Президент Віктор Янукович узяв участь у церемонії покладання квітів до Могили Невідомого Солдата з нагоди Дня визволення України від фашистських загарбників. Разом з ветеранами Великої Вітчизняної війни він вшанував пам’ять загиблих хвилиною мовчання. Воїни роти Почесної варти на честь 69-ї річниці визволення України пройшли урочистим маршем та відсалютували залпами з особистої зброї. 

Президент також віддав шану захисникам Вітчизни, імена яких викарбувані на Алеї Воїнської Слави: учасники церемонії поклали квіти до монументів тричі Героя Радянського Союзу Івана Кожедуба, двічі Героя Радянського Союзу Ахмет-Хана Султана і Героя Радянського Союзу Георгія Берегового. В урочистостях також узяли участь Президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко, Прем’єр-міністр Микола Азаров, Голова Верховної Ради Володимир Рибак, голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов, члени Кабінету Міністрів, повідомляє прес-служба глави держави.

Честь і слава оборонцям та визволителям України! Фото Oлега МAРКЕВИЧA

ВІТАННЯ

З нагоди Дня визволення України від фашистських загарбників

Шановні співвітчизники!

Дорогі ветерани!

Сьогодні ми відзначаємо знаменну подію у житті держави - 69-у річницю визволення від фашистських загарбників.

У роки Великої Вітчизняної війни Україна стала епіцентром бойових дій, що вщент зруйнували тисячі міст і сіл. Саме на українській землі вирішувалася доля війни в Європі.

Мільйони людей поклали своє життя під час тяжких оборонних та наступальних військових операцій і партизанських рейдів, у підпільній боротьбі, в окупації та концтаборах.

Вічна та світла їм пам’ять!

Доземний уклін та глибока вдячність уславленим ветеранам війни і праці. Ви героїчно пройшли довгими і тернистими бойовими шляхами, відродили сплюндровану країну, подарували нам найдорожче — мир та свободу, заклали надійний фундамент для будівництва вільної, незалежної, соборної України.

Щиросердно зичу кожному з вас здоров’я на довгі роки, життєвих гараздів та добробуту. Вітаючи зі святом усіх співвітчизників, висловлюю упевненість, що разом ми примножимо здобутки старшого покоління задля щасливого майбутнього наших нащадків.

Честь і слава оборонцям та визволителям України!

Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ

***

Дорогі співвітчизники!

Свої вітання з нагоди відзначення 69-ї річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників я насамперед адресую ветеранам Великої Вітчизняної війни та повоєнного періоду.

До Ваших заслуг перед Вітчизною особливе ставлення та пошана, Ваше життя є невичерпним джерелом любові до рідної землі, сили духу, яскравим взірцем служіння народу.

Сьогодні ми схиляємо голови перед світлою пам’яттю тих, хто ціною власного життя зупинив фашистську навалу, засвідчуємо глибоку повагу всім, хто в жорстоких боях виборював свободу і незалежність Батьківщини, мужньо чинив опір ворогу у підпіллі, самовіддано трудився в тилу.

Ми, нащадки переможців, завжди будемо гідні ратного і трудового подвигу наших батьків та дідів, зробимо все для розквіту рідної України.

Бажаю всім щастя, здоров’я, оптимізму та довголіття, нехай у Ваших родинах панують злагода і спокій, а в оселях – добробут!

 Прем’єр-міністр України Микола АЗАРОВ