Волинь. Злочинних наказів не буде

Валерій МЕЛЬНИК,
«Урядовий кур’єр»

Відомості про масові жертви вуличних боїв у столиці справили тут ефект відра бензину, вихлюпнутого у тліюче вогнище протистояння людей і влади.

Ще вночі, після надходження в регіон звістки про численних поранених, було спалено офіси обласної організації Партії регіонів та КПУ. Вранці на площах і вулицях з новою силою зазвучали гасла, в основі яких — незадоволення волинян широким наступом корупції, надзвичайно різким майновим розшаруванням між тими, хто створює матеріальні блага, але не може достойно жити, і тими, хто живе в розкошах.

Уранці 19 лютого радикально налаштовані люди, серед яких були чинні й колишні депутати місцевих рад, очолили ходу 5—7 тисяч людей із Театрального майдану Луцька до обласної державної адміністрації. Вони зайняли її через центральний вхід, скляні двері якого та одне з вікон розбито. Очільники акції закликали людей бережливо ставитися до майна, адже «воно належить нашій громаді і придбане на наші з вами податки». В облдержадміністрації планують влаштувати штаб Євромайдану та медичний пункт. На площі почали споруджувати барикади.

Колона протестувальників, які активно вигукували антипрезидентські гасла, пішла до управління Міністерства внутрішніх справ у Волинській області. Люди вимагали, щоб працівники управління перестали виконувати накази чинної влади. Під час спроби протестувальників силою увійти до будинку правоохоронців на них згори скинули світло-шумові гранати. Це спровокувало ще більшу агресію присутніх, і біля сусіднього готелю вони почали розбирати бруківку.

Після того, як камені й «коктейлі Молотова» полетіли в бік будинку УМВС, його начальник генерал-майор міліції Олександр Терещук, щоб запобігти спаленню споруди і завданню величезних матеріальних збитків, вийшов для розмови з протестувальниками. Він запевнив, що волинська міліція проти кровопролиття і не застосовуватиме сили проти народу. Працівники управління покинули свої робочі місця.

Про напруженість ситуації й силу пристрастей, що вирують у Луцьку, свідчить таке. З УМВС разом із працівниками міліції вийшов і голова обл-держадміністрації Олександр Башкаленко. Люди почали бити його. І не відомо, чим би це все закінчилося, якби його не взяли під охорону члени Самооборони. Керівника обласної організації Партії регіонів привели на Театральний майдан, де наручниками прикували до металоконструкції подіуму для промовців і запропонували написати заяву про добровільну відставку. О. Башкаленко відмовився і сказав, що він ще може зробити чимало корисного для Волині.

Протестувальники також зайшли у сусідній з УМВС будинок, де працює обласна прокуратура. Але тут не застали нікого з її співробітників й, оскільки опору не було, просто оглянули кабінети.

Багатотисячна колона протестувальників також побувала під управлінням УСБУ в області. Його керівник Юрій Гетало вийшов до людей і пообіцяв, що «жодного злочинного наказу не віддасть». Окрім того, наголосив, що СБУ — з народом. Тому спроби захоплення будинку правоохоронців не було.

Крим. Силовиків переведено на посилений режим роботи

Людмила ЩЕКУН,
«Урядовий кур’єр»

Криваві події, які відбуваються на головній площі країни та в регіонах, у стінах Верховної ради Криму розцінюють як початок громадянської війни. У зверненні до Президента України, яке депутати ухвалили 18 лютого, вони вимагають від керівника держави вжити рішучих заходів. Також у листі наголошено, що в разі подальшої ескалації громадянського протистояння ВР автономії залишає за собою право закликати жителів Криму стати на захист миру та спокою на півострові.

У свою чергу голова Ради міністрів Криму Анатолій Могильов закликав кримчан протистояти будь-яким спробам дестабілізувати ситуацію на півострові: «Необхідно розуміти: щоб зберегти спокій і добробут наших людей, ми повинні бути пильними і припиняти будь-які спроби якось ситуацію розгойдати. Нам вистачить для цього і сили, і волі, і бажання».

Незмінною залишається риторика кримських мітингувальників, які не поділяють поглядів тих, хто виходить на підтримку Євромайдану: «Стоп Майдан!», «Фашизм не пройде!»

Деякі громадські організації пішли ще далі у своїх бажаннях «захистити» Крим. Зокрема ГО «Руська громада Криму» звернулася до президента Росії та міністра оборони сусідньої країни із проханням «втрутитися в ситуацію, що відбувається, і прийти на захист російського населення Криму». Щоправда, у зверненні не йдеться, як саме цей захист повинен здійснюватися.

