Такого природного дива ніхто не очікував. Щоб у другій половині квітня кілька областей країни так щільно накрило снігом, як і взимку не було! І це після неочікуваного раннього потепління у березні, розгорнутого змагання дачників і селян — хто вже засіяв город, а хто ще зволікає, у розпал буйного цвітіння плодових дерев! Здрастуй, новий рік після Великодня!

18—19 квітня найбільше снігу випало у Дніпрі, Харкові, Запоріжжі, окупованому Криму, Полтаві й Кам’янському. Дуже холодно у Тернополі, Львові й Івано-Франківську. Причиною різкого погіршення погоди фахівці називають зіткнення двох циклонів, які прийшли в Україну зі сходу і заходу. Це й призвело до шаленого вітру, різкого зниження температури, опадів у вигляді дощу і снігу. Території, затиснуті між циклонами, як узимку, вкрилися шаром мокрого снігу, який обліпив дроти і вже зелені дерева. Дороги для літньої гуми, на яку вже перейшла більшість автомобілістів, стали нездоланними. Школярів залишили вдома, а у медичних закладах увімкнули опалення.

«Урядовий кур’єр» розповідає про ситуацію, що склалася у Харківській, Полтавській і Дніпропетровській областях.

Полтавщина. Сію-вію, засипаю

Різке погіршення погоди на Полтавщині почалося надвечір 18 квітня. Негода охопила область півколом, насуваючись із сусідніх Київщини й Харківщини. Вітер обламував гілки на деревах, раптово знизилася температура повітря. Після цього став накрапати дощ, який поступово перейшов у мокрий сніг. Він мете уже другий день, налипаючи на електродротах. Через ускладнення погодних умов у Полтавському районі сьогодні вимушено знеструмлять одразу 7 сіл. Жителі Горбанівки, Дудникового, Степанівки, Івашок, Ваців, Тахтаулового й Терешків не матимуть електроенергії 9 годин. Окрім знеструмлення приватних домогосподарств, відключать світло і на кількох підприємствах.

У районах, за даними ГУ ДСНС у Полтавській області, відключено від електропостачання 154 трансформаторних підстанцій і майже 40 населених пунктів. До відновлення електропостачання залучили 9 аварійних бригад ПАТ «Полтаваобленерго». У Кременчуці та Миргороді з 18 квітня вдалися до повторного ввімкнення опалення. У Кременчуці через холодну погоду влаштували дітям вимушені канікули до 21 квітня.

Станом на цей час відновлення опалювального сезону почалося і в лікувальних та навчальних закладах Полтави. Про це на засіданні виконкому повідомив Полтавський міський голова Олександр Мамай. «Триває підключення до опалення дитячих садків міста і лікувальних закладів. Також теплопостачання буде подано до 22 шкіл, де це можливо зробити», — сказав він.

Такі погодні умови по-справжньому нажахали садоводів і квітникарів. Мокрий сніг на гілках ще не такий небезпечний, як обледеніння. На щастя, вкритій снігом озимині ці температурні коливання поки що не страшні. Молимося, щоб після цього не вдарили морози.

Харківщина. Ось тобі, бабцю, і новий рік

Такий жарт став популярним серед жителів регіону після небаченого посеред квітня снігопаду. Проте якщо дітвору можливість зліпити останнього нинішнього сезону сніговика порадувала, то більшості жителів нині не до веселощів. За інформацією на ранок 19 квітня, в області повністю знеструмлено 61 населений пункт, ще в 33 електрики немає частково. Здебільшого це населені пункти Вовчанського, Зміївського, Харківського й Нововодолазького районів. Як повідомляє АК «Харківобленерго», на цей момент у ліквідації наслідків негоди задіяно 170 аварійних бригад.

«Ситуація контрольована. Докладаємо всіх зусиль, щоб відновити електропостачання в найкоротші терміни», — запевняє керівник оперативного штабу, до складу якого увійшли представники всіх служб, що відповідають за життєдіяльність регіону, заступник голови Харківської облдержадміністрації Євгеній Шахненко.

За словами начальника Служби автомобільних доріг у Харківській області Євгена Зражевця, роботи з розчищення снігу в регіоні почалися вночі. На дорогах області працювало майже 100 одиниць техніки і майже 200 робітників. На дороги виїхала додаткова техніка — працюють 150 одиниць та 350 робітників. Проїзд на дорогах міста і області забезпечено.

