Головною метою робочої поїздки Президента Віктора Януковича у Донецьку область стала участь у роботі VI Міжнародного інвестиційного саміту «Стабільний розвиток: енергоефективність, ресурсозбереження, екобезпека». У роботі цього масштабного заходу (проходить у виставковому центрі «Експодонбас» в обласному центрі) беруть участь 800 представників із 20 країн.

Свій виступ на пленарному засіданні глава держави розпочав словами: «Донецька область успішно впроваджує реформи в різних галузях економіки. Я приїхав, щоб привітати сьогодні Донбас і сказати, що ви на правильному шляху, послідовно йдете в авангарді реформ в Україні, і цей потужний регіон зараз показує всій країні, як треба йти і куди треба йти».

Він назвав Донеччину прикладом для інших регіонів у питанні співпраці влади й бізнесу. Однак потім перейшов до болючішого питання. Зокрема довів до відома присутніх, що Україна потребує підвищення стандартів життя, зарплат і пенсій. «Нині в країні склалося складне співвідношення: на 16,5 мільйона тих, хто працює, до 14,5 мільйона пенсіонерів. Маємо подумати, як створити для працездатного населення умови, за яких воно могло б утримувати і свої сім’ї, і пенсіонерів».

За словами Віктора Януковича, реформи, які проводяться у країні останні три роки, заклали основу для модернізації держави. Тому без тісного зв’язку між Президентом, Кабінетом Міністрів, Верховною Радою та громадянським суспільством неможливо побудувати сильну країну.

«В Україні розпочато капітальний ремонт. І, звичайно, він створює незручності в нашому великому домі, в Україні. Через такі незручності, процеси, дискусії проходили всі розвинені країни, — звернувся до гостей Президент. — Не чекаючи на завершення світової економічної кризи, ми розпочали в 2010 році широку програму модернізації країни, програму реформ».

Глава держави вважає, що на Донбасі правильно розуміють суть реформ. Фото Aндрiя МOСIЄНКA

Окремо глава держави підкреслив, що зволікання з переходом на європейські технічні стандарти загрожує вітчизняному товаровиробникові негативними наслідками. Він укотре нагадав: нині Україна перебуває на порозі одного зі стратегічних кроків — підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. І план модернізації — своєрідне домашнє завданням для України.

«Ми це робимо для себе, нас ніхто не змушує це робити. Ми знаємо: якщо зараз не перейдемо на європейські стандарти, нашого товаровиробника дискредитують на європейських і світових ринках — ми будемо неконкурентоспроможними. Це дуже добре знають промисловці, експортери, які сьогодні ведуть конкурентну боротьбу на зовнішніх ринках», — передає позицію Президента його прес-служба.

Під час VI Міжнародного інвестиційного саміту в присутності Президента підписано Угоду про співробітництво в рамках соціального партнерства між компанією «ДТЕК» і Донецькою областю. «Це те, що закладено в основу закону про державно-приватне партнерство. І це дуже важливо, і добре, що цей приклад подає сьогодні великий бізнес», — висловився в цьому контексті глава держави.

Також Віктор Янукович оглянув виставку. В рамках саміту на загальній площі понад 3500 квадратних метрів понад 80 експонентів представили інвестиційний потенціал регіону, інвестиційні проекти та пропозиції в контексті формування «зеленої економіки».

Глава держави передовсім ознайомився із проектами, які реалізовуються в Донецькій області. Про інвестиційні проекти міста йому розповів керівник Донецька Олександр Лук’янченко.

А представники компанії «Шелл» під час огляду виставки подякували Президентові за можливість реалізації спільних проектів в Україні і запевнили, що проведуть роботу з місцевими громадами задля вирішення екологічних питань, які виникають під час розробки цих проектів в Україні.

А вже в Будьонівському районі Донецька Віктор Янукович узяв участь у церемонії введення в експлуатацію Центру первинної медико-санітарної допомоги (амбулаторії загальної практики сімейної медицини) і приділив час спілкуванню з донеччанами. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»