Що ж стосується прихильників Євромайдану, то їхній рух минулого тижня перетворився вже на громадську організацію. На своїй сторінці у Фейсбуці вони оголосили про мобілізацію всіх охочих для поїздки на київський Майдан.

Хоч на кримських вулицях відносний спокій, силовиків переведено у посилений режим роботи.

Донеччина. Співчувають учасникам по обидва боки барикад

Павло КУЩ,
«Урядовий кур’єр»

«...Стабілізувати, стабілізувати… Та ось і настав повний стабілізець!» — так образно висловився на позачерговій колегії Донецької обласної ради голова Донецької обл- держадміністрації Андрій Шишацький, коментуючи попередні невдалі спроби владнати конфлікт мирним шляхом і зовсім свіжі горезвісні події. На його переконання, учасники затяжного політичного протистояння перейшли всі межі дозволеного настільки, що мимоволі згадується актуальний для грізних сорокових років заклик: «Батьківщина в небезпеці!» Отож у цій непростій ситуації донеччани закликають співвітчизників шукати компроміс і гуртом виводити країну з політичної кризи. Вони наполягають на необхідності зупинити радикалізм і екстремізм та виступають за мирне вирішення всіх суперечностей. Певна річ, йдеться про державу загалом, оскільки новини зі столиці й деяких обласних центрів нагадують військові зведення. А ось шахтарському регіону щось подібне поки що не загрожує. «У влади Донеччини вистачить сил, рішучості і політичної волі, аби припинити екстремізм у нашому краю й не допустити кровопролиття та людських жертв», — запевнив голова облдержадміністрації.

Загострення політичної ситуації обговорювали й на розширеному засіданні виконкому Донецької міської ради. Його учасники засудили методи протистояння у Києві та в містах Західної України, внаслідок яких країна опинилися на межі громадянської війни. «Голос мільйонного Донецька мають почути, — вважає Донецький міський голова Олександр Лук’янченко. — Ми проти громадянської війни і проти радикалізму. Кровопролиття потрібно негайно припинити». А у своєму зверненні до Президента України та Верховної Ради його автори вимагають вжити всіх необхідних заходів для наведення в країні порядку.

Активізувалися й в обласному осередку Партії регіонів: тут не тільки виступили з відповідними заявами і почали готувати проведення багатолюдного мітингу, а й розпочали збір коштів родині співробітника центрального офісу ПР у Києві, який загинув під час сумнозвісних подій, та сім’ям потерпілих правоохоронців. Одним із перших зробив свій внесок голова Донецької ОДА Андрій Шишацький, який також очолює обласну партійну організацію.

Втім, стабільність і спокій у регіоні — схоже, поняття тільки відносні. Адже тут помітно посилили охорону приміщень місцевої влади, де у відвідувачів значно ретельніше, ніж досі, перевіряють документи тощо. А на побутовому рівні донеччани дедалі частіше щиро співчувають безпосереднім учасникам подій по обидва боки барикад, які опинилися заручниками чиєїсь «мудрої», а іншими словами бездарної, недолугої й антидержавної політики, внаслідок якої пролилася, на жаль, не остання кров. Разом з тим спеціальним потягом до столиці відбуло понад тисяча жителів області, які зроблять «особистий внесок у чергову спробу стабілізувати ситуацію».

Житомирщина.  Домовилися про хистке перемир’я

Віктор ШПАК,
«Урядовий кур’єр»

На відміну від січневих подій, коли протестні мітинги в Житомирі збирали не більш ніж 2 тисячі людей, а виважена поведінка правоохоронців і поміркована позиція опозиційних депутатів місцевих рад дозволили уникнути захоплення адмінбудівель, нині ситуація кардинально інша.

Повідомлення про кровопролитне протистояння у Києві буквально збурило громадський спокій і вивело людей на вулиці. Увечері 19 лютого на площі перед облдержадміністрацією зібралося щонайменше 5 тисяч протестувальників. За такої ситуації намагання відстоювати будівлю призвели б лише до ескалації насилля та марного крово-пролиття. В результаті фактично без опору міліціонери організовано звільнили будівлю, покинувши її запасними виходами.

