейменування міліції на поліцію — результату не буде. Необхідно докорінно змінювати систему й проводити реформу органів правопорядку. З державного бюджету потрібно фінансувати тільки структуру, яка була б аналогом Федерального бюро розслідувань, що працює в США, і займалася б резонансними злочинами. Все інше можна віддати на місця. Фактично це може бути аналог служби шерифів, де керівників затверджували б місцеві ради і фінансували з місцевих бюджетів. Це була б реальна реформа Міністерства внутрішніх справ та органів правопорядку в Україні».

На думку політолога, мине не один рік, перш ніж правоохоронці зможуть повернути довіру населення. За його словами, нині міліції не довіряє понад 80% населення. Якщо подолаємо корупцію в міліції, будуть зміни в підходах до роботи, тоді можна говорити про довіру.