У посткризовий період вітчизняний фондовий ринок має максимально залучати вільні ресурси громадян України

Україні потрібна державна програма підвищення фінансової грамотності населення, яка фінансуватиметься з держбюджету. Найефективніший засіб такої пропаганди - через телебачення і присутність в цих передачах державних представників. Таку думку висловила під час проведення круглого столу на тему "Програма розвитку фондового ринку на 2011-2015 роки", який відбувся в Києві, перший заступник генерального директора Української Асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ) Ольга Трипольська. Серед пропозицій УАІБ - висвітлити у "Програмі" діяльність недержавних пенсійних фондів -інститутів третього рівня недержавного пенсійного забезпечення. Адже без них важко буде запустити другий накопичувальний рівень. Документ у нинішній редакції серед інституціональних інвесторів приділяє увагу лише інтернет-трейдерам.

Держкомісія з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) 21 вересня ухвалила проект Програми розвитку фондового ринку до 2015 року. Документ містить 120 заходів з розвитку українського ринку цінних паперів. Вони розраховані на короткострокову перспективу (до кінця 2012 р.) і довгострокову (до кінця 2015 р.) "Програма" складається з чотирьох частин. Перша присвячена збільшенню капіталізації, ліквідності, прозорості фондового ринку, друга - удосконаленню ринкової інфраструктури, третя - удосконаленню умов і правил регулювання та захисту прав інвесторів, четверта - податковому та валютному стимулюванню.

"Біржовий сегмент фондового ринку України відіграє другорядну роль в її економіці, про що свідчать незначні показники", - зазначено в другому розділі програми. Нагадаємо, що обсяг торгів цінними паперами минулого року у порівнянні з 2008 р. зріс на 14% до 1 трлн грн. При цьому частка біржових торгів зменшилася в 2009 р. на 4,6% до 36 млрд грн, кількість акціонерних товариств скоротилась на 4%, а обсяги залучення боргового капіталу впали в три рази.

"Другий розділ схожий на виступ унтер-офіцерської вдови, яка привселюдно сама себе висікла", - обурився один з учасників ринку.

За словами члена ДКЦПФР Миколи Бурмаки, на вітчизняному ринку цінних паперів маємо диспропорцію щодо регулювання в бік цінних паперів і мало по біржам. Більшість учасників ринку вбачають необхідність у створенні умов, які б дозволили емітентам, що здійснювали розміщення через певні схеми на іноземних біржах - Варшавській, Лондонській, Франкфуртській, - переходити на українські фондові майданчики. Деякі компанії вже сьогодні зацікавлені в тому, аби їхні акції оберталися на вітчизняних біржах. Таким чином, українські громадяни отримають можливість вкладати кошти у високоліквідні папери.

Оскільки більшість експертів впевнена, що реалізація права власників 95% щодо примусового викупу акцій у міноритарних акціонерів призведе до суттєвого зниження кількості акцій, що знаходяться у вільному обігу на українських біржах і різкому зниженню обсягів торгів на них, голова Держкомісії Дмитро Тевелєв припустив, що така норма (законопроект "Про внесення змін в закон "Про акціонерні товариства"

N 6216), можливо, не ввійде в кінцеву редакцію закону "Про акціонерні товариства". Такого висновку він дійшов після консультацій з деякими народними депутатами. До речі, Україна є однією з останніх пострадянських країн Європи, де прийнято закон "Про акціонерні товариства", тому так багато роботи на законодавчому корпоративному "полі".

Проект програми розвитку фондового ринку до 2015 р. пропонує низку заходів щодо покращення захисту інвесторів, що вкладають кошти в публічні боргові папери. Позитивною є норма, яка посилює відповідальність емітентів облігацій і сприятиме поновленню довіри до даного інструмента. Це впровадження інституту зборів власників облігацій з наданням їм певних прав по захисту їхніх інтересів, зокрема, при проведенні справ про банкрутство. Зокрема, встановлення першочерговості задоволення вимог власників облігацій над іншими кредиторами, крім держави та трудового колективу.

КОМЕНТАР

Член ДКЦПФР, керівник робочої групи 
з розробки Програми розвитку фондового ринку
Олег МОЗГОВИЙ:

- На сьогодні ми не маємо кінцевого варіанта програми, а перебуваємо на етапі її розробки і обробки пропозицій. Ми запропонували структуру і багато дискутували по змісту. Регулятор ринку цінних паперів, який відповідає не тільки за реєстр його учасників, а й за розвиток, повинен мати програмний документ. Саме такий документ по ринку цінних паперів ми маємо намір представити Кабміну до кінця цього року з тим, щоб "Програма" не була документом тільки Комісії, а стала програмою Уряду. На жаль, упродовж 15 років існування ДКЦПФР на рівні КМУ не розглядалися питання, пов'язані зі станом та функціонуванням розвитку вітчизняного фондового ринку, за винятком "Концепції функціонування та розвитку фондового ринку від 1995 р., в якій ми прагнули подати просвітницькі елементи для населення після приватизації. В нинішній Програмі, розрахованій на 5 років, важливо вказати вектор розвитку фондового ринку і націлити на певні результати. Вона стане частиною Стратегії фондового ринку на віддаленіший період. Ми повинні поставити амбітні цілі в цьому документі і сформулювати місію ринку цінних паперів у нинішній ситуації.