Втім, радикально налаштована група активістів невдовзі спробувала захопити приміщення УМВС у Житомирській області. У вікна центрального входу полетіли пляшки із запалювальною сумішшю, що викликало пожежу. Та після того, як міліціонери відтіснили активістів протестного руху, врешті-решт вдалося домовитися про хистке перемир'я. В результаті будівля облдержадміністрації перейшла під контроль протестувальників, наявна у правоохоронців бойова зброя не потрапила до невідомо чиїх рук, а вулиці обласного центру не стали місцем кривавого протистояння. Втім, подальший розвиток подій залежить від ситуації в Києві, де намагання ігнорувати громадську думку та вирішувати політичні питання силою загрожують обернутися катастрофою для всієї країни.

Сумщина. Спокій навіть не сниться

Олександр ВЕРТІЛЬ,
«Урядовий кур’єр»

Якщо раніше в Сумах опозиційні мітинги проходили тільки в неділю, то віднедавна — по два на день. Так, 19 лютого сумчани збиралися обідньої й вечірньої пори.

По закінченні зібрання, що розпочалося об 11-й годині, його учасники (а це понад тисяча людей) рушили до приміщень УМВС у Сумській області, прокуратури та міського відділення міліції. Дорогою зробили зупинку біля офісу обласної організації Партії регіонів, що на вулиці Петропавлівській.

Спершу сумчани й активісти опозиційного руху атакували вхідні двері, які охороняли правоохоронці, а згодом зірвали прапори й вивіски зі стіни будинку — їх одразу ж пошматували і потрощили. Діставшись усередину приміщення, вигребли стоси документів і різних паперів, винесли на вулицю і знищили.

Неподалік будинку УМВС трапився автобус із правоохоронцями. Оточивши його, спробували були розкачати і перекинути. Однак водій швидко зорієнтувався і натиснув на газ.

Упродовж години учасники ходи пікетували головну міліцейську будівлю і приміщення прокуратури області, а затим рушили до вулиці Першотравневої, де розташоване міське міліцейське відділення. Там, на жаль, не обійшлося без інциденту. Спершу активісти розламали частину огорожі, щоб дістатися приміщення. Однак на їхньому шляху стали правоохоронці. Через сутички постраждали шестеро осіб, зокрема двоє міліціонерів.

Того самого дня відбулася зустріч голови Сумської ОДА Ігоря Яговдика, голови облради Геннадія Михайленка, керівників силових структур із представниками опозиційних сил. Досягнуто попередньої домовленості про незастосування сили, вирішення всіх спірних питань за столом переговорів.

Найближчим часом має відбутися позачергова сесія обласної ради, яка розгляне і дасть оцінку суспільно-політичній ситуації, що склалася в Україні і на Сумщині зокрема.

Луганщина. У столичному прибиранні участі не братимуть

Олена ОСОБОВА,
«Урядовий кур’єр»

Хоч і парадоксально, теза, що «досить стріляти, країні потрібен мир» об’єднала депутатів обласної ради та представників Громадянського сектору Луганщини. Щоправда, зміст у ці слова вкладають різний.

Депутати зажадали від Президента України якомога швидше й жорсткими методами — аж до введення надзвичайного стану — навести в країні порядок, «вжити всю повноту влади». І скликати всеукраїнський з’їзд депутатів місцевих рад у столиці, щоб обговорити подальші шляхи виходу із кризи й перспективи життя країни. Дедалі гучнішають серед луганських депутатів голоси за федеративний устрій держави. Голова облдержадміністрації Володимир Пристюк вважає, що унітарна модель державного устрою ще не вичерпала своїх можливостей. Хоч навряд чи з ним погодяться представники опозиції.

Системи життєзабезпечення краю — промислові підприємства, житлово-комунальна система, охорона здоров’я, освіта — працюють без збоїв.

Днями в Сєверодонецьку підпалили офіс партії «Батьківщина», а в голови її обласної організації після дзвінка «небайдужого луганчанина» в поїзді шукали наркотики. Проте не знайшли нічого протизаконного, як і серед листівок партії УДАР не знайшли вибухівки, про наявність якої знову-таки повідомив анонім. Однак далі розмов справа не рухається.

Молодь із Громадянського сектору свою щовечірню акцію присвятила пам’яті загиблих на Євромайдані в Києві й назвала свій захід «Досить стріляти».

Ця позиція близька всім. 20 лютого у храмі на честь Ікони Божої Матері «Зворушення» («Умиление») служили молебень про умиротворення тих, хто ворогує, про мир і стабільність в Україні.

