ОБЕРЕЖНО, ШАХРАЙСТВО!

Попри те, що «МММ-2011»  Сергія Мавроді діє в Україні неофіційно, 
люди вкладають в цю піраміду сотні мільйонів гривень

 

Нещодавно Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг (Держфінпослуг) повідомила громадськість, що так зване нове дітище відомого російського майстра фінпірамід  Сергія Мавроді «МММ-2011» не отримувало статусу юридичної особи.

Треба зазначити, що експертна рада при Антимонопольній службі Росії у січні 2011 року назвала проект відомого афериста фінансовою «пірамідою» і порадила всім силовим структурам країни кваліфікувати це як підготовку до шахрайства.

Також Держфінпослуг України розтлумачила, що діяльність, яка передбачає пряме або опосередковане залучення фінансових активів від фізосіб, може здійснюватися лише після отримання ліцензії. Таким чином, «МММ-2011», хоч як би хотілося або навпаки, не хотілося українцям, діє в нашій країні нелегально.

Однак цей факт не дуже засмучує громадян, які свідомо, знаючи про неабиякі ризики та негативний досвід діяльності «першого» «МММ» у сумнозвісні 90-ті роки минулого століття, несуть свої кошти у новоспечену фірму великого «махінатора».

Про це, до речі, стверджує і сам С. Мавроді, який фактично розпочав свою діяльність в Україні ще у січні 2011 року. Він зазначав в інтерв’ю одному із видань, що кількість учасників у його черговій афері вимірюється сотнями тисяч. За його словами, «МММ-2011» вкладає у рекламу своїх послуг в нашій країні кілька мільйонів доларів. Хоча в той же час керівник фірми додає, що буквально на кожному кроці він стикається з великими труднощами у цьому питанні. І найважче рекламуватися «МММ-2011» на українському телебаченні. Це  цілком зрозуміло, адже з типовою «пірамідою»  в наш час зазвичай працюють з великою пересторогою, навіть якщо фірма пропонуватиме занадто високі гроші за своє рекламування. Однак реклама фірми зустрічається на українських білбордах доволі часто.

Які ж послуги цього разу пропонує геній афер нашим людям?

На офіційному сайті компанії «МММ-2011» є доволі цікаве звернення самого «гуру» «пірамід», яке написано начебто в антирекламно-жартівливій формі. Так, «батько фінансового спасіння» з перших слів закликає майбутніх учасників не мати з фірмою ніякої справи, бо це типова фінансова «піраміда» і люди можуть втратити всі гроші, які вони вклали. С. Мавроді навіть заявляє народу, що він і сам не знає, як працює ця зловісна «піраміда», і наостанок просить так би мовити «всіх нервових» покинути сайт,  а всіх «сильних» залишитися.

Для «сильних» пропонується досить проста схема: прочитати правила, відіслати заявку учасника, обрати десятника у своїй десятці, зв’язатися з ним і вирішити, за кого  голосувати у своїй десятці. От із цього моменту людина може вільно скуповувати та продавати МММ-долари за курсом, який буде встановлено на той чи той день. На сайті компанії також зазначено, що «люди лежать на дивані, а курс долара зростає на 20-30% на місяць».

Отже, така схема є типово пірамідальною і нагадує відомі ще за радянських часів схеми отримування коштів поштою, коли в один прекрасний день така справа валилася і практично всі учасники втрачали свої гроші.

Невже, як каже С. Мавроді, зараз на таке купуються сотні тисяч українців?!

Хочеться нагадати відомі афери 90-х років минулого століття. Так, найбільша та найскандальніша  з них — це «МММ» того самого «автора». Від його рук потерпіло чи не 15 млн росіян, а деякі експерти називають навіть 24 млн ошуканих. Суми, які шахрайським способом присвоїли «батьки» «МММ», оцінюються у десятки мільярдів доларів.

У  Росії було засновано компанію «Русский дом Селенга», яка стала «прабатьком» багатьох фінансових «пірамід» у країні.

У 1992-1994 рр. концерн «Тибет» розгорнув масовану агресивну рекламну компанію зі збору коштів своїх вкладників. Шахрайським шляхом «тибетці» заволоділи 17,4 млрд рублів.

Компанія «Хопер» більш відома в цьому сумному списку, адже її рекламував по телебаченню відомий кабаре-дует «Академія». Ця фірма «залучила» до своєї роботи близько 500 млн дол. за курсом 1997 року.

В Україні відомою фірмою-трастом 1994 року є «Меркурій», якою володів на той час бізнесмен Семен Юфа. Інвестори (25 тис. чол.), в яких аферисти забрали сотні мільйонів доларів, довго шукали правди у судах. До речі, хоч як це не  дивно, Меркурій у Давньому Римі був богом, що захищав аферистів. Як кажуть, дуже символічно.

Не жалкував коштів для «промивання»  мізків потенційним інвесторам недержавний пенсійний фонд «Оберіг». Його клієнти свято вірили у швидкі прибутки та в порядність керівників «рідного» фонду. І даремно.

Повинні пам’ятати українці і страхову компанію «Саламандра», яка переказувала вклади у тверду валюту і зберігала гроші протягом терміну дії договору. Деякий час значні відсотки людям таки сплачувалися, але за часів гіперінфляції компанія стала банкрутом.Таким чином, повернулася в Україну ще одна дуже сумна сторінка нашої історії, яка когось чомусь та навчила,  а когось, на жаль, ні. Але «піраміди» так чи інакше залишили великий слід у нашій свідомості.