УРОЧИСТОСТІ

Президент переконаний, що державі слід пам’ятати про загиблих і піклуватися про ветеранів

Ми маємо шукати внутрішній мир і спокій у діалозі між українцями і нащадками українців, які були розділені війною на ворогуючі табори. Кожна сторона повинна намагатися зрозуміти іншу позицію. Зрозуміти, що треба бути разом, жити в одній країні, будувати спільне майбутнє», — з такими словами Президент Віктор Янукович звернувся до ветеранів на урочистому зібранні з нагоди 68-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

На його переконання, нацистський і радянський тоталітаризм відійшли в минуле назавжди. Тож спільні цінності нинішнього національного руху — демократія, свобода, соціальна справедливість, духовність, життя й потенціал кожної особистості.

Потрібна духовна єдність

«Наша держава пройшла тривалий нелегкий шлях. І ми можемо стверджувати, що зберегли єдину й багатоманітну Україну, відновили її державність і заклали фундамент її майбутнього в колі розвинутих європейських націй, — наголосив Президент і підкреслив, що заходи для відвідання ветеранами місць бойової слави держава фінансуватиме в повному обсязі.

На його думку, аби з України зробити модернізовану державу, потрібні довіра, взаємоповага, велика духовна єдність. Тому нині пріоритетом і конституційним обов’язком молодої української держави є всебічний розвиток людини.

У цьому контексті Віктор Янукович зазначив, що разом із творенням нової інноваційної моделі економічного розвитку великі зусилля влада спрямовує й на гуманістичний вимір модернізації. Серед озвучених ним прикладів — створення умов для того, щоб українці могли дати дітям якісну освіту, забезпечити повноцінний фізичний і творчий розвиток.

Однак окремий наголос під час виступу глава держави зробив на тому, що вшанування пам'яті загиблих, вивчення уроків трагічних подій Другої світової війни є «святою традицією і обов'язком», які потрібно зберігати і передавати нащадкам. «Вшановуючи пам’ять загиблих, ми робимо велику і святу справу, оскільки пам’ятаємо: без Великої Перемоги не було б вільної України», — передає слова Президента його прес-служба.

А єднає українців, на переконання Віктора Януковича, День Перемоги. «Для нас це свято стало справжнім символом загальнонаціональної єдності і гордості. Завдяки подвигу наших ветеранів три покоління українців живуть під мирним небом. Саме ви відстояли мир, захистили Батьківщину та зробили вирішальний вклад у перемогу над фашизмом, — сказав він. — Від усього серця радий тому, що ви, хто вижив та переміг у цій страшній війні, хто невтомно кував Перемогу в тилу, і зараз із нами. Моя синівська вдячність тим, хто назавжди залишилися молодими на полях битв».

Глава держави також закликав не забувати про тих людей, які виборювали Перемогу своєю невтомною працею в тилу, і про тих, хто відновлював країну після війни. «Нам треба пам’ятати про це і час від часу бачити ті далекі події очима простих солдатів, робітників, удів та сиріт», — наголосив він.

Про сивочолих воїнів ми не повинні забувати. Фото Aндрiя МOСIЄНКA

Ніхто не забутий

Окрім цього, ветерани почули з вуст Президента слова про те, що Україна залишається послідовно відданою принципам мирного вирішення конфліктів на основі норм міжнародного права. «Пам’ятаючи про жахливі наслідки Другої світової війни, Україна залишається послідовно відданою принципам мирного цивілізованого вирішення конфліктів виключно за допомогою дипломатичних засобів у суворій відповідності з нормами міжнародного права, — так глава держави розповів, що модернізуючи та зміцнюючи боєздатність Збройних сил, наша країна розглядає військову силу тільки як засіб оборони. — Завдяки зваженій зовнішній політиці й сучасній армії Україна здатна захистити себе від регіональних загроз екстремізму та радикалізму, забезпечити міжнародну підтримку своїй цілісності і суверенітету».

Президент вкотре нагадав присутнім, що держава підтримує програми з пошуку і впорядкування поховань жертв війни. «Наш святий синівський обов’язок — пам’ятати про всіх загиблих і піклуватися про наших ветеранів. У всіх регіонах України держава підтримує програми з пошуку і впорядкування поховань жертв війни», — сказав він.

Окремо зазначив, що цього року святкуватиметься 70-річчя звільнення Києва від загарбників, а незабаром — 70-річчя звільнення України: «Це великі дати в історії нашої країни, і держава зробить все необхідне, щоб вони були відзначені належним чином».

До слова, за кілька годин до проведення урочистих зборів 9 травня Президент Віктор Янукович взяв участь у церемонії покладання квітів до могили Невідомого солдата в парку Вічної Слави в Києві та поклав квіти до монументів тричі Героя Радянського Союзу Івана Кожедуба, двічі Героя Радянського Союзу Ахмет-Хана Султана і Героя Радянського Союзу Георгія Берегового на алеї Воїнської Слави в парку Вічної Слави.

В урочистостях з нагоди 68-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні також взяли участь перший Президент України Леонід Кравчук, Голова Верховної Ради Володимир Рибак, перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов, Секретар РНБО Андрій Клюєв, голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»