Багато луганчан, наприклад представники творчої інтелігенції, висловлюються за те, щоб події у столиці нарешті перейшли в мирне русло. Але, скажімо, міський голова Луганська у дні, коли, за домовленістю протиборчих сторін, було звільнено будівлю Київської міської державної адміністрації, заявив, що «допомагати в прибиранні та відновленні луганчани не будуть».

«Наводити лад повинні ті, хто вчинив безлад. А луганчани, які весь цей час працювали і платили податки до бюджету, за цими діячами сміття вигрібати не стануть!» — написав Сергій Кравченко на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук.

Полтавщина. У люльці миру скінчився тютюн

Олександр ДАНИЛЕЦЬ,
«Урядовий кур’єр»

Період мирного співіснування під одним дахом приміщення облради полтавських обласної влади та представників опозиції тривав недовго — всього кілька тижнів. 18 лютого майданівська хвиля накрила і нашу область. У Комсомольську підпалили офіс Партії регіонів, потім надійшов сигнал про замінування будівлі Кременчуцького міськвиконкому.

Тим часом у Полтаві рішуче налаштовані люди побили вікна, витягли металеві решітки і вдерлися до приміщення обласного офісу ПР. Добре, що на той момент усередині нікого не було. Наробивши клопоту тут, пішли до управління обласної міліції, поспілкувалися з головним міліціонером Полтавщини, потім висловлювали свої протести очільникові Полтавського управління СБУ. А дорогою трохи погримали дверима будівлі міськради, розбивши на них скло, й кілька разів протягом дня перекривали центральні вулиці Полтави. Це був, так би мовити, мирний етап протистояння.

Надвечір площа перед облдержадміністрацією наповнилася людьми з прапорами і відомими гаслами. Були навіть спроби штурмувати ОДА: камінням, палицями та шматками цегли побили вікна на першому поверсі, хотіли прорватися й досередини, але на заваді стали встановлені тут напередодні металеві ∂ратки. Тоді в нічному повітрі пролунали вибухи петард, у хід пустили «коктейлі Молотова». Незабаром в одному кабінеті спалахнуло, але технічні працівники адміністрації швидко локалізували загоряння. Назустріч натовпу із будівлі ОДА вийшло близько двох сотень правоохоронців у повному бойовому спорядженні, які відтіснили нападників від приміщення, змусивши їх змінити тактику.

Пізно ввечері частина найактивніших протестувальників провела перемовини з керівниками обласної та міської міліції, поставивши їх перед вибором: або люди підуть на остаточний штурм ОДА, або їм дозволять забарикадувати вхід до неї мішками і в такий спосіб паралізувати роботу її працівників. Ті погодилися на другий варіант. Тоді перед облдержадміністрацією розпочалися будівельні роботи: з дощок збили таку собі дерев’яну барикаду, навколо якої накидали відпрацьованих шин та ганчір’я, облили їх соляркою й бензином. Але не підпалювали.

Станом на ранок 20 лютого ситуація не змінилася. Тільки усередині будівлі облдержадміністрації з’явилися солдати внутрішніх військ, якими підсилили охорону будинку.

Одещина. Перша кров

Іван ШЕВЧУК, 
«Урядовий кур’єр»

У середу в Одесі сталося чи не перше серйозне зіткнення за весь час заворушень. Близько сотні молодиків у масках і шоломах напали на учасників мирної акції «Годі стріляти!», що проходила під стінами Одеської ОДА. Озброєні битами нападники побили кілька десятків людей, зокрема дев’ятьох журналістів місцевих і центральних мас-медіа. Серед постраждалих виявився і священик, настоятель лютеранського храму Апостола Павла Андрій Гамбург. Потому нападники сіли в кілька автобусів, що на них чекали, і спокійнісінько покинули місце події.

Впадала у вічі цілковита невмотивованість агресії нападників, їхнє однотипне спорядження, що разом з автобусною доставкою свідчить про певну організованість групи, а також вельми мляве реагування місцевої міліції на їхні дії.

Через кілька годин після інциденту голова Одеської ОДА Микола Скорик попросив вибачення в постраждалих журналістів і заявив, що «таким волаючим фактам не місце в Одесі». Він доручив правоохоронцям з’ясувати всі обставини інциденту.

Невеличке зіткнення протестувальників із силовиками (на щастя, без серйозних травм) сталося біля бази батальйону «Беркут», де кілька сотень активістів намагалися заблокувати спецпризначенців. Правоохоронцям вдалося прорвати блокаду.

