Під час зустрічі керівництва нашої держави з Європейським комісаром з питань торгівлі Карелом Де Гухтом обговорено економічні аспекти Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. Зокрема можливість тимчасового застосування положень зони вільної торгівлі до ратифікації договору. 

Так, у розмові з Президентом Віктором Януковичем Єврокомісар підкреслив, що зустрічі на найвищому рівні надзвичайно важливі в контексті активного наближення до Вільнюського саміту, а також вирішення тих питань, які набудуть актуальності після підписання угоди. «Надзвичайно важливо для вас, щоб угода могла бути застосована одразу після підписання. Це дасть змогу належно ставитися до товарів, послуг та інвестицій. Дуже важливо, щоб Україна могла отримати позитивні результати від цієї угоди», — сказав Карел Де Гухт.

Асоціація — це шлях із двостороннім рухом. Фото Aндрiя МOСIЄНКA

У свою чергу глава держави підкреслив, що Україна цінує підтримку Єврокомісії на шляху до підписання Угоди про асоціацію з ЄС, зокрема в частині створення всеосяжної зони вільної торгівлі, повідомляє прес-служба Президента.

Про перспективи торговельно-економічного співробітництва в розрізі підготовки до підписання Угоди про асоціацію йшлося й під час зустрічі Карела Де Гухта з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим, який розкрив деякі подробиці переговорів під час засідання уряду. 

«Поглиблена співпраця з об’єднаною Європою, яка має піднятися на вищий рівень з підписанням Угоди про асоціацію, ставить нові питання перед обома сторонами. Адже асоціація і зона вільної торгівлі — це шлях із двостороннім рухом. Тому Україна повинна вирішувати питання, які турбують наших партнерів, але й Євросоюз має робити кроки, які усувають, я б сказав, дискомфорт для української зовнішньої торгівлі», — зазначив Микола Азаров.

За його словами, вже розпочато адаптацію нашої економіки до умов європейського ринку. Цей процес потрібно завершити досить швидко, не згаявши переваг, які надасть Україні перехідний період. І Єврокомісар, до речі, підкреслював, що тимчасове застосування більшості положень угоди почнеться буквально після її підписання і схвалення Європейською радою цього питання», — підкреслив Прем’єр.

Він також повідомив, що перед Карелом Де Гухтом було поставлено питання про надання Україні фінансової та технічної допомоги на імплементацію положень Угоди про асоціацію, про сприяння інвестиціям в українську економіку, доступу до європейських програм і агенцій з розвитку, які раніше були закриті для України, а також про сприяння системному просуванню українських товарів у країни Євросоюзу. Зокрема й щодо вільного доступу до державних закупівель у цих країнах.

«Я переконаний, що ми почули один одного і, як кажуть, визначили порядок денний практичної роботи. Ми домовилися, що віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко очолить роботу разом із Єврокомісаром з узгодження питань, порушених у ході переговорів», — сказав Прем’єр. 

/a