ПОРОЗУМІННЯ

Президент зустрівся з керівництвом Верховної Ради та головами парламентських фракцій

За круглим столом присутні обговорили широкий спектр запитань, пов’язаних із внутрішньою та зовнішньою політикою, економічною ситуацією в державі.

Та насамперед Віктор Янукович висловив жаль, що на зустріч не з’явилися представники фракції політичної партії «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка» та фракції Всеукраїнське об’єднання «Свобода». «Коли є бажання співпрацювати, можливо досягнути будь-якої мети заради держави і народу. Але в цьому разі мета у них, напевно, інша» — висловив він своє обурення.

На це голова фракції ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що зустріч Президента з головами всіх парламентських фракцій — позитив, адже в кожній демократичній державі опозиція та влада мають вести прозорий діалог.

Скориставшись можливістю, він поставив запитання від опозиції щодо звільнення Юлії Тимошенко та відправки її на лікування за кордон.

Та водночас наголосив, що опозиція проголосує за всі необхідні законопроекти для підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

В ідеалі, опозиція та влада мають вести прозорий діалог. Фото Михайла МAРКIВA

Політичний момент

До відома народних обранців Президент доніс різноманітну інформацію. Говорив про неприйнятні вимоги МВФ щодо підвищення ціни на газ для населення, зважаючи на виникнення в такому разі негативних соціальних наслідків. А ось підписання Меморандуму про поглиблення взаємодії між Україною та Євразійською економічною комісією, на його переконання, дає змогу Україні брати участь у роботі органів Митного союзу та висловлювати свою точку зору.

«Представник нашого уряду вже братиме участь у засіданнях цієї комісії, і Президент братиме участь у засіданнях Ради президентів, — наголосив він, додавши, що товарообіг України з країнами Митного союзу становить приблизно 63 мільярди доларів. — Дуже важливо, щоб ми мали цей інструмент, який сприяв би, щонайменше, збереженню товарообігу між нашими країнами».

Також Віктор Янукович сказав, що під час переговорів із газових питань на будь-якому рівні він ніколи не висловлювався за приватизацію вітчизняної ГТС. Навпаки, підкреслив, що її модернізація спрямована на підтримку технічної надійності цієї системи, а також зберігання певних обсягів прокачування газу. І цього можна досягти завдяки об’єднанню зусиль споживачів, транзитерів і постачальників газу. Тож без участі Верховної Ради рішення про створення консорціуму «Україна—Європа—Росія» не ухвалюватимуть.

Окрім цього, глава держави назвав недоречними розмови про можливе погіршення соціально-економічної ситуації у країні. Та акцентував, що Україна своєчасно виконує зобов’язання за внутрішніми і зовнішніми боргами. При цьому держбюджет виконується на 100,6%, а соціальні видатки — на 100%, скорочено й дефіцит Пенсійного фонду. Окремо Президент попросив депутатів підтримати 17 законопроектів, спрямованих на поліпшення інвестиційного клімату в Україні.

Орієнтир на 5 липня

Потім Арсеній Яценюк окреслив позицію своєї фракції щодо дати проведення повторних виборів у п’яти виборчих округах: «Якщо вибори пройдуть 25 серпня, ми не встигнемо запросити іноземних спостерігачів. Ми як опозиція звертаємося і хочемо, щоб вибори були 27 жовтня».

Він попросив Президента дати доручення парламентській більшості про створення тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з реформування виборчого законодавства та діяльності й порядку утворення Центральної виборчої комісії та передав лист за підписом трьох керівників опозиційних фракцій та аналітичні документи, підготовлені фахівцями опозиційних політичних сил.

У свою чергу, голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов підкреслив, що керівники опозиційних фракцій не бажають призначати повторні вибори у п’яти округах, назвав причиною неефективної роботи ВР її блокування з боку опозиційних фракцій.

А голова фракції Комуністичної партії Петро Симоненко висловив думку, що нинішня ситуація у ВР пов’язана з наближенням чергових президентських виборів. Його фракція підтримує створення газотранспортного консорціуму зі збереженням ГТС у державній власності та проведення Всеукраїнського референдуму з визначення зовнішньополітичного вектора України.

Резюмував сказане голова Верховної Ради Володимир Рибак. Він вважає, що для налагодження продуктивної роботи опозиція має дослухатися до фракцій більшості, а більшість почути опозицію.

Президент, вислухавши зауваження, зробив висновок: усе залежатиме від культури наших відносин і політичної культури. Зі свого боку він готовий системно співпрацювати з парламентом. «Коли виконавча влада працює, найголовніше їй не заважати, а допомагати», — цитує його слова прес-служба Президента.

Глава держави наголосив, що якщо у Верховній Раді буде дотримано рівень політичної культури, він там виступить (орієнтовно 5 липня — в день закриття сесії).

Відділ новин
«Урядового кур’єра»