Помітною масовою і мирною антимайданівською акцією став марш захисників Вітчизни, в якому взяли участь кілька тисяч студентів Одеської національної юридичної академії, де президент — народний депутат Сергій Ківалов. Як пояснила прес-служба політика, так академія хоче продемонструвати: в Одесі є сили, спроможні дати відсіч радикалам.

Ті у свою чергу активізувалися і на околицях області. Цими днями підпалили офіс Партії регіонів в Ізмаїлі, шибки вибили в Балті.

У таких умовах обласна влада вирішила за краще знову заблокувати запасні входи бетонними блоками, щоб убезпечити себе у разі штурму.

Тим часом місцева влада дає слабину, так би мовити, зсередини. Перший заступник голови Одеської облради, який ледь не 10 років перебував у лавах Партії регіонів, Олексій Гончаренко засудив дії влади на Майдані й заявив, що виходить із партії та складає повноваження заступника голови облради.

Чернігівщина.  Правоохоронці мають бути вдома!

Євдокія ТЮТЮННИК,
«Урядовий кур’єр»

Чернігівці, котрі зібралися на Красній площі, аби підтримати столичний Євромайдан, взяли участь у панахиді по загиблих у сутичці 18 лютого. Відбулася розмова про те, чим жителі міста можуть допомогти київським мітингувальникам. Звучали заклики зібрати медикаменти, лунало гасло «Чернігівські правоохоронці мають бути вдома!».

Учасники акції пройшли вулицями міста до споруди обласного управління МВС. Тут також відбувся мітинг, на якому звучали вимоги розблокувати автомобільні дороги, оскільки з Чернігова нині дуже важко дістатися у столицю.

До мітингувальників вийшов начальник УМВС України в Чернігівській області генерал-майор міліції Олександр Михайлик і запевнив, що клопотатиме, аби чернігівський «Беркут» повернувся на територію області.

Про розблокування дороги Київ — Чернігів та про повернення чернігівської міліції зі столичного Майдану до свого міста йшлося і на прес-конференції чернігівського обласного Штабу національного спротиву. Увечері 20 лютого, зібравшись на віче, учасники акції прийняли з озвучених питань відповідну резолюцію і передали її обласному керівникові правоохоронців.

Харківщина. Горять партійні офіси

Світлана ГАЛАУР, 
«Урядовий кур’єр»

Усі адміністративні будівлі в області працюють у звичному режимі. Однак чутки про те, що до Харкова приїхали активісти Євромайдану і разом з членами організації «Ультрас» збираються захопити ці приміщення, не припиняють блукати містом. Тож облдержадміністрацію та обласну раду в посиленому режимі продовжують охороняти місцеві правоохоронці. А ось серед партійних офісів є потерпілі. В ніч на 19 лютого виникла пожежа на п’ятому поверсі будинку в самому центрі Харкова — на вулиці Сумській. У ньому розміщувалися офіси ВО «Свобода» і ТОВ «Харківський торговий дім». Як повідомила прес-служба обласної організації «Свобода», в партії припускають підпал. Цієї самої ночі трапилася ще одна пожежа. У Сахновщинському районі області на вулиці Шевченка, 11 запалав кабінет Міжнародного конгресу прав і свобод людини «Мир» в адмінбудівлі заводу продтоварів. Також там розташовувалася приймальня райорганізації Партії регіонів. На щастя, ніхто не постраждав.

Як повідомили в Головному управлінні МВС України в Харківській області, за обома обставинами відкрили кримінальне провадження за ч.2 ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України, яким передбачено за подібні дії позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

Тернопільщина. «Беркут» заприсягнувся на Біблії служити громаді

Микола ШОТ, 
«Урядовий кур’єр»

У ніч із 18 на 19 лютого Тернополем прокотилася хвиля штурмів і погромів. Скрізь потрощили майно, були й пожежі.

Спочатку мітингувальники захопили приміщення обласної державної адміністрації. Як наслідок, вибиті двері, розбиті вікна, зламані меблі, безлад у чиновницьких кабінетах. Подальшими об’єктами заволодіння стали адмінбудівлі правоохоронних органів. Вогонь, зокрема, спалахнув усередині приміщення міської міліції, а згодом на прилеглій території почав горіти службовий автотранспорт. Принаймні тут нарахували дев’ять перекинутих і знищених полум’ям автомобілів, а також один автозак. Управління МВС України в області також «відвідала» збурена маса людей. Перевернуту автівку, гармидер залишили після себе в обласній державній автоінспекції. Стоси різної документації винесли з обласної прокуратури і спалили біля її будівлі. Така сама ситуація із міськрайонним судом. Більше того, тут працювали ще й три пожежні машини, які гасили вогонь у приміщенні. Штурмували й управління СБУ. Прикметно, що протестувальники ніде не зазнавали особливої протидії.

