Будь-яка форс-мажорна ситуація в країні завжди спонукає населення до певних хвилювань. І перше, що воно робить, — атакує банки та обмінні пункти, намагаючись купити валюту. Так відбувається і нині. А розпочалося це наприкінці листопада, хоча набрало обертів після 1 грудня. 

Шалене скуповування

Як повідомляли тоді різні ЗМІ, американські долари (які є найбільш популярною валютою) не продавали деякіНацбанк тримає ситуацію під контролем. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ відділення банків «Надра», «Креді Агріколь» та двох найбільших державних установ — Ощадбанку й Укрексімбанку. А в тих відділеннях, які продають американську валюту, начебто дають в одні руки лише 100 доларів.

«УК» вирішив перевірити цю інформацію, надіславши офіційний запит до Ощадбанку. У відповіді, отриманій 4 грудня, йшлося про те, що в останні дні справді спостерігається більший попит з боку населення на іноземну валюту, але ця ситуація  не  має системного характеру і трапляється в тих відділеннях банку, де попит перевищує пропозицію. «Слід також зазначити, що традиційно Ощадбанк, порівняно з іншими установами, продає валюту за вигідним для клієнтів невисоким курсом, що також, можливо, збільшило попит на іноземні гроші у відділеннях нашого банку», — зазначили у прес-службі установи. 

В Ощадбанку навіть порахували, що з 25 листопада по 1 грудня відділення установи продали доларів на 4,3% більше, ніж за попередній тиждень (18 — 24 листопада).

Таким чином, збільшеного попиту на американську валюту державний банк не спростовує, однак заперечує її обмежений продаж.

Слід зазначити, що загалом у країні, за інформацією «Інтерфакс-Україна», обсяги торгівлі валютою на міжбанківському ринку за перші чотири дні грудня становили 2,18 мільярда доларів, що на 38,2% вище за показник останнього тижня листопада. Отже попит комерційних банків на інвалюту цими днями значно зріс, і фінустанови не можуть на це не реагувати.

По сто зелених в одні руки 

Ближче до кінця першого тижня грудня кореспондент «УК» зателефонував у кілька відділень комерційних банків, щоб дізнатися, скільки ж доларів в одні руки вони продають населенню.

У столичному відділенні банку «Форум», що розташоване в центрі Києва, повідомили: валюта в них є, але й справді, вони дають в одні руки лише 100 зелених. У відділенні банку «Фінанси і кредит» сказали, що продають кожному бажаючому по 500 доларів. А у філії VAB-банку констатували, що в них взагалі немає лімітів щодо валюти, проте додали: «Якщо долари будуть у нашій касі, то купуйте». Цілком слушне зауваження. Хоча слід додати: коли кореспондент «УК» передзвонив у те саме відділення VAB-банку вже в понеділок, 9 грудня, там ввічливо повідомили, що доларів для вільного продажу населенню в них сьогодні немає і невідомо, чи будуть взагалі.

Проте в невеликих фінансових установах валюта є. Так, у понеділок можна було спокійно купити 500 доларів у центральному офісі банку «Контракт». Там навіть чемно відповіли: «Приїздіть, ми чекаємо на вас».

Тож за бажання, без жодних проблем можна купити валюту, готуючись, наприклад, до туристичної поїздки чи лікування за кордоном.

Чи витримає гривня?

Людей нині дуже турбує й інше важливе питання — курс національної валюти стосовно долара та євро.

Як зазначив днями перший віце-прем’єр України Сергій Арбузов, політична ситуація в країні може негативно вплинути на курс національної валюти, проте якщо найближчим часом все стабілізується, то девальвації не буде.

Національний банк на 9 грудня встановив курс 7,993 гривні за долар. Та, звісно, на міжбанку, де продають валюту комерційним фінансовим установам, він вищий. Так, у понеділок торги проходили в діапазоні 8,24—8,249 гривні за долар. Вранці 9 грудня банки продавали американську валюту за курсом 8,26—8,33. До речі, минулого тижня долари можна було купити за курсом 8,23—8,29.

Аналітики FOREX CLUB, по суті, заспокоюють населення, зазначаючи, що курс продажу готівкових доларів у грудні може перебувати на рівні 8,2—8,35. Однак не відкидають і короткострокового його підвищення до рівня 8,5 гривні.

Водночас міжнародні фінансові організації вкрай занепокоєні ситуацією на валютному ринку країни. Так, Fitch Ratings прогнозує, що в 2014 році курс гривні стосовно долара стоятиме на відмітці 8,5. Фахівці пов’язують це зі зменшенням золотовалютних резервів Нацбанку, які на 1 грудня 2013 року становили 18,79 мільярда доларів США, що практично на 2 мільярди менше, ніж на 1 листопада. Fitch Ratings також прогнозує, що ці золотовалютні запаси до кінця року можуть знизитися до 17,8 мільярда доларів.

На курс гривні стосовно американського долара та інших ключових валют світу впливає не лише політична, а й суто економічна складова. Як і раніше, сьогодні можна з великою впевненістю сказати: стабільність гривні залежатиме від кредитування України різними міжнародними організаціями, включаючи МВФ.

Сподіватимемося, що гривня достойно пройде всі нелегкі випробування часом, адже Національний банк все тримає під своїм пильним контролем.