ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Прем’єр-міністр вимагає поновити систему безперебійного водопостачання для населення
 

Проблема із системою водопостачання для нашої держави не нова. Передовсім це стосується подачі гарячої води для населення. Влада різних рівнів неодноразово запевняла, що проблему буде розв’язано. Проте численні скарги громадян, зокрема на те, що профілактика тепломереж не закінчується у встановлені нормативами і оголошені людям строки, а у багатьох населених пунктах гаряча вода зникає із завершенням опалювального сезону, спонукають замислитися над ефективністю роботи чиновників на місцевому та центральному рівнях.    

А що говорити про містечка, якщо навіть столиця не застрахована від зникнення гарячої води.

Так, протягом місяця було відключено гаряче водопостачання у Дніпровському, Деснянському та Оболонському районах Києва. Судячи з емоційного виступу глави уряду Миколи Азарова, ця ситуація стала передостанньою краплиною у його чаші терпіння.  «Нічого не робилося. Потрібно було людям через Фейсбук звернутися до Прем’єр-міністра, щоб почали розбиратися.  Це неприйнятно. 

З такою якістю влади довіру людей здобути неможливо. Мінфін, Мінрегіонбуд і Київська міська державна адміністрація не могли порозумітися щодо проведення розрахунків з компенсації різниці в тарифах. Чиновники не знаходили рішення і зробили заручниками десятки тисяч людей!» — обурився Микола Азаров.

Не   господарюють, а сваряться 

І хоч у більшості київських будинків гаряче водопостачання відновлено (на профілактиці, як доповіли Прем’єру, залишається 21 будинок), глава уряду серйозно попередив: якщо люди не отримають вчасно передбачених комунальних послуг, за які вони, до речі, добросовісно платять, то буде вжито всіх необхідних заходів.

«Я цієї справи просто так не облишу. Вимагаю сьогодні ж доповісти, хто персонально винен в міністерствах і міській адміністрації у скандальному затягуванні рішення. Я нікому не дозволю втягувати у чиновницько-приватні чвари наших людей. Це не провина громадян, що керівники некомпетентні й безпорадні, а комунальники й енергетики досі не навчилися господарювати», — наголосив Микола Азаров.

Продовжуючи тему, він звернув увагу і на те, що приватний капітал у сфері комунальних послуг несе відповідальність не тільки перед акціонерами, а й перед населенням. «Є ще пряма соціальна відповідальність. Жодна держава не потерпить на ринку компаній, що нехтують інтересами населення. Прошу акціонерів пам’ятати про це», — підкреслив Пре м’єр.

У зв’язку із вищезазначеними проблемами глава уряду доручив міністрові фінансів, міністрові регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства провести разом з головами обласних державних адміністрацій селекторну нараду щодо термінового врегулювання проблеми компенсації різниці в тарифах і забезпечення гарячого водопостачання. Микола Азаров вимагає негайно з’ясувати стан справ у кожній конкретній ситуації та забезпечити людям постачання як гарячої, так і холодної води. Результати буде заслухано на засіданні уряду.

«Крім того, ви знаєте, що ми поставили завдання раз і назавжди ліквідувати такий абсурд для цивілізованої держави, як вода за графіком, гаряча вода на свята і так далі. Це велика робота, але відкладати її не можна. Цій проблемі ми присвятимо спеціальне засідання уряду найближчим часом», — додав Прем’єр.

Вода у розвиненій країні не повиння бути розкішшю. Фото УНІАН

Природа знову випробовує

Перебої з постачанням гарячої води «компенсуються» стабільною спекою, що встановилася майже на всій території нашої країни. «Температура повітря вища за норму на 4—9 градусів. Так би мовити, «за червону позначку» перейшла спека на Волині, в Рівненській і Житомирській областях, де температура була вища 36 градусів. На півдні України — понад 40 градусів. Принаймні ще десять днів спека пануватиме в більшості областей нашої країни. Це велика загроза і для людей, і для довкілля», — наголосив Микола Азаров.

Насамперед, за його словами, це стосується високих ризиків виникнення пожеж у лісах, в степу та гірському Криму. При цьому глава уряду звернув увагу, що останні масштабні загоряння лісу під Ялтою та на Херсонщині спричинили люди. Постраждала не лише природа, а й лісники та пожежники. Тож уряд прийняв постанову, згідно з якою забороняється вхід та в’їзд до лісів, лісосмуг, гаїв тощо.

«Наголошую, що такий режим має виконуватись неухильно. За це несуть особисту відповідальність керівники місцевих державних адміністрацій, управлінь внутрішніх справ, відомств, у віданні яких перебувають ліси», — заявив Прем’єр. Він також наголосив на нагальній потребі забезпечити повну технічну протипожежну готовність та проводити роз’яснювальну роботу з людьми.  

Окреме завдання поставлено перед Міністерством охорони здоров’я, адже спека загрожує здоров’ю людей, передовсім похилого віку. «Треба працювати на запобігання кризовим ситуаціям. Обійти або принаймні обдзвонити прикріплених громадян з групи ризику. Активізувати роботу амбулаторій, поліклінік тощо. Все це — необхідна щоденна робота. І я переконливо прошу її контролювати, Раїсо Василівно. Прошу весь медичний персонал виявити увагу, небайдужість до людей», — звернувся Микола Азаров до профільного міністра та медиків.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ

♦ Про внесення змін до Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» (проект закону);

♦ Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обмеження проведення контрольних заходів та посилення відповідальності посадових осіб органів державної податкової служби (проект закону);

♦ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру (проект закону);

♦ Про затвердження Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про заходи щодо забезпечення безпеки мореплавства в Азовському морі та Керченській протоці (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження плану заходів щодо зменшення вмісту сірки в деяких видах рідкого палива відповідно до вимог Директиви 1999/32/ЄС (розпорядження уряду).