Нещодавно по телебаченню бачив сюжет про те, що в Росії ухвалили новий закон, за яким усі власники квартир, які зробили в них перепланування, частково або повністю знесли стіни, мають обов’язково це узаконити. А хто цього не зробить до визначеної дати, муситиме сплатити чималий штраф. Відомості про мешканців, які робили перепланування у квартирах, мають подавати ЖЕКи. Дуже правильний закон, я переконаний. Адже люди зайвий раз подумають, перед тим як узяти дриль або молоток у руки.

А що ж у нас? Мешкаю в кооперативному будинку, член його правління. А багато сусідів увесь час роблять нові й нові ремонти з переплануванням у квартирах. Стіни руйнуються, на них з’являються великі тріщини. Страждають не лише їхні безпосередні сусіди, а й руйнується увесь будинок. Та на особисті звернення сусіди не реагують: «Наші квартири, що хочемо, те робимо!»

Неодноразово писав на них скарги до різних інстанцій, але отримую лише формальні відписки. Ніхто чомусь не хоче навіть спробувати притягти винних до відповідальності. Тож хочу знати, коли й у нас приймуть закон на кшталт російського. Аби заборонити вандалам руйнувати стіни. Адже перед тим як щось зламати, не зайве подумати, як це може вплинути на сусідні приміщення і на будинок загалом.

Г. ОЗЕРНИХ,  м. Херсон

Юрій ЮСИПЕЦЬ,
заступник директора департаменту
житлової політики Мінрегіону:

— Сьогодні в Україні можна робити деякі перепланування без дозволів та штрафів, перелік яких наведено в Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна, затвердженої наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики від 24.05.2001 року № 127, зареєстрованим у Міністерстві юстиції 10.07.2001 року за № 582/5773 (зі змінами).

Крім того, до Верховної Ради подано проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо переобладнання та перепланування жилих приміщень», яким передбачено внесення змін до Житлового кодексу Української РСР, Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Водночас на сьогоднішній день існує відповідальність за проведення робіт з реконструкції та капітального ремонту без відповідних дозвільних документів.

Так, статтями 96 та 97 Кодексу України про адміністративні правопорушення визначено, що порушення вимог законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил під час будівництва (реконструкції, капітального ремонту) тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 10 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Самовільне будівництво будинків або споруд, а так само самовільна зміна архітектурного вигляду будинків або споруд під час експлуатації тягне за собою накладення штрафу на громадян від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, статтею 270 Кримінального кодексу визначено, що умисне знищення або пошкодження об'єктів житлово-комунального господарства, якщо це призвело або могло призвести до неможливості експлуатації, порушення нормального функціонування таких об'єктів, що спричинило небезпеку для життя чи здоров'я людей або майнову шкоду у великому розмірі, карається штрафом від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років чи обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі дії, вчинені повторно, караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили майнову шкоду в особливо великому розмірі або загибель людини чи інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 12 років.

Примітка.

1. Під об'єктами житлово-комунального господарства в цій статті слід розуміти житловий фонд, об'єкти благоустрою, теплопостачання, водопостачання та водовідведення, а також їх мережі чи складові (кришки люків, решітки на них тощо).

2. Майнова шкода вважається заподіяною у великих розмірах, якщо прямі збитки становлять суму, що в 300 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, а в особливо великих розмірах — якщо прямі збитки становлять суму, що в 1000 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Державний архітектурно-будівельний контроль та нагляд за будівництвом, реконструкцією та капітальним ремонтом об'єктів здійснює Державна архітектурно-будівельна інспекція та її територіальні органи.

Отже, якщо в будинку проводяться роботи з реконструкції або капітального ремонту без відповідних дозвільних документів, необхідно звертатися до територіального органу Державної архітектурно-будівельної інспекції або до правоохоронних органів.