Провідною темою ювілейного Форуму Ялтинської європейської стратегії стануть чинники успіху, які є фундаментом сильних, конкурентоспроможних, самодостатніх правових держав і суспільств. Інші теми дискусій, які увійшли до порядку денного нинішнього форуму YES, включають глобальну економіку, енергетичну безпеку, загрози та інновації, які змінять наше життя, а також тему лідерства. Особливу увагу буде приділено майбутньому Європи та зокрема перспективам України щодо інтеграції в європейські структури та співпраці з ними, повідомили напередодні організатори. 

Сьогодні участь у Ялтинській щорічній зустрічі візьме Президент України Віктор Янукович, який також матиме кілька двосторонніх зустрічей, передовсім з президентом  Литовської Республіки Далею Грібаускайте, яку  організатори запросили відкривати Ялтинську щорічну зустріч.

Очікується також, що участь у заходах у Лівадійському палаці візьме Європейський комісар з розширення та політики сусідства Штефан Фюле.

Нагадаємо, згідно з інформацією, розміщеною на сайті Фонду Віктора Пінчука, Ялтинська європейська стратегія — міжнародна мережа, що має на меті сприяння розвитку демократичної й успішної України, допомогу Україні у здійсненні перетворень та підтримку її вступу до ЄС.

Туристична Мекка на кілька днів стає Меккою політичною. Фото Володимира ЗAЇКИ

Для досягнення цієї мети YES збирає разом лідерів політики, бізнесу та видатних громадських діячів для обговорення ключових питань та надання рекомендацій стосовно майбутнього Європи та України. YES використовує свою роль форуму вищого рівня для ведення резонансної кампанії в Україні та ЄС з метою отримання перспективи членства України в Євросоюзі.

Щорічна зустріч у Ялті стала одним з головних громадських форумів високого рівня, де проводять обговорення глобальних викликів та місця України у світі. Серед спікерів  у різні роки були Тоні Блер, Джеймс Вульфенсон, Білл Клінтон, Леонід Кучма, Домінік Стросс-Кан, Йошка Фішер, Герхард Шрьодер та Віктор Янукович. Керує YES міжнародне правління: Олександр Кваснєвський (голова), Віктор Пінчук, Олександр Рар, Жан-П’єр Сальтьєль, Марек Сівец, Хав’єр Солана та Стефан Фукс.