Департамент цивільного захисту Харківської ОДА повідомив, що рух залізничного транспорту в області здійснювався за розкладом. Лише на мереф’янському напрямку внаслідок засніження залізничних колій виникла затримка руху потягів приблизно на 30 хвилин. Через негоду зупинено роботу аеропорту «Харків». Міжміський автотранспорт і міський транспорт працював на маршрутах згідно з графіком, без аварій.

Органи управління освітою в районах ухвалили рішення про призупинення навчального процесу на тиждень. В обласному центрі школи працюють у звичному режимі. «У закладах з централізованим опаленням нагріти швидко приміщення неможливо. Деякі школи, оснащені індивідуальним опаленням на альтернативному паливі, запускають котельні, там навчальний процес не перериватиметься», — пояснив заступник голови — керівник апарату ХОДА Анатолій Бабічев. Що стосується дитячих садків, то їх, за словами керівника апарату, не закриватимуть: переважно всі вони обладнані котлами на альтернативному паливі.

Чимало неприємностей снігопад спричинив і автомобілістам, особливо тим, хто поспішив перевзутися в літню гуму. Отож зі стоянок Харкова на ранок виїхало всього 20% легковиків.

До Дніпра повернулася справжня зима зі снігом. Фото Наталії БІЛОВИЦЬКОЇ

Дніпропетровщина. Діти сидять удома

У Дніпрі підраховують наслідки стихії. Майже 3 тисячі повалених дерев, близько 70 обривів електрокабеля і 5 повалених електроопор, завалені снігом дороги, з 14 трамвайних маршрутів в місті 10 не працювало, із 17 тролейбусних не діяли шість. Плюс вимушені канікули у школярів. Міський голова Борис Філатов назвав дводенну хуртовину стихійних лихом і закликав жителів терпляче ставитися до можливих перебоїв з електроенергією та водопостачанням.

Комунальники, які відповідають за стан доріг, працюють.

Борис Філатов зазначив, що є загроза підтоплень, із владою Запоріжжя обговорював можливість скидання води в річці Дніпро. «Звертатимемося до уряду по фінансову допомогу для ліквідації наслідків негоди: щоб прибрати таку кількість повалених дерев, знадобиться не менше десяти днів», — сказав очільник міста.

У місті 18 котелень перебувають на ремонті. Опалення увімкнули тільки в тих пологових будинках, які підключені до невеликих котелень, а не до централізованої системи. Через відсутність газових лімітів, за словами міського голови, місто піде на його несанкціонований відбір, заплативши потім за нього за подвійним тарифом.

Через негоду в Дніпрі та п’яти містах області, восьми районах та чотирьох об’єднаних територіальних громадах скасовано заняття в школах. До 21 квітня заборонено проведення масових заходів і виїзди організованих груп дітей.

У департаменті ЖКГ Дніпропетровської облдержадміністрації повідомили, що через снігові замети, сильні пориви вітру та ожеледицю в області перекрили 4 траси, обмежили рух пасажирського та вантажного транспорту. Траси розчищають 43 одиниці спецтехніки.

Станом на ранок 19 квітня без електрики залишалися понад 100 населених пунктів, знеструмлено понад 120 ліній електропередач і понад півтори тисячі трансформаторних підстанцій. Енергетики застерігають про небезпечні обриви електродротів, які присипані снігом.

Від раптового весняного снігопаду і заморозків постраждали плодові дерева. Як розповіли «УК» в управлінні агропромислового розвитку Дніпропетровської ОДА, зарано робити прогнози щодо майбутнього врожаю. До речі, не всюди в області був сніг, не у всіх районах розквітли абрикоси, вишні. Однак садоводи з Магдалинівського району розказали, що цьогоріч вони не очікують на врожай абрикосів і черешні.

ЗА ДАНИМИ ГІДРОМЕТЦЕНТРУ

Негода утримається до кінця тижня

До кінця робочого тижня в Україні утримається погана погода. У четвер опади очікують на заході країни. Температура тут буде 6—8 градусів тепла, у центрі та на півдні — 8 градусів, на сході — до 9—11 і дощ. У п’ятницю сніг з дощем очікується на сході і півдні України, температура буде лише 2—4 градуси тепла. У західних областях і в центрі трохи тепліше — до 8 градусів. Заморозки на ґрунті можливі ще протягом трьох днів. У вихідні температура повітря трохи підвищиться, але опади у вигляді дощу не припиняться.

Матеріали підготували Лариса КОНАРЕВА, Володимир ГАЛАУР, Олександр ДАНИЛЕЦЬ, Наталія БІЛОВИЦЬКА, «Урядовий кур’єр».