РЕГІОН

Президент доручив уряду спростити алгоритм залучення військових до ліквідації надзвичайних ситуацій

Робоча поїздка глави держави на Слобожанщину передбачала відвідання низки соціальних, економічних і спортивних об’єктів, що успішно функціонують і мають істотний вплив на життя сумської громади і всієї країни.

З-поміж них — Міжрегіональний центр швидкого реагування Державної служби з надзвичайних ситуацій, що дислокується в Ромнах. Саме вчора на тутешньому полігоні в селі Гаї проходили одноденні тактико-спеціальні навчання за участі представників ДСНС та Збройних сил України, у ході яких було відпрацьовано навички під час проведення пошукових, аварійно-рятувальних робіт у складних умовах, максимально наближених до екстремальних. До речі, за роки незалежності України це перші навчання, коли свої зусилля об’єднують військовики та особовий склад рятувальників.

Ознайомившись із ходом навчально-рятувальних робіт, Віктор Янукович високо оцінив професійний вишкіл і досвід їхніх учасників і подякував за самовіддану працю. За його словами, внесок рятувальників неоціненний і масштабний. Адже останнім часом техногенні, природні та інші види катастроф дедалі відчутніше заявляють про себе, вимагаючи від людства бути максимально готовим до викликів стихії. Для держави немає нічого важливішого за безпеку громадян, їхні життя. Тож усі зусилля в державній політиці і надалі буде зосереджено саме на цьому напрямі.

Невдовзі рятувальники і військові діятимуть разом. Фото Михайла МAРКIВA

Віктор Янукович висловив думку про необхідність закріплення на законодавчому рівні співпраці ЗСУ та ДСНС задля подальшого зміцнення максимальної безпеки населення, послуговуючись досвідом багатьох країн. Президент ознайомився зі зразками техніки та обладнання, відвідав мобільний госпіталь ДСНС, у якому свого часу надавали допомоги постраждалим у різних країнах, польову церкву, де пройшов молебень  за воїнів-рятівників.

Глава держави ознайомився також із досвідом роботи обласної ДЮСШ «Футбольний клуб «Барса», що порівняно недавно створений у Сумах з ініціативи голови Сумської облдержадміністрації Юрія Чмиря. За цей час спортивний заклад завоював професійний авторитет не тільки в Україні, а й у Європі. Адже клуб відповідає найвищим світовим стандартам.

Тут чудові умови для тренувань юної футбольної зміни: чотири сучасних поля різних розмірів, трибуни, освітлення, роздягальні з душовими кабінами, спортивна зала, зона відпочинку з парком і кафе. Це дасть змогу у недалекому майбутньому залучити до занять футболом тисячі підлітків не тільки в Сумах, а й у багатьох районних центрах, де вже створено або ж буде відкрито філії клубу. Нині тут безплатно оволодівають футбольними азами майже тисяча школярів. Передбачається, що наступного року в Сумах запрацює обласний ліцей-інтернат «Академія футболу» для дітей з міст і районів Сумщини.