Цікаво, що наступного дня і представники Народної самооборони, і «Правого сектору» заявили, що не були організаторами вторгнень і підпалів в адмінбудівлях, хоча й брали участь у цих акціях.

19 лютого на центральному Театральному майдані й справді ніде було яблуку впасти — тисячі й тисячі тернополян зібралися на народне віче. Головна його подія — тут з’явився місцевий «Беркут», який щойно приїхав зі столиці. Щоправда, активісти зустріли його ще на далеких підступах до обласного центру, запропонували роззброїтися. Спецпризначенці у супроводі величезних колон своїх краян пройшли кілька кілометрів вулицями рідного міста. Радикально налаштовані вимагали у беркутівців попросити вибачення в народу, скандували «Ганьба!». Зусиллями священиків, представників міської влади, членів Штабу національного спротиву вдалося, на щастя, не допустити самосуду над представниками «Беркуту». Згодом на їхню адресу вже звучали крики «Молодці» — це після того, як спецпризначенці розповіли, що не брали участі в розгонах мирної акції у Києві, а лише забезпечували громадський порядок та охорону важливих стратегічних об’єктів. Тернопільський «Беркут» першим залишив столицю й у рідному Тернополі на багатотисячному віче заприсягнув на Біблії на вірність українському народові. Тепер спецпризначенці перейматимуться громадським порядком у рідному місті.

Єдиним чинним органом влади в Тернополі нині є міська рада — так заявив міський голова Сергій Надал і запевнив, що місто живе й працює в звичному порядку. Відкриті школи, дитячі садки, лікарні, на своїх робочих місцях комунальники, водоканалівці. Працюють підприємства з випуску молоко- та м’ясопродукції, з випікання хліба та хлібобулочних виробів. Крамниці теж не зачинені.

Тим часом активісти зорганізували на в’їздах до Тернополя цілодобові пункти пропуску. Автотранспорт з міста випускають, не затримуючи, натомість зупиняють і перевіряють вантажівки та легковики, які рухаються в напрямку обласного центру. У такий спосіб намагаються вберегти містян від спецпризначенців, «тітушок», провокаторів з інших регіонів.

Черкащина.  Рух дамбою розблоковано

Владислав КИРЕЙ,
«Урядовий кур’єр»

На Черкащині останніми днями зберігається відносно спокійна, мирна ситуація. В обласному центрі, щоправда, є патрулі зі зброєю. Увечері 19 лютого відбувся черговий мітинг на підтримку Євромайдану. На Соборній площі зібралося кілька сотень людей, серед мітингувальників було й кілька десятків радикально налаштованих. Вислухавши інформацію про можливі провокації, організатори акції запросили громадян перейти на Театральну площу. Акцію розпочали молебнем по загиблих під час подій у столиці. Черкащани пом’янули полеглих героїв, поставивши перед пам’ятником Шевченку запалені свічки.

Учасники акції пройшли центральною вулицею до приміщення прокуратури і назад.

Увечері група жителів обласного центру ходила також до обласного управління МВС, хоч організатори мітингу на Театральному майдані закликали їх цього не робити. Мітингувальників там зустріли міліціонери зі щитами. На пропозицію скласти щити вони ніяк не відреагували, молодь пообіцяла прийти й наступного дня до міліції з тією самою пропозицією.

Рух дамбою з Черкас у бік Києва розблоковано, авто можуть вільно рухатися. Через перекриття руху були скасовані рейсові автобуси з Черкас до Києва.

Уманці вирішили самі розблокувати автобан. Дві вантажівки, які перекривали шлях і зупиняли рух автотранспорту до Києва, вони самотужки «знесли» з дороги.

На трасі Одеса — Київ жителі Маньківки й Умані біля села Подібна встановили блок-пост, аби «тітушки» та спецпризначенці не дісталися до столиці. Крім того, повстанці затримали і спалили двоповерховий автобус, який перевозив «тітушок» з Криму до Києва.

Президія Черкаської обласної ради звернулася до громади із закликом сприяти відновленню злагоди і стабільності в державі, об’єднати зусилля довкола ідеї збереження територіальної цілісності та суверенітету України.