Робочу поїздку на Дніпропетровщину Віктор Янукович здійснив, аби взяти участь в урочистостях з нагоди 70-річчя визволення міста від німецько-фашистських загарбників. Глава держави поклав квіти до пам’ятника воїнам 152-ї стрілецької дивізії, учасники церемонії вшанували хвилиною мовчання пам’ять ветеранів, загиблих під час форсування Дніпра.

Вже під час урочистої церемонії Віктор Янукович звернувся до присутніх зі словами: «В цей день ми віддаємо данину шани вам, дорогі ветерани. Україна завжди по праву пишатиметься вашими трудовими здобутками, в результаті яких Дніпропетровщина відродилася з попелу і руїн, стала одним із потужних наукових, індустріальних та культурних центрів держави, добре знаних далеко за її межами».

Він наголосив, що такі знакові події з плином часу не втрачають високої духовності та суспільного значення, дають можливість ще раз вклонитися героям, які здолали ворога, відстояли честь і свободу Вітчизни. Тож пам’ять про подвиг переможців житиме завжди. Глава держави окремо зазначив, що саме в цьому регіоні в тяжких умовах воєнного часу розпочалася відбудова господарства, його базових галузей — металургійної, транспортної, енергетичної.

Глава держави разом з керівництвом області вшанували пам’ять воїнів, загиблих під час форсування Дніпра. Фото Aндрiя МOСIЄНКA

Вручаючи державні нагороди захисникам, які брали участь у форсуванні Дніпра, Віктор Янукович розповідав про намір держави й надалі приділяти особливу увагу ветеранам, їхньому гідному соціальному захисту.

«Ми перед вами в неоціненному боргу. Наш обов’язок — охопити всіх ветеранів війни особливою турботою, належним соціальним захистом та медичним обслуговуванням», — передає його слова прес-служба Президента. З нагоди 70-річчя визволення міста у виступі Віктора Януковича окремо йшлося про реалізацію за останні роки заходів, спрямованих на підвищення соціальних стандартів для ветеранів війни. У цьому розрізі він зазначив, що вже на 49% підвищено середній розмір пенсії учасникам війни, а грошова допомога ветеранам війни до Дня Перемоги зросла у 4-4,5 раза.

На переконання Президента, окрема увага приділяється інвалідам війни, адже розміри їхніх пенсій за останні два роки зросли більш ніж на 40%. З 2010 року вперше започатковано програму забезпечення квартирами інвалідів Великої Вітчизняної війни, завдяки чому поліпшили житлові умови понад 800 сімей.

«Засвідчую вам свою найглибшу повагу і щиро дякую за все звершене. Держава й надалі робитиме усе, щоб ви, наші найповажніші співвітчизники, постійно відчували заслужену увагу і турботу», — підкреслив він.

Разом з ветеранами Президент переглянув наймасштабнішу в історії України реконструкцію форсування Дніпра. Під час заходу понад 200 вибухів імітували вогонь артилерії та удари авіації: підривання літаків, катерів, плотів. Також з нагоди свята відбувся військовий парад, у якому задіяли сім літаків і чотири гелікоптери. До слова, у проведенні реконструкції та військовому параді взяли участь понад 1,7 тисячі людей. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»