Народне прислів’я каже: «Грудень рік завершує і ворота зимі відчиняє». З цього місяця завше починається наступ зими. Щоправда, цього року ворота студеній гості  відчинив листопад. Раптовий  снігопад з буревіями наробив багато шкоди, але швидко утихомирився. Оскільки сніг випав на ще теплу землю, то й зник без сліду за кілька днів.

Що очікувати нам від цьогорічної зими і якою вона буде,  починайте спостерігати за станом погоди вже з 1 грудня  — на Платона і Романа. За народними прикметами, який  перший день грудня, така й зима.  Уранці тепло —  початок зими м’який; опівдні морозець — зима нестійка; на ніч вітер з морозом — зима буде холодною та сніжною.

Знаковими для спостережень за станом погоди,  прогнозами на майбутнє у грудні старі люди здавна вважають і такі релігійні свята: Введення до храму Пресвятої Богородиці (4), Катерини (7), Андрія Первозваного (13),  Миколая Чудотворця (19).

Свято Введення у народі ще називають Видінням. Цього дня Господь нібито відпускає праведні душі на землю, щоб вони могли подивитися на своє тіло,  «повидіти», чи шанобливо доглядають місце його поховання рідні. Тому не слід копати землю, м’яти льон чи коноплі, рубати або різати дрова, «бо можна поранити душі покійних».

Цього дня  старим і кволим людям не слід відвідувати сусідів, щоб у новому році до них не прийшла якась біда.

До цього свята слід завершити всю роботу в господарстві. Настала пора перепочинку перед початком нового трудового року. Якщо цього дня відлига, приморозків чи морозів не буде до Варвари (17). «Скільки на Введення води — стільки на Юрія-Весняного трави», — каже народне прислів’я. Якщо  день видасться морозним, то  до кінця місяця буде холодно.

В Україні день пам’яті великомучениці Катерини називають святом дівочої долі. Мудру боговірну жінку стратили за віру 373 року. Єгипетські християни поховали її в монастирі на Синайській горі. На Катерини дівчата ворожать на долю. У садку слід зламати гілочку вишні й поставити у воду на підвіконня. Якщо до Меланки (13.01) гілочка розквітне, на дівчину чекає щаслива доля. Якщо ж гілочка зав’яне — доля обмине. На вечорниці дівчата готують борщ і кашу, пригощають парубків. Можна жартувати і співати. Танцювати гріх, бо піст.

Якщо  цього  дня відлига й туман, то морозів не буде до кінця місяця. Однак народне прислів’я застерігає: «Від Катерини зима візьме як не голодом, то холодом».  

Андрія Первозваного — парубоцьке свято, продовження зимових вечорниць. Якщо на Катерини складчину робили дівчата, то на Андрія — парубки. Дівчата пов’язують своїм обранцям колодки — обрядові вишиті хустини. До Великодня така пара має визначитися з одруженням. Цього дня жінкам не можна шити й прясти. Увечері починаються ворожіння на заміжжя. Пам’ятаю, мої сестри вибігали до воріт і гукали: «Ау, ау! Де собака загавкає — туди заміж піду!» Хата наша стояла в кінці села, тож двом сестрам собаки озвалися з одного боку вулиці. У той бік вони й вийшли заміж. А меншій Марії собака не озвався. Вийшла вона заміж за луганця.

На Андрія господарі ходили до річки «слухати воду». Якщо вода тече поволі, тихо — зима буде лагідною, мало сніжною; якщо течія швидкоплинна, гомінка —  докучатимуть заметілі; якщо йтиме сніг — зима буде теплою.

Святого Миколая Чудо творця вважають другим після Бога заступником усіх бідних і знедолених, хто подорожує землею й водою. У сімейному колі батьки традиційно обдаровують дітей гостинцями. Благодійні організації й меценати відвідують цього дня з подарунками дошкільні дитячі заклади,   сиротинці, лікарні. Мабуть, робити такі візити слід не лише раз на рік, на Миколая. Згадую, як у далекому дитинстві я й три мої сестрички статечно сідали на лаві під образами, а тато, одягнувшись у вивернутий кожух, заходив  із сіней до хати з полотняною торбиною в руках і обдаровував нас бубликами, горішками, яблуками і карамельками. Мама приказувала: «Це подарунки від Святого Миколая.  Будьте слухняними і поважайте старших, а Святий Миколай оберігатиме вас від усілякого лиха».

Про що нам нині просити святого заступника? Кожна українська сім’я живе у тривозі за майбутнє держави, дітей та онуків. Захисти нас, святий Чудотворцю, від україноненависника-агресора. Пошли на його хвору голову всі біди і людське горе матерів, удів і дітей-сиріт, усіх жертв розв’язаної проти нас загарбницької  війни, вчини над нашими ворогами суд праведний за гріхи їхні. 

Нехай  рік новий принесе Україні мир, спокій і злагоду!

Сніг, який випав на початку цього тижня, можна вважати перехідним - осінньо-зимовим

НАШ КАЛЕНДАР

1 грудня — День працівників прокуратури; Всесвітній день боротьби зі СНІДом

2 грудня — Міжнародний день  боротьби за скасування рабства

3 грудня — Міжнародний день людей з обмеженими можливостями

4 грудня — Введення до храму  Пресвятої Богородиці. Третя Пречиста

5 грудня — День працівників статистики; Міжнародний день добровольців заради економічного і соціального розвитку; Всесвітній день грунтів

5—11 грудня — Всеукраїнський тиждень права

6 грудня — День Збройних сил України

7 грудня — День місцевого самоврядування; Міжнародний день цивільної авіації

9 грудня — Міжнародний день боротьби з корупцією

11 грудня — День благодійництва; Міжнародний день гір

12 грудня — День сухопутних  військ України

13 грудня — Апостола  Андрія Первозваного

14 грудня — День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

15 грудня — День працівників суду

17 грудня — День працівників Державної виконавчої служби

18 грудня — Міжнародний день мігрантів

19 грудня — День адвокатури; Свято Миколая Чудо творця

20 грудня — День поліції; Міжнародний день людської солідарності

22 грудня — День енергетика; День працівників дипломатичної служби

24 грудня — День працівників архівних установ

25 грудня — Різдво за григоріанським календарем

31 грудня — Зустріч Нового року 

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»