Директор Державного
науково-виробничого
підприємства "Картографія"
Ростислав СОССА

3 квітня відзначається професійне свято працівників геології, геодезії та картографії. Сьогодні наш співрозмовник - директор Державного науково-виробничого підприємства "Картографія" Ростислав Сосса.

Щороку - понад 200 новинок

- Який шлях, Ростиславе Івановичу, пройшла вітчизняна картографо-геодезична служба за 20 років свого існування?

- Не варто забувати, що українська картографічна школа посідала гідне місце в колишньому Союзі. Особливо щодо атласного і тематичного картографування в сфері сільського господарства, охорони довкілля, туризму. 1 листопада 1991 р. при Кабінеті Міністрів України було створено Головне управління геодезії, картографії та кадастру, структурними підрозділом якого стало Науково-редакційне картоукладальне підприємство, яке згодом набуло назви ДНВП "Картографія". Іншим підприємством, що ввійшло до управління, стала Вінницька картографічна фабрика. За 20 років ДНВП розвинуло напрацювання попередніх поколінь українських картографів, забезпечило країну різноманітною продукцією.

- Цікаво, скільки карт та атласів випускає на рік підприємство?

- Понад 200 найменувань. Поміж них значною є частка навчальних стінних карт і атласів для вивчення географії та історії, а також для опанування іноземних мов.

- Який шлях карти від її ідеї до готового примірника?

- Створення картографічних творів залежить насамперед від типу карти чи атласу. За змістом карти поділяють на загальногеографічні та тематичні. В першому випадку найважливіше мати достовірну інформацію про стан місцевості. Тут широко використовуються матеріали космічних зйомок. До розробки змісту тематичних карт залучаємо авторів-науковців або ж наші співробітники опрацьовують відповідну інформацію. Підготовлені до видання карти передаються на тиражування до друкарні.

- Якої ви думки щодо рівня вітчизняних карт порівняно з тими, що створюються в інших країнах?

- Вважаю, не зовсім коректно самого себе хвалити. Певною мірою відповіддю на запитання про рівень наших карт є дипломи, які здобуваємо на відповідних міжнародних форумах. Їх уже понад 100.

- Чи знають українську картографію в світі?

- ДНВП "Картографія" постійно бере участь у міжнародних книжкових і картографічних виставках у Москві, Варшаві, Мінську, Ашгабаді. З 1995 р. ми представлені окремим стендом на Франкфуртській книжковій виставці. Як колективний член Української картографічної асоціації, підприємство бере участь у конференціях Міжнародної картографічної асоціації, що проводяться кожні два роки. На початку липня в Парижі проходитиме чергова XXV конференція.

- Чи можете в переліку видань виділити щось особливо?

- Пишаємося тим, що три наші роботи відзначені найвищими державними преміями. Так, Державною премією Російської Федерації нагороджено великоформатний науково-довідковий "Атлас снежно-ледовых ресурсов мира", що готувався до друку в 1990-х роках за програмою ЮНЕСКО на замовлення Інституту географії Російської академії наук. Державних премій України в галузі науки і техніки удостоєні тритомний "Атлас української мови" та "Національний атлас України". Зрозуміло, що до цих робіт були залучені численні інститути Національної академії наук України, але й наша частка у створенні видань була значною. Заслуговує на увагу найдокладніший атлас автошляхів "Україна" масштабу 1:250 000 та "Атлас вчителя". Окремо відзначу наші перекладні атласи англійського видавництва Harper Collіns "Атлас світу", "Історія світу", "Глобальні проблеми світу", "Атлас біблійної історії".

- Чи матиме продовження серія "Пам'ятки картографії України"?

- Даруйте, що випустив з виду цю серію. Перший випуск атласу репродукцій карт "Україна на стародавніх картах. Кінець XV - перша половина XVІІ ст." вийшов 2005 р., і це видання отримало Гран-прі Форуму видавців у Львові. В другому випуску серії представлено західноєвропейські карти території України середини XVІІ і другої половини XVІІІ ст. Нині працюємо над виданням оригінальних рукописних карт із фондів Центрального державного історичного архіву України у Львові.

- Як забезпечені картографічними матеріалами загальноосвітні школи?

- Атласи, контурні карти купують батьки школярів, і тут проблем немає. Є питання щодо забезпечення стінними картами, оскільки від централізованого постачання відмовились, а придбання карт за кошти місцевих бюджетів не налагоджене. Тож багато шкіл залишаються поки що без сучасних стінних карт.

До Євро-2012

- Які новинки видавництва "Картографія" в 2011 р.?

- Загалом новинки у нас з'являються приблизно кожні два дні. Але, звісно, є досить великі видання. Так, нещодавно побачив світ атлас "Туристичне намисто України". Вважаю, це видання просто незамінне для фахівців у сфері туризму і всіх тих, хто цікавиться природною та культурною спадщиною України. Його бажано мати й тим, хто любить подорожувати Україною. Він не буде зайвим у кожній родинній бібліотеці -в атласі вміщено карти всіх областей з позначенням усього, що заслуговує уваги. Тут розміщені докладні карти національних парків, центральних частин найбільш відвідуваних міст. До того ж, на кожній сторінці подано ще п'ять-десять фотографій найцікавіших об'єктів.

Певною мірою карта нагадує книгу. Але якщо в книзі шлях лише один - від першого рядка до останнього, то на карті їх безліч. Я не уявляю собі цивілізовану людину, котра була б байдужа до атласів і карт.

- Чи планується щось видати до Євро-2012?

- До чемпіонату Європи з футболу готуємо спеціально підготовлені карти Києва, Донецька, Львова і Харкова. Вони мають бути англійською, російською та українською мовами. Їхньою особливістю буде докладне відображення відповідної інфраструктури послуг, а також історико-культурної спадщини міст.

ДОСЬЄ "УК"

Ростислав СОССА. Народився 1956 р. на Тернопільщині. У 1979 р. закінчив географічний факультет Київського державного університету

ім. Т. Шевченка. Того ж року почав працювати на Науково-редакційному картоукладальному підприємстві (нині Державне науково-виробниче підприємство "Картографія"). Очолює його з 1994 р. Доктор географічних наук, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки.

З НАГОДИ ДНЯ ГЕОЛОГА

Шановні геологи, геодезисти, картографи!

Щиро вітаю Вас з професійним святом - Днем геолога!

Ви створили потужну мінерально-сировинну базу та забезпечили Україну топографо-геодезичною і картографічною продукцією різного призначення, що на сьогодні є надійною запорукою безпеки держави та примноження національного багатства.

В умовах структурних перетворень в економіці Ваша діяльність спрямована на підвищення ефективності і якості робіт, впровадження новітніх технологій та світових досягнень. Уряд добре розуміє проблеми кожного працівника і галузі в цілому. Свідченням цього є постійна підтримка діяльності Державної геологічної служби і Державної служби геодезії, картографії та кадастру.

Бажаю Вам творчих здобутків, міцного здоров'я, щастя та благополуччя!

З повагою Прем'єр-міністр України Микола АЗАРОВ