СПІВПРАЦЯ

Україна і Туркменістан домовилися про оновлення і розширення
договірно-правової бази двосторонніх відносин

По завершенні особистої зустрічі та переговорів делегацій у розширеному складі президенти України і Туркменістану Віктор Янукович та Гурбангули Бердимухамедов підписали Спільну заяву про розвиток відносин дружби та співробітництва між обома країнами. Свої підписи вони поставили й під Договором між Україною та Туркменістаном про довгострокове торговельно-економічне співробітництво.

У присутності глав держав було підписано такі двосторонні документи: Угоду про співробітництво між Національною академією наук України та Академією наук Туркменістану; Програму співробітництва у сфері культури між Міністерством культури України і Міністерством культури та телерадіомовлення Туркменістану на 2012-2014 роки; Програму співробітництва між міністерствами закордонних справ на 2012 рік; Міжурядову угоду про співробітництво у сфері освіти.

 Президенти поставили підписи під договором про довгострокове торговельно-економічне співробітництво. Фото Михайла МАРКІВА

 Підгрунтя для конкретних рішень

Підбиваючи підсумки візиту, Віктор Янукович висловив переконання, що переговори в Ашгабаті сприятимуть подальшому поглибленню ефективного співробітництва між Україною та Туркменістаном. Він оцінив перемовини як «дуже продуктивні» і такі, що відбулися в атмосфері повного взаєморозуміння і довіри. «Змістовна бесіда торкнулася всіх актуальних питань, які є предметом нашої двосторонньої співпраці», — зазначив Президент України.

За його словами, сторони висловилися за подальше поглиблення і розширення взаємовигідних зв’язків у найрізноманітніших сферах. У цьому контексті Віктор Янукович високо оцінив відновлення у 2011 році роботи Спільної міжурядової комісії з питань економічного співробітництва.

Віктор Янукович наголосив: взаємне прагнення президентів активізувати політичні контакти між Україною та Туркменістаном, насамперед на найвищому рівні, створить усі необхідні умови для ефективного використання поки що незадіяного потенціалу співпраці у різних сферах. «Звичайно, у ряді галузей ми бачимо реальний потенціал. Я ознайомив пана Президента з конкретними пропозиціями українських компаній із розширення співпраці з Туркменістаном», — повідомив Віктор Янукович.

На найвищому рівні відзначено інтерес української сторони до озвученої Президентом Туркменістану ініціативи про співпрацю у будівництві енергетичних об’єктів, зокрема електростанцій на сонячній енергії. Ще однією перспективною сферою співпраці названо космічну галузь.

За словами глави Української держави, доручення, які отримали під час переговорів уряди обох країн, стосуються можливих перспективних проектів, розробки конкретного плану спільної реалізації цих проектів, повідомляє прес-служба Президента. Не менш актуальними є й питання гуманітарного співробітництва України з Туркменістаном.

У сфері високих технологій

У своїй заяві для преси Гурбангули Бердимухамедов підкреслив, що в Ашгабаті відбулися «дуже хороші, конструктивні переговори в дусі взаєморозуміння, поваги та рівноправного партнерства». Сторони обговорили стан і перспективи двосторонніх відносин, питання регіональної та міжнародної політики, а також визначили конкретні шляхи взаємодії.

Він наголосив, що сторони відзначили наявність потенціалу, необхідного для активізації партнерства України та Туркменістану. «Упевнений, українсько-туркменські відносини мають дуже хороші й широкі перспективи. Ми також констатували наявність позитивного досвіду взаємодії в економічній сфері, — сказав Президент Туркменістану. — Сторони відзначили потенціал для збільшення обсягів взаємної торгівлі та розширення діяльності українських компаній в Туркменістані, а також активного просування продукції туркменських підприємств на українському ринку».

Новим перспективним напрямком співпраці сторони визначили туристичну індустрію. Крім того, з’явилися перспективні аспекти партнерства — розвиток зв’язків у високотехнологічних секторах економіки та промисловості, а також у нафтогазовій сфері, машинобудуванні, транспорті, зв’язку та комунікаціях, сільському господарстві.

Принцип національного прагматизму

В Ашгабаті Віктор Янукович поклав квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку. Після церемонії глава держави поспілкувався з представниками української громади Туркменістану. Він, зокрема, поцікавився умовами їхнього життя та питаннями, що хвилюють людей у повсякденні.

Президент коротко зупинився на ситуації в Україні, зазначивши, що сьогодні наша держава йде шляхом серйозного системного реформування. Говорячи про внутрішньополітичну ситуацію, він наголосив: уперше за роки незалежності всі гілки влади працюють злагоджено. Віктор Янукович запевнив представників української громади, що в Україні й надалі зберігатиметься стабільна ситуація, а у своїй зовнішній політиці наша держава керуватиметься насамперед принципом національного прагматизму.

Розповів Віктор Янукович і про підготовку до проведення Євро-2012 і запросив представників української громади Туркменістану приїхати в Україну, щоб на власні очі побачити позитивні зміни.

Учора глава нашої держави поклав також квіти до монумента Незалежності Туркменістану. У церемонії взяли участь члени української офіційної делегації. Окрім того, Президент посадив дерево на Алеї почесних гостей і відвідав Головний Національний музей Туркменістану.

Віктор Янукович вшанував і пам’ять першого Президента Туркменістану, поклавши квіти у Мавзолеї Сапармурата Ніязова.