КОМІТЕТ З ЕКОНОМІЧНИХ РЕФОРМ

Службі зайнятості Президент доручив перейти від фінансування безробітних до ефективних заходів для скорочення їхньої кількості

Чергове засідання Комітету з економічних реформ Президент Віктор Янукович провів, аби почути з вуст представників уряду інформацію про стан виконання пріоритетних завдань модернізації соціальної сфери та Національного плану дій на 2013 рік.

Уряд має час до липня

Виступ глава держави почав із наболілого — доручив підготувати зміни до Державного бюджету на 2013 рік: «Перше півріччя добігає кінця, тому я хотів би, щоб ми внесли до держбюджету на друге півріччя корективи, бажано у бік його збільшення, — сказав Президент, не оминувши увагою й регіони. — Потрібно закінчувати експерименти. Національний план дій слід виконувати. Якщо означені ним графіки порушуватимуться, то ми прийматимемо рішення, незважаючи на те, гарний міністр чи ні».

У різкий спосіб Віктор Янукович дав зрозуміти Прем’єр-міністрові Миколі Азарову та всьому складу уряду свій головний посил: допоки у країні не запрацюють 800 (на сьогодні їх, згідно з документами Міністерства юстиції, лише 60) інвестиційних проектів, про відпустку жоден із держслужбовців хай і не мріє.

«Нам потрібна не показуха, а реалізація конкретних дій! До кінця першого півріччя часу лишилося небагато, але він ще є, — трохи заспокоїв присутніх Президент. — Звертаюся до всього економічного блоку, зокрема першого віце-прем’єра. Якщо їх зараз тільки 60, то коли ви встигнете здійснити 800? У відпустку ніхто не піде, поки не буде запущено цю систему. І ви, Миколо Яновичу, разом із ними».

Віктор Янукович звернувся й до Голови Верховної Ради Володимира Рибака, висловивши переконання, що парламент має ухвалити економічні законопроекти, розроблені урядом, не звертаючи уваги на політиканів.

«Також потрібно ухвалювати розроблені урядом закони, які мають стосунок до економічного сектору, адже вони безпосередньо пов’язані з доходами бюджету. Безумовно, всі питання вирішуються за столом переговорів, але якщо там проблеми не розв’язуються, слід приймати сміливі політичні рішення. Настав час брати політичну відповідальність!» — заявив глава держави.

У цьому контексті він порадив Володимирові Рибаку скликати позачергове засідання парламенту у разі подальшого блокування опозицією роботи Верховної Ради.

Також у 2014 році Президент сподівається побачити, як працює на повну потужність Державний фонд регіонального розвитку. В такий спосіб люди пересвідчаться, що державні кошти справді спрямовуються на розвиток регіонів.

Говорив під час засідання глава держави й про запуск у країні єдиної інформаційно-аналітичної системи соціального захисту. На її створення Світовий банк уже надав понад 90 мільйонів доларів кредиту. Однак Віктор Янукович був критичним: «У країні розгорнуто систему на 700 відділень, встановлено чимало дорогого обладнання, частина якого вже потребує заміни. Це питання вирішується повільно. Таке враження, що ми розтягуємо це на десятиліття. Ми витратили величезні гроші, тому нам обов’язково треба завершити цю роботу».

Уряду було що послухати і з чого зробити висновки. Фото Михайла МAРКIВA

Вороття немає

Президента непокоять повільні темпи реалізації медичної реформи в Україні. Тож його завдання — прискорити будівництво та відкриття в регіонах України 27 перинатальних центрів. Та вкрай не задоволений він від того, як влада Харківщини і Львівщини реалізує програми з підготовки пунктів первинної медичної допомоги. Додають дьогтю до цієї реформи й дії представників системи охорони здоров’я, які не вважають доцільним її проведення.

«Відкочування назад не буде. Усі мають звикнути: якщо ми йдемо вперед, то не звертаємо. Пожалійте себе, — застеріг глава держави присутніх. — Ми доведемо до кінця реалізацію медичної реформи як у рамках пілотних проектів, так і по всій країні».

У цьому розрізі завдання уряду та зокрема Миколи Азарова — виконати свою обіцянку і до кінця цього року, а то й раніше, закупити тисячу нових автомобілів швидкої допомоги. А для того, щоб якісно запрацювала система первинної меддопомоги, — до кінця 2014 року оновити українські дороги.

На засіданні йшлося й про необхідність продовжувати реалізацію пенсійної реформи, а щодо Верховної Ради — про ухвалення законів для продовження програми виплат втрачених вкладів Ощадбанку СРСР.

Насамкінець глава держави закликав владу на місцях готуватися до імплементації поки що не ухваленого парламентом закону, який передбачає стимулювання створення робочих місць.

«Ці закони також готові, їх негайно треба приймати. Я мав бесіди з главами обласних державних адміністрацій у регіонах. Шановні колеги! Готуйтеся до імплементації закону «Про зайнятість населення». Він розкриває широкі можливості для вирішення економічних питань, а передовсім створює умови для залучення інвестицій, — так він роз’яснив свою позицію. — Треба вести боротьбу за кожне робоче місце, рухатися далі, напрацьовуючи нормативно-правову базу».

Рішення за регіонами

Керівники обласних державних адміністрацій мають відвідати регіони, де в рамках реалізації пілотних проектів здійснюється медична реформа, і надати посильну допомогу для її подальшої реалізації. А уряд повинен доопрацювати закон про заклади охорони здоров’я, який регулюватиме правові відносини в медичній сфері.

«Ми маємо, не гаючи часу, відпрацювати перехід від утримання лікарень, а, точніше, віртуальних ліжко-місць до оплати медичних послуг, запровадження договірних відносин, що потребує нового правового регулювання. Його ключовий елемент — закон про заклади охорони здоров’я, який визначить, як і хто надаватиме якісну меддопомогу, як фінансуватиметься якість лікування. Чекаю від уряду завершення цього документа», — акцентував глава держави.

Завершальною ж нотою вступного слова тривалістю майже годину стали слова глави держави про те, що центральні органи виконавчої влади мають узгоджувати кадрові призначення в регіони з місцевими керівниками.

«До мене багато хто з вас звертався із проханням зробити ексклюзивні умови й призначати особу без рішення регіонів. Такого не буде. Слід призначати фахівців на конкурсних засадах, вдосконалювати кадрову політику», — так Президент висловив переконання, що місцева влада краще знає, які фахівці їй потрібні.