ЕКСПЕРТНА ДУМКА

Трагедія, подібна до скандинавської, у нас практично не можлива

Нещодавні події в Норвегії — терористичний акт біля урядової будівлі та масовий розстріл підлітків у літньому таборі — сколихнули інформаційний простір євроатлантичного регіону. І це не дивно, адже Норвегія вважається однією з найспокійніших країн у світі, з найменшим рівнем злочинності (у в’язницях перебуває близько 500 осіб) та з найбільш соціально спрямованою економікою. Трагедія, що забрала життя 76 людей, засвідчила: від цього ніхто не застрахований.

Оманливий спокій

Днями вітчизняні експерти-міжнародники поділилися з журналістами думками про причини цієї жахливої події і як вона може вплинути на Європу та Україну. Заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Литвиненко зауважив, що трагедія — внутрішнього походження. Чому ж не спрацювала практично досконала система внутрішньої безпеки? Він висловив думку, що сигнали про можливий теракт були, але в країні, де протягом десятиліть нічого подібного не відбувалося, такі повідомлення вважають божевільними і серйозно до них не ставляться.

Експерт вважає, що цей випадок навряд чи стане причиною докорінних змін у Європі, зокрема щодо активізації наступу на ліберально-демократичну систему з боку правих сил. Навряд чи будуть і послідовники у норвезького радикала, який своїм вчинком хотів привернути увагу до необдуманої міграційної політики влади європейських країн. Хоча експерт зауважує: складна демографічна та міграційна ситуація на Старому континенті породжує в суспільстві відчуття загрози втрати євроідентичності. На цьому тлі зростають праві ідеї, що може призвести до ультраправих злочинів.

Проблема в голові

У свою чергу, експерт з міжнародних питань Олександр Палій вважає, що трагедію важко поєднати з політикою, правою чи то лівою ідеологією. Проблема скоріше психологічна: людина з розладами психіки використала ідеологію для виправдання своєї ненависті до світу та суспільства. Експерт теж наголошує на внутрішньому походженні трагедії, адже теракт та групове вбивство здійснив корінний норвежець проти своїх співвітчизників.

Олександр Палій висловив думку, що відтепер і суспільство, і правоохоронні органи уважніше сприйматимуть психологічний стан громадян, а держава не самоусуватиметься від виховання традиційних європейських цінностей у суспільстві, як це було раніше. Наприклад, можливо, в Норвегії проведуть реформу освіти з метою зменшення ізольованості людини. Тобто держава має відійти від максимального лібералізму, за якого людину «відправляють у вільне плавання». Як виявилося, людина не завжди «пристає до правильного берега».

Експерт переконаний, що це зробить суспільство сильнішим, а трагічні події не завдадуть довгострокової шкоди.

Права і безпека

Через призму подій у Норвегії експерти поділилися думками й про ситуацію в Україні. Олександр Литвиненко зазначив, що у нас є система протидії терористичним загрозам та антитерористичний центр при СБУ. Завдяки їм великих проблем у цій сфері не було, але це не значить, що не буде й надалі. Тож експерт вважає за необхідне вдосконалювати систему роботи та механізми протидії тероризму. Однак при цьому вкрай важливо дотримуватися балансу між безпекою та правами людини.

Щодо міграційної ситуації в Україні експерт зазначив, що тут проблем практично немає. Порівняно із Західною Європою чи Москвою та Санкт-Петербургом у нас мігрантів небагато. Здебільшого вони вважають Україну перевалочним пунктом на шляху до Європи. Погоджується з цим і Олександр Палій. Він зазначив, що в Україні усього кілька десятків тисяч мігрантів, тоді як, наприклад, у Брюсселі найпопулярніше ім’я — Мухамед.

А щодо можливості здійснення теракту одинаком на грунті психозу фахівець зазначив: потенційно небезпечні особи у нас переймаються виживанням, вони не мають грошей на здійснення подібних нелюдяних акцій.

Отже, нацменшини, мігранти та божевільні — не загроза. Проте експерти вказують на зростання напруженості всередині українського суспільства. Невдоволеність діями влади, незахищеність у судах, обмеження прав і свобод, демонстративне споживання та витрати багатіїв створюють підгрунтя для протестів.

ВІДЛУННЯ

А дехто вважає терориста «героєм»

ПРЕСА. Проповідувані норвезьким терористом Андерсом Брейвіком ідеї збройної боротьби з «мультикультуралізмом» і «культурним марксизмом» можуть виявитися небезпечними і для Росії, де будь-який фундаменталізм веде до жорсткого протистояння і загрози стабільності в країні.

Як пише «Независимая газета», в РФ на даний час склалися умови, багато в чому схожі на ті, що в Норвегії підштовхнули Брейвіка до організації подвійного теракту. Серед таких умов — економічна нестабільність, недалекоглядна імміграційна політика влади, яка веде до значного збільшення частки некорінного населення.

Про те, що чимало людей у Росії симпатизують ідеям Брейвіка, свідчить повідомлення про створення в соціальній мережі «В контакте» кількох груп на підтримку терориста практично відразу після проведення ним своїх кривавих акцій у центрі Осло і на острові Утойя. Багато учасників цих об’єднань відкрито висловлювалися на підтримку дій терориста і навіть називали його «героєм».

Згодом стало відомо, що адміністрація ресурсу заблокувала, а потім видалила ці групи у зв’язку із забороною пропаганди тероризму. Телерадіокорпорації ВВС адміністрація сайту повідомила, що принаймні в одній групі містилися реальні заклики повторити дії Брейвіка в Росії.

Варто зазначити, що, описуючи в опублікованому в Інтернеті 1500-сторінковому маніфесті те, як він прийшов до своїх ідей, Брейвік заявив, що по всій Європі розкидано близько 80 осередків прихильників пропагованих ним ідей.

Конкретні місця базування цих груп терорист не назвав, однак при описі своєї вербовки у 2002 році Брейвік повідав, що у зустрічі в Лондоні взяли участь вісім осіб з різних країн. Як стверджує норвежець, головою засідання був англійський протестант, там був ще один англієць, а також делегати з Франції, Німеччини, Греції, Голландії та Росії.

Західні ЗМІ, коментуючи норвезькі теракти, висловлюють побоювання, що випадок Андерса Брейвіка не буде останнім, адже ідеологія, якою керувався терорист, викликає симпатії у частини європейського населення, яка виступає проти припливу іммігрантів, ісламізації. Це, на думку «Независимой газеты», стосується і Росії.